Ionel Danca, sef al Cancelariei prim-ministrului : Planul National de Investitii si Relansare Economica Recladim Romania inseamna cel mai mare pachet financiar de sprijin pentru economie alocat vreodata in Romania

0
22

Ionel Danca, sef al Cancelariei prim-ministrului: ” Planul National de Investitii si Relansare Economica ”Recladim Romania” al Guvernului liberal, condus de premierul Ludovic Orban, inseamna cel mai mare pachet financiar de sprijin pentru economie alocat vreodata in Romania, cu o valoare care va ajunge la 7% din PIB pana la sfarsitul anului, si este printre cele mai consistente programe de acest tip din Uniunea Europeana.

Acest Plan este raspunsul imediat dat de Guvernul Orban pentru limitarea efectelor negative generate de situatia economica de criza provocata de pandemia Covid-19. Iar in momentul de fata, toate masurile economice de sprijin din Planul de Relansare Economica al Guvernului PNL sunt in vigoare si produc efecte benefice pentru angajatii si angajatorii afectati de criza, fie ca vorbim de plata somajului tehnic, programul flexibil de munca sau de credite cu garantii de stat pentru companii, ajutoare de stat si granturi europene pentru capital de lucru pentru industriile afectate de pandemie.

Guvernul liberal a avut tot timpul un plan inca de la inceputurile pandemiei: sa salvam vietile oamenilor si sa evitam intrarea economiei in colaps. Si prin toate masurile pe care le-am adopat, am reusit acest lucru. Dar, aici, cred ca trebuie sa ne uitam mai atent la cateva lucruri. Primul, reactia Guvernului Orban la criza. In acest caz, nimeni nu cred ca poate sa spuna ca nu am reactionat rapid, imediat, pentru cei mai afectati de criza, in primul rand pentru cei care riscau sa-si inchida afacerea si sa lase angajatii fara un loc de munca.

Am venit imediat cu plata somajului tehnic, pentru care, inca din aprilie si pana acum, am decontat 6,7 miliarde lei pentru plata salariilor pentru aproape 1,6 milioane de angajati. In acelasi timp, am suspendat popririle si executarile silite pentru neplata taxelor si impozitelor si a ratelor bancare pana la sfarsitul anului. Asta le-a dat o gura de oxigen oamenilor de afaceri si companiilor care, altfel, nu mai aveau cum sa-si plateasca datoriile si angajatii.

Apoi, ne-am concentrat actiunea Guvernului pe masurile care sa asigure lichiditatea in economie, adica masuri care sa faca sa circule banii in economie. In acest sens, am gandit si adoptat mai multe instrumente de garantare si de asigurare a lichiditatii in economie care sa ajute companiile nu numai sa-si continue activitatea dar si sa creasca gradul lor de acces la credite bancare si de folosire a unor tehnici comerciale moderne de fluidizare a resurselor financiare. Prin programe de tipul IMM Invest, IMM Leasing sau IMM Factor, companiile din Romania au acum la dispozitie instrumente de asigurare a acesului la finantare si a lichiditatii necesare pentru desfasurarea activitatilor economice cum nici nu credeau ca este posibil inainte de aceasta criza. ”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here