Închidere de stagiune imperială la Filarmonica “Oltenia” Craiova

0
173

Filarmonica „Oltenia” Craiova încheie Stagiunea 2021/2022 vineri, 24 iunie, ora 19, cu „Imperialul”, Concertul nr. 5, de Ludwig van Beethoven, ultima sa compoziţie dedicată pianului.

Lucrarea captivează mereu atenţia auditorilor datorită accentelor marţiale pregnante şi motivelor melodice triumfale. Conducerea muzicală va fi asigurată de BOGDAN VODĂ iar la pian va interpreta MIHAI UNGUREANU, solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”.

Programul serii se va dechide, în acelaşi ton triumfal, pornind „Pe urmele lui Mihai Viteazul”, cantată pentru solist, cor și orchestră de Eugen Petre Sandu. Conţinutul tematic al acestei creaţii este un colaj de versuri ce provin din poeziile „N-au murit în zadar”, „Întrebări”, „Grosimea pământului” de Nichita Stănescu şi „Bărbaţii” de Marin Sorescu – selecţiuni. Solistul vocal invitat va fi DAVID POGANA de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca.

BOGDAN VODĂ – dirijor
Bogdan Vodă a absolvit specializările compoziție (cu Tiberiu Olah) și dirijat (cu Ludovic Bacs) la Universitatea Națională de Muzică din București. Actualmente, este conferențiar univ. dr. al Departamentului de Compoziție din aceeași instituție. Predă compoziție, armonie, forme și analize, orchestrație etc. Conduce Orchestra Concerto a UNMB. A scris lucrări simfonice, concertante și camerale, care au fost interpretate în festivaluri naționale și internaționale. Are o activitate de dirijor, cu prezențe la pupitrul majorității orchestrelor filarmonice din țară (a debutat, în 1994, la Filarmonica „Oltenia” din Craiova, unde este, în prezent, dirijor permanent), cu concerte, turnee și înregistrări în Franța, Marea Britanie, Polonia, Slovacia, Spania, Turcia.

MIHAI UNGUREANU – pianist
Solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”, pianistul Mihai Ungureanu apare cu regularitate în viaţa muzicală a ţării şi în străinătate, atrăgându-şi elogiile publicului şi criticii de specialitate. La 16 ani, a debutat cu „Mi bemolul” de Franz Liszt pe scena Filarmonicii craiovene; în anul 1977, a absolvit cursurile Liceului de Artă din Bănie. Ca student al Academiei de Muzică din capitală, a beneficiat de îndrumările reputaţilor muzicieni Dan Grigore şi Ioana Minei. Din anul 1981, începe să susţină o intensă activitate concertistică, colaborând cu toate orchestrele simfonice din ţară, deosebita sa prezenţă scenică fiind apreciată şi peste hotare.
În ipostazele de solist, interpret de muzică de cameră şi acompaniator, Mihai Ungureanu a concertat în centre culturale renumite din majoritatea țărilor din Europa, America de Nord și de Sud (în S. U. A., Canada, Argentina şi Brazilia a susţinut o serie de concerte cu orchestra și recitaluri de mare succes), din Rusia (ex-U. R. S. S.) şi din spaţiul asiatic (Japonia, Coreea de Sud, Republica Islamică Iran, Liban). Este laureatul mai multor competiţii naţionale şi a fost distins cu Premiul ATM (Premiul Criticii Muzicale/1986). De asemenea, participă frecvent în juriile unor importante concursuri internaţionale. În calitate de director general (în perioadele 1990 – 2000 şi 2003 – 2009) şi de director artistic (între 2001 – 2003 și 2012 – 2016) al Filarmonicii „Oltenia”, a întreprins şi organizat numeroase turnee peste hotare (în Italia, Germania, Franţa, Belgia, Elveţia, Spania, Gibraltar, Ungaria, Austria, Grecia, Serbia, Macedonia, Coreea de Sud, Republica Moldova). Mihai Ungureanu s-a implicat şi în realizarea unor valoroase înregistrări discografice promovând atât repertoriul autohton, cât şi pagini de referinţă din creaţia universală.

