JAF PRIN ACHIZIŢII PUBLICE LA FILANTROPIA

0
53

O bună parte a achiziţiilor efectuate, în ultimii ani, de Spitalul Clinic Municipal Filantropia din Craiova au fost atribuite unor firme de casă ale lui Cătălin-Lucian Mărgineanu, şeful Biroului Achiziţii Publice din spital, care a beneficiat de sprijinul Elenei-Victoriţa Crăiniceanu, fost director financiar-contabil al aceleiaşi unităţi.

 

Imprimante şi articole de birotică la suprapreţ

În perioada 2014-2016, SC ANCOSAD TRADING SRL, controlată prin interpuşi de Cealapa, aşa cum este cunoscut Cătălin-Lucian Mărgineanu, a livrat spitalului produse de birotică de peste 200.000 lei. Metoda este simplă: firma fără angajaţi a cumpărat produse la preţul pieţei şi le-a vândut la un preţ supraevaluat spitalului din Craiova.

Din anul 2004, când a fost înfiinţată sub numele SC CRAISIB SRL, şi până în 2014, firma în cauză a fost deţinută de Tudora Dumitrescu, soacra lui Cătălin-Lucian Mărgineanu. Apoi i-a fost schimbat numele în SC ANCOSAD TRADING SRL şi a fost predată lui Costinel Boşonea, naşul de cununie al lui Cealapa, pentru ca acesta din urmă să nu fie acuzat de conflict de interese. Totuşi, Mărgineanu a scăpat din vedere un amănunt care arată că firma a rămas „în familie“: sediul social al societăţii comerciale figurează în continuare la adresa la care locuieşte soacra sa.

Cât priveşte achiziţiile, în decembrie 2014, Spitalul Clinic Municipal Filantropia din Craiova a cumpărat de la firma controlată de şeful Biroului de Achiziţii Publice capsatoare metalice, perforatoare, dosare, caiete, agrafe de birou, hârtie pentru copiator, pixuri, sfoară de bumbac, folii de protecţie, valoarea acestora depăşind suma de 56.000 lei.

Un an mai târziu, în noiembrie 2015, aceeaşi firmă a livrat spitalului 20 de imprimante HP Laser M125A, la preţul de 645 lei/bucată, fără TVA, în condiţiile în care acestea fuseseră achiziţionate de la hyper-marketul SELGROS la preţul de 450 lei/bucată, fără TVA.

Interesant este că Mărgineanu a ignorat complet ofertele postate în catalogul SEAP la momentul respectiv, mult mai avantajoase pentru spital, având în vedere că acelaşi model avea preţuri cuprinse între 385 lei/bucată (SC IASI IT SRL) şi 534 lei/bucată (SC SMART CHOISE SRL).

În aceeaşi perioadă, şeful achiziţiilor de la Filantropia a făcut o nouă afacere în beneficiul firmei din casa socrilor săi, cumpărând, prin intermediul acesteia, 14 seifuri electronice „YALE“, la preţul de 395 lei/bucată, pe care anterior le achiziţionase de la SC SELGROS CASH&CARRY Craiova, la preţul de 209 lei/bucată.

Tot SC ANCOSAD TRADING SRL a livrat, în decembrie 2015, Spitalului Municipal Filantropia o centrală antiefracţie tip EVO 192 Digiplex Paradox, la preţul de 2.822 lei. Şi în această situaţie, Mărgineanu s-a făcut că nu observă oferta de preţ mai bună, postată în SEAP de SC SECURITY SERVICE & COMMUNICATIONS SRL, la preţul de 1.871 lei/bucată.

Similar, în anul 2016, Mărgineanu a continuat să-şi sporească veniturile prin intermediul firmei ANCOSAD TRADING SRL, de la care a achiziţionat cartuşe/tonere de imprimantă, dosare şi hârtie pentru copiator,  în valoare de 28.765 lei.

 

Lucrările de reparaţii la spital, sparte în bucăţi şi atribuite unor firme dedicate

Prieteni apropiaţi, Elena-Victoriţa Crăiniceanu şi Cătălin-Lucian Mărgineanu au atribuit direct contracte de lucrări către SC GMG CONSTRUCŢII  SRL şi SC DAMAR BUILD SRL.

Prima dintre acestea a prins, la 20.10.2015, un contract de lucrări privind „reparaţii curente bloc operator şi reparaţii clădire cardiologie“, cu o valoare de circa 250.000 lei.

