Guvernul Ludovic Orban a adoptat Hotararea de Guvern prin care este declarata starea de alerta.

0
15

Starea de alerta se instituie pe intreg teritoriul tarii, incepand cu data de 18 mai, pe o durata de 30 de zile.

In spatiile publice inchise, spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun si la locul de munca se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie.

Pentru toate persoanele care vin in Romania din strainatate, se instituie masura carantinarii/izolarii la locuinta/locatia declarata de persoana in cauza, impreuna cu colocatarii, inclusiv familia/apartinatorii, dupa caz.

Persoanele care nu au posibilitatea indeplinirii conditiilor pentru carantina/izolarea la locuinta/alta locatie sau care solicita acest lucru pentru a nu isi expune familia, pot opta pentru masura carantinei institutionalizate, in spatii special destinate puse la dispozitie de autoritatile administratiei publice locale.

Pentru prevenirea raspandirii infectiilor cu SARS-CoV-2, sunt interzise organizarea si desfasurarea de mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de intruniri in spatii deschise, inclusiv a celor de tipul drive-in, precum si a intrunirilor de natura activitatilor culturale, stiintifice, artistice, sportive sau de divertisment in spatii inchise.

In interiorul localitatilor se interzice circulatia persoanelor in grupuri pietonale mai mari de 3 persoane care nu apartin aceleiasi familii, precum si formarea unor asemenea grupuri.

Se interzice participarea la evenimente private in spatii inchise, cu exceptia celor care se desfasoara cu participarea a cel mult 8 persoane si cu respectarea regulilor de distantare sociala.

Se instituie interdictia deplasarii persoanelor in afara localitatii/zonei metropolitane, cu urmatoarele exceptii:
a) deplasarea in interes profesional;
b) deplasarea in scop umanitar sau de voluntariat;
c) deplasarea pentru realizarea de activitati agricole;
d) deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de catre producatorii agricoli;
e) deplasarea pentru ingrijirea sau administrarea unei proprietati din alta localitate;
f) deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri medicale;
g) deplasarea din alte motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copiilor/membrilor de familie, ingrijirea unei/unui rude/afin sau persoana aflata in intretinere, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati, decesul unui membru de familie;
h) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta;
i) deplasarea pentru activitati recreative sau sportive individuale desfasurate in aer liber, respectiv ciclism, drumetie, alergare, canotaj, alpinism, vanatoare, pescuit;
j) deplasarea pentru participarea la evenimente familiale;
k) deplasarea pentru achizitia, service-ul, efectuarea ITP sau alte operatiuni de intretinere a vehiculelor, activitati care nu pot fi efectuate in localitatea de domiciliu;
l) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile persoanelor si animalelor de companie/domestice, precum si bunuri necesare desfasurarii activitatii profesionale.

La solicitarea personalului institutiilor abilitate, pentru justificarea deplasarii in afara localitatii persoanele prezinta legitimatia de serviciu sau adeverinta eliberata de angajator ori o declaratie pe propria raspundere cu privire la motivul deplasarii, completata in prealabil.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here