Încă o măsură din pachetul Sprijin pentru România adoptată astăzi de Camera Deputaților! Crește alocația de hrană pentru copiii instituționalizați

0
132

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, decizional proiectul de lege care prevede un cuantum de 22 de lei pentru alocaţia de hrană pentru copiii din serviciile de zi publice, pentru copiii şi tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială într-un serviciu public de tip rezidenţial şi pentru copiii aflaţi în case de tip familial. Legea merge la promulgare.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că această face parte din pachetul „Sprijin pentru România” în vederea protejării populaţiei vulnerabile.
Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare modificarea alin.(1) al art.129 din Legea nr.272/2004, urmărindu-se includerea în categoria cheltuielilor care pot fi asigurate din alocaţia lunară de plasament plătită furnizorilor de servicii sociale, în scopul asigurării unor drepturi sociale pentru copiii şi tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială ori pentru mamele aflate în centre maternale, a cheltuielilor pentru întreţinere-încălzire, apă caldă şi energie electrică şi transport.

Cuantumul alocaţiei de hrană pentru copiii din serviciile de zi publice şi pentru copiii şi tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială într-un serviciu public de tip rezidenţial, pentru copiii aflaţi în case de tip familial, precum şi pentru mamele protejate în centre maternale este de 22 de lei. Cuantumul alocaţiei de hrană pentru copiii din serviciile de zi este aplicabil şi copiilor din creşe şi alte unităţi de educaţie timpurie”, potrivit proiectului de lege.

Această valoare va fi actualizată de către Executiv, prin hotărâre.

„Nivelul minim al alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituţiile şi unităţile publice şi private de asistenţă socială destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi persoanelor vârstnice, se stabileşte în cuantum de 22 de lei. Sumele destinate acoperirii cheltuielilor pentru alocaţia zilnică de hrană se suportă din aceleaşi fonduri din care sunt finanţate instituţiile şi unităţile publice de asistenţă socială”, mai indică sursa citată.

Votul Camerei Deputaţilor a fost decizional şi astfel legea merge la promulgare.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că această măsură face parte din pachetul „Sprijin pentru România”.

„Mă bucur că azi Parlamentul României a adoptat majorarea la 22 de lei/zi a alocaţiei de hrană pentru copiii şi tinerii din sistemul de protecţie specială, o măsură cuprinsă în pachetul „Sprijin pentru România”. De asemenea, salut faptul că s-a instituit obligaţia pentru serviciile sociale de a asigura sume de bani pentru unele nevoi personale, sprijin pentru integrare socială, transport, condiţii adecvate de locuit, cheltuieli de întreţinere, de care beneficiază copiii şi tinerii din sistemul de protecţie specială, tot printr-un vot al parlamentarilor”, a scris Nicolae Ciucă, miercuri pe Facebook.

„Aceste măsuri, prevăzute în pachetul „Sprijin pentru România”, au fost luate pentru a proteja populaţia vulnerabilă. Guvernul pe care îl conduc are o preocupare reală pentru a-i ajuta pe cei care au cea mai mare nevoie şi, de aceea, 40% din pachetul „Sprijin pentru România” merge înspre măsuri sociale”, a conchis Nicolae Ciucă.

Amintim faptul că, săptămana trecută, Parlamentul a mai adoptat două proiecte de legi din pachetul „Sprijin pentru România”, proiecte care au plecat la promulgare :
-proiectul prin care asigurăm salariile în agricultură și în industria alimentară de 3.000 de lei, similar celor din domeniul construcțiilor
-proiectul de lege prin care se majorează norma de hrană pentru persoanele internate în spitale.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here