Inca o taxa pe gunoi ! Taxa pentru compostarea deşeurilor biodegradabile se voteaza maine ..

0
258

O noua taxa se voteaza maine in sedinta Consiliului Local al Municipiului Craiova . Este vorba despre taxa pentru compostarea deşeurilor biodegradabile care trebuie adoptata de catre toate primariile din judetul Dolj.

Primariile din judetul Dolj trebuie sa adopte noile tarife pentru serviciile de transport, transfer şi sortare a gunoiului. Acestea sunt tarifele prevăzute în licitaţia pentru desemnarea operatorului care se va ocupa de aceste operaţii din anul următor.

Atat SC IRIDEX (parţial sortare şi total transfer) cat si Serviciul de Salubrizare (sortare) se ocupa de aceste servicii .

Tariful pentru aceste servicii efectuate de cei doi operatori se colectează din taxa specială de salubrizare, percepută de la populaţie. Pe lângă aceste activităţi urmează să apară o nouă activitate, compostarea pentru deşeuri biodegradabile. Din anul viitor, UAT-urile vor plăti şi acest nou serviciu. Drept urmare apare un tarif nou, tariful pentru compostare, o activitate nouă care până la acest moment nu s-a prestat.

Compostare urmează să se facă la Mofleni şi la Calafat, unde există staţii de compostare. Pentru această activitate operatorul de salubritate, Iridexul trebui să distribuie către populaţie tomberoanele de culoare maro. Acest lucru se va întâmpla cu siguranţă din 2023, când începe colectarea şi compostarea deşeului biodegradabil.
Prin HCL se schimbă tarifele practicate la acest moment de cei doi operatori cu altele noi, tarifele prevăzute în licitaţia pentru desemnarea unui operator.
„a) Tarif pentru activitatea de sortare a deşeurilor municipale şi a deşeurilor similare în staţia de sortare – 1,65 lei/tonă fără TVA;
b) Tarif pentru activitatea de operare/administrare a staţiilor de transfer pentru deşeurile municipale cu excepția hârtiei, metalului, plasticului şi sticlei din deşeurile municipale – 142,31 lei/tonă fără TVA;

Depozitul de gunoi de la Mofleni

c) Tarif pentru activitatea de operare/administrare a staţiilor de transfer a deșeurilor de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale – 0,01 lei/tonă fără TVA;
d) Tarif pentru activitatea de organizare a prelucrării, neutralizării şi valorificării materiale şi energetice a deşeurilor biodegradabile în staţiile de compostare – 167,66 lei/tonă fără TVA. Tarifele pentru operarea staţiilor de transfer vor include şi costul transportului până la
următoarea facilitate de tratare/eliminare. Tarifele pentru operarea staţiilor de compostare şi a staţiei de sortare vor include şi costu transportului reziduurilor rezultate din sortare/compostare până la depozit, costul depozitarii acestor reziduuri şi contribuţia pentru economia circulară.”, se arată în proiectul de HCL al Municipiului Craiova.
Toate aceste tarife mai puţin cel pentru compostare se regăsesc în taxa specială de salubrizare plătită de populaţie.

Sursa GDS

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here