Guvernul compensează cu 50 de bani prețul la combustibil. Reactia lui Klaus Iohannis si USR cu privire la aceasta decizie ..

0
217

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi că guvernul a decis să compenseze câte 50 de bani din prețul fiecărui litru de combustibil de carburant la pompă. Măsura se va aplica timp de trei luni și e valabilă pentru toți consumatorii, nu doar pentru transportatori.

Premierul Ciucă a mai spus că bugetul alocat pentru această schemă de compensare este de 2 miliarde de lei pentru cele trei luni, jumătate din sumă fiind acoperită de la bugetul de stat. Premierul nu a spus însă de unde va veni cealaltă jumătate.

Prețul unui litru de benzină a trecut de 8,6 lei, iar al unui litru de motorină a trecut de 9,2 lei.

„Am identificat o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani aplicată direct la pompă.
Apolicăm această decizie, o măsură ce a fost adoptată și de alte țări. Implică atât responsabiltatea guvernului, cât și a companiilor din industria petrolieră
Jumătate din reducere va fi decontată de stat printr-un mecanism impemtnat între distribuitori și ministerele de resort
Mecanismul va fi asigurat pentru 3 luni. Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal.
Valoarea pachetului va fi de 2 miliarde lei, jumătate urmând a fi asigurați de la bugetul de stat
Păstrăm ținta de investiții de 7% din PIB.”, a declarat Nicolae Ciuca.

„Reducerea accizelor e doar aparent la îndemâna guvernelor, de fapt nu este posibil din cauza normelor europene. E uşor să le creşti dacă vrei. Celelalte instrumente sunt să umble la TVA, la sprijin bugetar, alte mecanisme.În situaţia în care şi la noi preţurile la pompă au crescut destul de mult, Guvernul a analizat şi a ajuns la concluzia să facă ceva atât cât se poate. Nu e posibil să plafonezi preţul.

Am discutat ieri cu premierul. Atât cât se poate este corect să se facă. Până la urmă şi 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă, de exemplu la cei cu transport de mărfuri se simte la sfârşitul lunii.

Premierul m-a asigurat că această sumă poate fi suportată de bugetul naţional, din resurse pe care le va identifica Guvernul, mai exact Ministerul Finanţelor”, a afirmat Klaus Iohannis.

Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR, susține măsura anunțată de Guvern e „cea mai proastă” soluție.
„50 de bani. Și asta pentru o perioadă de 3 luni.
În loc să adopte măsura USR de reducere a TVA-ului de la 19% la 5%, Guvernul PSD-PNL condus de Nicolae Ciucă a decis să vină cu cea mai proastă soluție: compensarea cu 50 de bani la carburanți.

În doar câteva zile, creșterile de prețuri la carburanți vor anula oricum „marea compensare” de 50 bani a guvernului.

Doar în ultima lună prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 6.1%. Adică plătim azi cu 25 de lei mai mult pentru un plin de benzină față de luna trecută.

Din nou, PSD și PNL arată că nu sunt în stare să ia nicio măsură pentru români. Din nou, au venit prea târziu cu măsuri și mult prea puțin.

Fac un nou apel către domnii Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu: adoptați proiectul USR de scădere a TVA-ului la carburanți. E pe masa Parlamentului. Săptămâna viitoare îl putem adopta și vom avea o scădere reală a prețurilor la benzină și motorină”, a spus Moșteanu, pe pagina sa de Facebook.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here