Infrastructura de apa si apa „contaminata”… de MULTE INTERESE

0
98

SC Compania de Apă Oltenia SA Craiova a demarat începând cu anul 2019 procedurile de licitaţie pentru cele 22 contracte de lucrări din cadrul Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Dolj în valoare de peste 450 milioane de euro, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014- 2020.

Proiectul este unul extrem de important pentru judeţul Dolj întrucât are în vedere dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţ, pentru conformarea cu obligaţiile asumate de România prin Tratatul de Aderare privind colectarea şi epurarea apelor uzate, asigurarea standardelor de calitate a apei destinate consumului uman şi dezvoltarea capacităţii operatorilor de servicii.

Având în vedere valoarea contractelor din cadrul Proiectului, acestea sunt foarte atractive pentru societăţile de profil din România şi străinătate, însă, din păcate, deja se conturează atribuirea lucrărilor în mod preferenţial pe baza unor conexiuni politice şi legături ale decidenţilor, cu eludarea criteriilor de calificare şi selecţie.

Se constată repunerea pe tapet a unor circuite mai vechi, iniţiate şi „bătătorite” în cadrul exerciţiului financiar anterior (POS Mediu 2007-2013), de societăţi „de casă” cu legături şi susţinere politică care au executat lucrări îndoielnice, nota de plată fiind achitată de cetăţenii ale căror standarde de viaţă ar trebui să fie europene. Au adus, în schimb, prosperitate pentru oamenii de afaceri, partidele politice şi decizionalii care îi susţin. Tipic… Cineva trebuie să câştige şi aceia nu sunt sunt şi nu vor fi vreodată cetăţenii care plătesc.
Mai ţineţi minte reportajul RECORDER cu privire la sistemele de apă realizate pe raza judeţului Dolj care nu furnizează apă potabilă???

Prin urmare, dacă autorităţile locale şi centrale sau Compania de Apă Oltenia nu îşi schimbă „obiceiurile”, exact aşa vor fi şi investiţiile realizate în cadrul proiectului european amintit, iar noi tot la standardele evului mediu vom fi…

Să revenim însă la subiectul nostru şi, din start atenţia este atrasă de societatea GRUP PRIMACONS SRL Slatina, deţinută de controversatul om de afaceri Bălţoi Octavian, abonat la contracte publice extrem de profitabile.

Om de succes având în vedere că s-a aflat în TOP FORBES 500 miliardari şi TOP FORBES 500 companii româneşti.
Având în vedere acest background, ar părea o binecuvântare ca o asemenea societate să execute contracte finanţate din fonduri europene. În realitate, aproape toate lucrările executate de SC GRUP PRIMACONS SRL în cadrul contractelor obţinute de la instituţii publice au fost grevate de nenumărate nereguli şi cu efecte negative pentru bugetul public dar cu avantaje pentru cei care păstorescr „afacerea”.

Exemplificăm în acest sens, lucrările executate de SC GRUP PRIMACONS SRL în municipiul Băileşti, la extinderea sistemului de canalizare care au costat 11,7 milioane de euro (52.730.193,02 lei), tot din fonduri europene – POS Mediu 2007-2013. Inaugurat în 2016 cu mare fast, acesta nu a ţinut cont de „mărul lui Newton”, principiu fizic valabil şi în zilele noastre, care a făcut ca sensul de deversare a apelor uzate să fie opus celui firesc.

Era normal să fie inaugurat atunci… Alegerile legislative au avut loc în 11.12.2016, iar viitorul deputat Vasilescu Lia-Olguţa, susţinută de veşnicul preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, Prioteasa Ion, şi de directorul Companie de Apă din acea perioadă, Mitriţă Constantin (abil şi prosper om de afaceri), trebuia să se laude către popor cu marile realizări şi să sublinieze că acestea nu ar fi avut loc vreodată fără implicare domniei sale în administraţia publică locală. Ce norocoşi am fost, suntem şi, probabil, vom fi!!!