DAVID POGANA – bariton
David Pogana a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca în anul 2020. Încă din timpul facultății, s-a remarcat prin participarea la concertele organizate sub auspiciile Familiei Regale la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, în anii 2018 și 2020. În 2019, obține premiul II la categoria Arii și premiul III la categoria Lied, în cadrul International Vocal Competition din Hong- Kong. Câteva luni mai târziu, debutează cu rolul Don Giovanni din opera cu același nume de W. A. Mozart, sub bagheta dirijorului Nir Kabaretti, în Beersheba, Israel. Un an mai târziu, debutează pe scena operei din Cluj-Napoca, cu rolul Malatesta din opera „Don Pasquale”. În anul 2022, obține premiul IV, premiul pentru cea mai bună interpretare a unui lied de Ionel Perlea și premiul special al Operei din Timișoara, în cadrul International Vocal Competition „Ionel Perlea”.
Din anul 2021, face parte din ansamblul de soliști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, unde a debutat în rolurile Escamillo din „Carmen” de G. Bizet și Falke din opereta „Liliacul” de Johan Strauss II. Repertoriul său cuprinde roluri precum: Don Giovanni din opera „Don Giovanni”, Contele Almaviva din opera „Nunta lui Figaro” de Mozart, Malatesta din „Don Pasquale”, Belcore din „Elixirul dragostei”, Lord Enrico Ashton din „Lucia di Lammermoor” de Donizetti, Escamillo din „Carmen” de Bizet, „Evgheni Oneghin” din opera omonimă de Ceaikovski și Marcello din „Boema” de Puccini. A colaborat cu dirijori de prestigiu precum Adrian Morar, Vladimir Lungu, Cristian Sandu, Nir Kabaretti, David Crescenzi și Michele Gamba.

EUGEN PETRE SANDU – compozitor
Născut în anul 1965, Eugen-Petre Sandu este dublu licenţiat în muzică (specializările pedagogie muzicală şi compoziţie). După absolvirea Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, în perioada 2001 – 2004 a urmat studii doctorale, în teza sa de doctorat abordând tema “Stabilitate şi spontaneitate în creaţia epică folclorică” (îndrumător – prof. univ. dr. Gheorghe Oprea). Din anul 1996 este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, iar din anul 2004 a devenit şi membru al Asociaţiei Naţionale Corale din România. Simultan cu desfăşurarea carierei dirijorale, Eugen Petre Sandu a activat şi ca profesor de clarinet şi compoziţie, remarcându-se, totodată, şi în domeniul compoziţiei. De asemenea, a scris numeroase articole şi cărţi de specialitate (volumele ”Stabilitate şi spontaneitate în creaţia epică folclorică”, 2006; ”Colindul – între mit şi realitate”, 2006), studii de muzicologie (”Creaţia folclorică – proces deschis”) şi a compus lucrări corale, publicate în volumele: ”Ingratitudini”, (două volume, 2006), ”Album de piese pentru cor mixt” (ediţie revizuită, 2008), ”Album de coruri pentru voci egale” (ediţie revizuită, 2008). În acest sens, creaţii artistice ale sale au fost achiziţionate şi au intrat în patrimoniul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.
În perioada 1991 – 2013, a fost cadru didactic asociat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Din anul 2003 desfăşoară o importantă carieră didactică în calitate de profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Muzică al Facultăţii de Litere – Universitatea din Craiova, iar din anul 2020 este dirijor al Coralei academice a Filarmonicii „Oltenia” Craiova.

Prețuri bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenți, seniori)
Agenția de bilete, Calea Unirii, nr. 16
Telefon: 0251.414.698
Program agenție: luni-vineri; orele 10:00-18:00

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here