Klaus Iohannis, indemn catre romani: Nu mai dati mana, nu va mai imbratisati. Stiu ca este greu

0
3

Presedintele Klaus Iohannis le-a solicitat, joi, autoritatilor locale sa le transmita romanilor „cand se intalnesc, sa nu mai dea mana, sa nu se imbratiseze”. „Cel mai bine, sa nu se intalneasca decat acolo unde este absolut necesar. Stiu ca este greu”, a subliniat presedintele.

„Trebuie cu totii sa transmitem romanilor lucruri importante, nu doar despre ce fac autoritatile, ci si ce asteptam de la ei sa faca, respectiv in aceasta situatie de epidemie, ce sa nu faca.

Trebuie sa explicam oamenilor de ce nu trebuie sa faca deplasari inutile, nu trebuie sau chiar trebuie sa evite, aproape cu orice pret, contactul direct, contactul fizic cu alte persoane.

Spuneti oamenilor, cand se intalnesc, sa nu mai dea mana, sa nu se imbratiseze. Cel mai bine, sa nu se intalneasca decat acolo unde este absolut necesar. Stiu ca este greu. Suntem un popor cu oameni calzi, oameni apropiati.

Dorim sa fim impreuna. Dar aceasta situatie speciala cere, si ne-o spun toti expertii, si cei din tara, si cei din strainatate, ca daca vrem sa incetinim raspandirea bolii, trebuie sa evitam contactul direct. Este, pe de alta parte, important sa mergem la serviciu, acolo unde munca nu se poate face de la domiciliu, si acolo unde este obligatoriu sa mergem trebuie sa avem grija, nu dam mana, nu ne imbratisam, stam la o distanta rezonabila, un metru, doi metri unii de altii, atunci cand vorbim sau cand muncim impreuna.

Aceste lucruri trebuie mereu si mereu repetate. Trebuie evitate deplasarile care pot fi amanate. Sigur, trebuie sa mergem la serviciu, trebuie sa mergem sa cumparam bunuri de stricta necesitate, trebuie sa cumparam alimente, dar nu trebuie sa facem intalniri care pot fi evitate. Nu trebuie sa mergem in locuri care pot fi evitate. Aceste lucruri va rog sa le transmiteti oamenilor din judetele dumneavoastra.

Un cuvant doresc sa spun si despre romanii din afara granitelor, despre romanii din diaspora. Se apropie sarbatorile pascale. Trebuie sa le spunem cu tristete, dar si cu sinceritate, sa nu vina in acest an acasa de sarbatori. In Europa practic nu se mai poate circula. Este foarte, foarte complicat. Iar atunci cand totusi vin in tara, conform normelor in vigoare stabilite de experti, ei trebuie sa intre direct in izolare sau in carantina, de la caz la caz. Si atunci ce rost ar avea sa vina, ca sa ajunga in carantina sau in izolare pentru cel putin doua saptamani?

Asadar, transmiteti pe toate canalele: romanii din afara granitelor ne sunt dragi. Ne dorim sa-i vedem, ne-am dori sa fim impreuna, dar in acest an, de aceste sarbatori nu se poate. Este trist, dar trebuie sa fim sinceri pentru a nu crea asteptari care pe urma nu se implinesc”, a declarat Iohannis la inceputul videoconferintei cu prim-ministrul Romaniei, ministrul Afacerilor Interne, prefectii si sefii institutiilor publice deconcentrate pe tema gestionarii epidemiei COVID-19.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here