Începe Stagiunea Estivală 2022 a Filarmonicii “Oltenia” Craiova

0
269

SUMMERTIME FEST este genericul sub care se desfăşoară anul acesta stagiunea estivală a Filarmonicii “Oltenia”, numele celebrei piese muzicale fiind în ton cu programul pregătit pentru publicul invitat să se bucure de muzica accesibilă, de vară, din care nu vor lipsi hit-uri ce au încântat generaţii la rând.

Prima seară din SUMMERTIME FEST, cea din 8 iulie, ora 21:00, Piaţa „Fraţii Buzeşti” (Centrul Vechi Craiova) va fi dedicată muzicii simfonice de SABIN PAUTZA, de un electrizant dinamism şi înveşmântare fascinantă a culorilor sonore. Se va cânta Divertisment nr. 2 pentru orchestră, o incursiune în lumea dansurilor secolului XX – Step, Bossa Nova, Rag Time, Country, Cha-Cha-Cha. În program va fi şi muzică din filme celebre – Casablanca, Romeo şi Julieta, Un bărbat şi o femeie – la care se adaugă melodii latino orchestrate: Bésame Mucho, Quién Será, Historia de un Amor.

Dirijorul, compozitorul şi orchestratorul lucrărilor muzicale este maestrul SABIN PAUTZA, profesor universitar, doctor în muzică, primul din lume care a folosit muzica lui Jimi Hendrix şi Rolling Stones pentru a preda armonia la Conservatorul ”George Enescu” din Iaşi, chiar în perioada comunistă. Nevoit de rigorile vremii, a plecat pentru 33 de ani în Statele Unite ale Americii, unde s-a remarcat, s-a impus și totodată a reușit să scrie alături de celebritățile lumii partituri de istorie muzicală. Numele lui SABIN PAUTZA figurează în “Who’s Who in Music” (1988-2003) și în volumul “2000 de oameni de seamă americani” publicat de Institutul Biografic American.
“Asemenea tiparului cultivat de clasici, Divertismentul se vrea a fi o suită de dansuri “la modă”, dar de data aceasta fiind vorba de dansuri specifice culturii nord sau sud-americane. Primul, intitulat “Silent Movie” ne aduce aminte de muzica filmelor mute, fiind de fapt un Rag Time aşa cum îl găsim la Scott Joplin. Mişcarea a doua este o Bossa Nova braziliană, aşa cum o moştenim de la Carlos Antônio Jobim, folosind şi o orchestraţie specifică, având pian obligat, chitară, baterie şi bas electric. Al treilea dans, Charleston, ne duce cu gândul la muzica nord-americană din anii 30, iar Tango-ul care îl urmează ne transportă în lumea atât de caracteristică a dansului argentinian. Suita se incheie cu Fiesta, o samba a străzilor din Rio de Janeiro în zile de sărbătoare”. (Sabin Pautza)
În caz de vreme nefavorabilă, concertul se va ţine la sediul Filarmonicii „Oltenia” Craiova din Calea Unirii Nr. 16.

A doua zi, sâmbătă, 9 iulie, ora 20:00, vă invităm tot în Piaţa „Fraţii Buzeşti” (Centrul Vechi Craiova) la un concert organizat de Primăria Craiova şi Consiliul Local Municipal, dirijat de MANUELA ENACHE-PÎRVU. Corala Academică a Filarmonicii „Oltenia” Craiova va interpreta un program cu lucrări celebre, cum sunt: Gioachino Rossini aranj. Julie Eschliman: Willhelm Tell Overture, Walter Donaldson: My Blue Heaven şi traditional song aranj. Sabin Pautza: Amazing grace.
Activitatea profesională a tinerei dirijoare MANUELA ENACHE-PÎRVU vizează numeroase colaborări artistice. În perioada 2008 – 2009, a fost membră a Corului Patriarhiei Române, iar în 2007 a făcut parte din comitetul organizatoric al Festivalului Internaţional “George Enescu” – Bucureşti. În iunie 2010, a obţinut Premiul I pentru proiectul – concurs “De la ucenicie la măiestrie în practica dirijorală”, realizat de Opera Naţională – Bucureşti în parteneriat cu Universitatea Naţională de Muzică. În vara anului 2012, a participat la cursurile de măiestrie dirijorală şi fenomenologie muzicală susţinute în Germania de maestrul Konrad von Abel. Din anul 2010, Manuela Enache-Pîrvu deţine statutul de dirijor al Coralei academice a Filarmonicii “Oltenia”. Este doctor al Universității Naționale de Muzică București, teza sa tratând „Ipostaze ale muzicii corale în Romantism – o perspectivă dirijorală”.
În caz de vreme nefavorabilă, concertul se va anula.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here