Două luni mai târziu, cei doi au atribuit aceleiaşi SC GMG CONSTRUCŢII SRL contractul „lucrări de reparaţii săli sterilizare şi punct transfuzii“ în Clinica Maternitate, în valoare de 27.983 lei.

Cu această ocazie, Mărgineanu a dorit să se asigure că lucrările vor fi gata într-un timp cât mai scurt, motiv pentru care a dat undă verde pentru reparaţiile la blocul operator şi la clădirea cardiologiei la data de 15.09.2015, adică înainte să se afle oficial numele antreprenorului, în condiţiile în care anunţul a fost postat în SEAP mai târziu, la 16.10.2015.

Coincidenţe sau contracte cu dedicaţie?

Cât priveşte relaţia privilegiată dintre SC DAMAR BUILD SRL şi cei doi decizionali ai spitalului, aceasta este intermediată de Gabriela Dinescu, soţia administratorului societăţii, Liviu-Marian Dinescu, aceasta fiind chiar şefa serviciului informatic din cadrul Spitalului Filantropia.

La intervenţia acesteia, în decembrie 2015, conducerea spitalului a atribuit SC DAMAR BUILD SRL două contracte, unul pentru „reparaţii acoperiş clădire cardiologie“, în valoare de 83.133 lei şi unul în valoare de 29.602 lei, având ca obiect „igienizarea noului sediu al ambulatoriului de adulţi“.

Ca şi în situaţia anterioară, atribuirea pe criterii neconcurenţiale a contractelor către SC DAMAR BUILD SRL este relevată şi de faptul că societatea a început lucrările de reparaţii la acoperişul clădirii de cardiologie anterior definitivării procedurilor de achiziţie publică, respectiv în a doua parte a lunii noiembrie 2015.

Totodată, Elena-Victoriţa Crăiniceanu şi Cătălin-Lucian Mărgineanu au decis fragmentarea unor lucrări având acelaşi obiect, pentru a evita derularea unor proceduri competitive şi pentru a putea atribui discreţionar contractele aferente către firme agreate (prin achiziţie directă).

Exemplificative sunt lucrările de reparaţii la Secţia de Radiologie a spitalului, care au făcut obiectul a două contracte încheiate cu SC MAG CONSTRUCT SRL, respectiv cu SC DAV CONSTRUCT SRL, societăţi implicate, în mod tradiţional, în proiecte de lucrări finanţate din fonduri publice, având ca beneficiar Spitalul Filantropia.

Deşi lucrările la clădirea laboratorului de radiologie erau în curs de finalizare, spitalul a încheiat un nou contract cu SC DAV CONSTRUCT SRL pentru lucrări de reparaţii la Secţia Radiologie Medicală I, care se află în aceeaşi clădire. Ulterior, în august 2016, lucrarea a fost recepţionată de o comisie din care au făcut parte atât Elena-Victoriţa Crăiniceanu, în calitate de preşedinte, cât şi Cătălin-Lucian Mărgineanu.

NU MĂ PUTEŢI ATINGE ! – pare să fie mesajul pe care MĂRGINEANU îl transmite tuturor

Percheziţiile pe care procurorii le-au făcut la Spitalul Filantropia la mijlocul anului trecut l-au mobilizat pe domnul şef de la Achiziţii Publice, care, neostenit, a făcut chiar de a doua zi vizite pe la prietenii de la conducerea Spitalului Filantropia, promiţând orice, numai nu cumva să-l creadă oamenii vinovat de ceva şi să-l demită.

Eforturile sale au şi dat roade, un angajat din cadrul Spitalului (care a dorit să-şi păstreze anonimatul, temându-se de influenţa şefului său) povestindu-ne cum domnul Mărgineanu i-a anunţat triumfător că a rezolvat rapid micile probleme pe care le are cu justiţia, graţie pilelor de care se bucură la nivelul tuturor instituţiilor statului.

Nici verificările efectuate de Curtea de Conturi în acest an nu l-au deranjat prea mult pe domnul Mărgineanu, deşi „gurile rele” spun că auditorii au semnalat numeroasele nereguli existente în atribuirea contractelor de achiziţie publică. Fără niciun rezultat concret, însă, prejudiciul creat în bugetul Spitalului fiind suportat din fondurile Primăriei Craiova, adică din banii noştri, ai tuturor contribuabililor.

Sursa : Justitie in Banie

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here