Flavius Sirop : La multi ani, Romania! La Multi Ani, Bulgaria! La multi ani, Europa!

0
192

În fiecare an, pe data de 9 mai se aniversează Ziua Europei. Pe lângă această semnficaţie, 9 mai marchează şi Ziua Independenţei României şi a sfârşitului celui de-al doilea război mondial.

„Sunt onorat sa celebram astazi impreuna Ziua Europei, dar si 144 de ani de la proclamarea independentei de stat a tarii noastre. Asa cum este Romania europeana de astazi, vorbim de eforturile si sacrificiile generatiilor anterioare, care au aspirat spre un viitor mai bun si spre o tara lipsita de asupriri.

Orasul Calafat, alaturi de Vidin sunt repere ale Razboiului de Independenta, in care semenii nostri s-au sacrificat pentru un trai mai bun si dorinta de autodeterminare.

Ziua de 9 mai este un reper atat pentru Uniunea Europeana, cat si pentru castigarea independentei Romaniei, atat de necesara pentru a lasa urmasilor un exemplu de solidaritate si viziune. Chiar daca astazi facem parte dintr-o Europa in care nu mai este atat de usor sa calatorim, data fiind situatia pandemica, lucrurile se indreapta spre fagasul normal odata cu vaccinarea masiva.

Sunt fericit ca avem ocazia de a o celebra impreuna inclusiv cu autoritatile bulgare si va multumesc ca sunteti aici! Marcam Ziua Europei si jertfa a mii de romani pentru a obtine independenta de stat a tarii noastre se cuvine a fi onorata astazi! Dar si faptul ca Romania europeana impartaseste valori si aspiratii in interiorul unei Uniuni in care primeaza pacea si solidaritatea alaturi de vecinii bulgari.

Istoria ne-a invatat ca trebuie sa cooperam si avem aici, foarte aproape, exemplul perfect de cooperare: podul prieteniei romano-bulgare, realizat prin eforturile comune, umar la umar, ale celor doua state si care a pus Calafatul si Vidinul pe harta ca important nod de transport transfrontalier de marfa.

Am parcurs acest drum impreuna, de la independenta si pana la accederea in Uniunea Europeana si sunt convins de o cooperare din ce in ce mai stransa si parteneriate extinse pe viitor – in domeniul economic, medical(adaptat nevoilor prezentului), dar si politic, de sprijin reciproc in cadrul marelui bloc European.

Acest drum nu a fost niciodata lin, ci a fost unul presarat cu sacrificii umane, cu pierderi materiale, cu deosebite eforturi diplomatice; de toate acestea suntem datori sa ne aducem aminte cu aceasta ocazie! Libertatea este bunul cel mai de pret al omului, dar aceasta nu vine pur si simplu, desi ar fi un drept universal – Asadar, din moment ce beneficiem de ea prin sacrificiul inaintasilor nostri, va indemn sa o pretuim si sa o pastram!

Este asadar o zi aparte, cu multipla insemnatate si multipla valoare si indiscutabil, Romania de azi nu ar fi existat fara dorintele comune de prosperitate, intelegere si dezvoltare! La Multi Ani, Calafat – oras al Independentei! La multi ani, Romania! La Multi Ani, Bulgaria! La multi ani, Europa!” a declarat Subprefectul judetului Dolj, Flavius Sirop.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here