Asta înseamnă să fii politician abil la noi în Dolj – să alegi bine momentul în care arunci o minciună… Că de minţit, mint toţi oamenii politici „care se respectă”… Cred că e materie obligatorie la examenul de înrolare în partidele politice.
Mai interesant este că pe durata lucrărilor executate în Băileşti, SC GRUP PRIMACONS SRL a fost sancţionată „decât” de 61 de ori de Poliţia Locală Băileşti pentru „profesionalism”, respectiv nerespectarea avizelor emise de Primărie cu privire la modul în care au fost executate săpăturile, nerespectarea semnalizării rutiere şi alte nereguli constatate. Şi asta s-a întâmplat după nenumărate reclamaţii ale cetăţenilor exasperaţi de lucrările de înaltă calitate.

Cu toate acestea, la data recepţiei nu a fost menţionat nici măcar un cuvânt legat de neregulile şi nefuncţionalitatea sistemului de canalizare (deşi erau cunoscute de toată lumea), ci doar ode laudative la adresa lucrărilor şi implicarea decizionalilor…
Să fie întâmplător??? NU! GRUP PRIMACONS a avut şi are permanent susţinerea greilor conducători ai judeţului şi organizaţiei veşnic votate în sudul ţării…

Până în prezent, SC GRUP PRIMACONS SRL a depus oferte în cadrul a 5 contracte, dar sigur mai urmează… În data de 17.06.2020 a şi semnat unul – DJCL04 – „Extindere reţele de apă şi canalizare în comuna Gherceşti şi reţea de canalizare în comuna Mischii”, în valoare de 25.804.324 lei (fără TVA). Şi sigur vor mai fi semnate şi altele. Are pedigree-ul necesar.
Într-o ţară normală, o astfel de societate cu un „istoric obscur” primea interdicţie de a mai participa la licitaţiile unor contracte finanţate din fonduri europene, dar la noi merge şi este chiar promovată…

Un alt contract de mare angajament executat de GRUP PRIMACONS a fost realizarea lucrărilor la canalizarea staţiunii Rânca din judeţul Gorj (finanţat din fonduri europene), contract recepţionat, deşi sistemul era nefuncţional şi aşa a rămas ani la rând. Atât de bine au fost executate lucrările în valoare de 3,68 milioane de euro încât, la nivelul anului 2018, după numeroase reclamaţii şi scandaluri, au făcut obiectul unei anchete a Departamentului pentru Lupta Antifraudă.

Pe acelaşi tipic, altă societate „de valoare” care doreşte, şi cel mai probabil, va şi obţine contrcte din cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Dolj”, este SC ERPIA SA. Societatea a obţinut, de asemenea, multe contracte publice atribuite de administraţia PSD, în special de către Consiliul Judeţean Dolj, fiind considerată „firma de casă” instituţiei publice. Rămâne de urmărit doar dacă preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Prioteasa Ion, mai are putere să o susţină şi la Compania de Apă, că la instituţia pe care o conduce a reuşit cu brio în ultimii ani. Bine, aici a beneficiat şi de sprijinul, implicarea şi dedicarea doamnei Măjină Ileana.

Până în prezent, ERPIA a depus oferte în nu mai puţin de 9 contracte de lucrări. Prolifici!
nalizând ofertele din SEAP, se observă că societatea este încrezătoare în forţele proprii şi la unele din contracte participă doar cu un terţ susţinător, o firmă din Italia, CONSORZIO STABILE EBG, serviciile lor fiind exclusiv de a „procura” documente care să ateste posibilităţile tehnice şi logistice, în baza unui „abonament” parafat cu orice societate interesată de contractele din cadrul Proiectului de apă şi apă uzată din judeţul Dolj.
La o scurtă căutare pe Internet am găsit lucruri interesante şi despre firma italiană. Societatea a obţinut recent contractul de 2 milioane de euro pentru modernizarea şi reabilitarea zonei protejate a Ansamblului monumental Calea Eroilor din Târgu Jiu iar presa locală a stabilit legături ale reprezentanţilor acesteia cu interlopi locali. Firmă serioasă şi asta…

În loc de final:
Devenite reflexe comportamentale, depozitate în toate domeniile şi palierele ierarhice, nu trebuie să ne mai surprindă falsitatea sau delaţiunea, ci trebuie să perseverăm în vigilenţă.
Vigilent nu este constatatorul de ocazie, cel care priveşte din când în când în jur, ci cel ce-şi menţine neîntreruptă receptivitatea şi permeabilitatea informaţională.

Infrastructura de apa si apa „contaminata”… de MULTE INTERESE

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here