Klaus Iohannis, la primirea Premiului Carol al IV-lea: Suntem aici sa reafirmam ca UE este unita!

0
218

Presedintelui Klaus Iohannis i-a fost decernat, sambata la Hof in Germania, Premiul European Carol al IV-lea al Asociatiei Germanilor Sudeti pentru anul 2020. Asociatia Germanilor Sudeti a decis in anul 2020 sa acorde acest premiu presedintelui Klaus Iohannis, ca o recunoastere a meritelor sale in ceea ce priveste intelegerea si cooperarea dintre popoarele si tarile Europei Centrale, arata Administratia Prezidentiala.

Va prezentam in continuare textul alocutiunii :

Stimate domnule Presedinte al Asociatiei Germanilor Sudeti, dr.h.c. Bernd Posselt,

Stimata doamna primar general Eva Döhla,

Stimata doamna ministru de stat Ulrike Scharf,

Stimate domnule Presedinte al Federatiei Germanilor Stramutati, dr. Bernd Fabritius,

Stimate domnule Presedinte al Asociatiei Germanilor Sudeti din Bavaria, Steffen Hörtler,

Excelente, stimate doamne si domni, dragi invitati,

Mai intai, in legatura cu tragicul accident de tren petrecut ieri in apropiere de Garmisch-Partenkirchen, doresc sa transmit condoleantele mele familiilor indoliate si, de asemenea, insanatosire grabnica pentru cei raniti.

Doamnelor si domnilor,

Incep prin a va adresa calde felicitari cu ocazia Zilei Germanilor Sudeti! Ma bucur in mod deosebit sa ma aflu aici, alaturi de dumneavoastra, pentru a primi aceasta importanta distinctie din partea Asociatiei Germanilor Sudeti.

Acest premiu ma onoreaza in mod deosebit si il primesc in numele cetatenilor romani care mi-au acordat increderea pentru doua mandate ca Presedinte al Romaniei si care au demonstrat in cei 15 ani de la aderarea tarii mele la Uniunea Europeana, zilnic, implicarea lor pentru unitatea si solidaritatea europeana.

Ceremonia de astazi are o dubla semnificatie pentru ca, in acest an, aniversam trei decenii de la semnarea Tratatului dintre Romania si Republica Federala Germania privind cooperarea prieteneasca si parteneriatul in Europa. Statele noastre au o relatie strategica, definita de incredere si respect pentru principiile si valorile Uniunii Europene, iar acest Tratat sta la baza unei indelungate si fructuoase cooperari.

Una dintre cele mai importante valori pe care le impartasim si care reprezinta un pilon al marii noastre comunitati europene este pacea. Prin razboiul declansat impotriva Ucrainei, Federatia Rusa ataca, de fapt, principiile democratice care stau la temelia societatilor noastre.

De aceea, salut decizia dumneavoastra de a acorda Premiul Carol al IV-lea pentru anul 2022 Presedintelui Ucrainei, domnul Volodamar Zelenski. Poporul ucrainean, pe care Domnia sa il reprezinta cu onoare si curaj, a devenit un simbol al luptei pentru libertate si demnitate si al dreptului popoarelor de a-si decide suveran calea de dezvoltare.

Astazi suntem aici, impreuna, ca sa reafirmam cu tarie faptul ca Uniunea Europeana este unita in jurul valorilor sale fondatoare, in care Romania si romanii cred cu toata puterea: libertate, democratie, stat de drept, solidaritate, cooperare si respect reciproc.

Premiul Asociatiei dumneavoastra este acordat pentru incurajarea intelegerii si a cooperarii popoarelor si statelor Europei Centrale.

Prin aceasta, el reprezinta in sine un simbol pentru o Europa a libertatii si a pacii, valori atat de periclitate in aceste zile, pe care noi toti suntem chemati sa le aparam.

Germani sudeti cunosc foarte bine lectiile invatate din istorie si stiu ca dialogul, intelegerea reciproca si cunoasterea istoriei comune sunt bazele unei dezvoltari armonioase.

Pentru noi, romanii, persoanele apartinand minoritatilor nationale reprezinta un bogat patrimoniu de cultura, traditie si valori, a caror protectie si dezvoltare, cu implicarea nemijlocita a majoritatii, sunt esentiale pentru atingerea potentialului real al societatilor noastre.

Pastrarea identitatii, prin promovarea si protejarea drepturilor acestor minoritati, asigurarea participarii lor efective la luarea deciziilor, la dezvoltarea economica, sociala si culturala a Romaniei au reprezentat o constanta a prioritatilor politice ale statului roman, dupa anul 1990, un obiectiv asumat in mod transpartinic.

Romania a semnat si ratificat principalele acorduri internationale in domeniul drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale si a adus legislatia interna la nivelul celor mai inalte standarde din domeniu. Astfel, a fost construit treptat un sistem complex, bine articulat si stabil, de protectie a minoritatilor nationale, Romania fiind considerata un model la nivel regional si european in acest sens.

Persoanele care apartin minoritatilor nationale sunt deopotriva factori activi in constructia societatii romanesti, din care fac parte integranta, precum si reprezentanti ai patrimoniului cultural propriu, parte a mostenirii europene. Participarea lor directa in procesele decizionale este atestata atat prin reprezentarea directa in Parlamentul Romaniei, cat si la nivel local, in structurile alese ale administratiei publice locale.

Utilizarea limbilor minoritatilor nationale in relatia cu autoritatile statului roman este garantata, educatia in limba materna este posibila la toate nivelurile, iar utilizarea limbii materne in cadrul mijloacelor de informare in masa este libera. Serviciul religios in limba materna reprezinta un vector important al pastrarii identitatii nationale, acesta fiind, de asemenea, asigurat.

Doamnelor si domnilor,

Prin intemeierea Universitatii din Praga, cunoscuta ca Universitatea Carolina, Carol al IV-lea a promovat, intr-un stat caracterizat prin diversitate, valori care dainuie si pe care le pretuim si astazi.

Onorand memoria acestei figuri istorice marcante, reiteram angajamentul nostru comun pentru o Europa a libertatii, a justitiei, a ideilor si a normelor, la consolidarea careia vom contribui impreuna si in viitor.

Acum, cand securitatea europeana este pusa la grea incercare in Estul continentului, noi am gasit, in cadrul Uniunii Europene si al comunitatii de valori din care facem parte, hotararea si puterea de a vorbi cu o singura voce.

Impreuna cu aliatii nostri transatlantici, aparam valorile noastre comune.

O spun cu convingerea ca numai o Uniune Europeana puternica, angajata si influenta poate sa contribuie decisiv la rezolvarea problemelor actuale in sfera securitatii, a apararii, a energiei si a protectiei mediului.

Reactia Europei la razboiul Federatiei Ruse impotriva Ucrainei si la criza umanitara, generata de aceasta agresiune sangeroasa, arata ca europenii isi unesc fortele pentru a ajuta la nevoie. Am reactionat solidar, cu curaj si in acelasi timp cu compasiune.

Sprijinul oferit de tara noastra pentru poporul ucrainean greu incercat, pentru toti cei care cauta refugiu din calea razboiului, s-a manifestat in Romania prin solidaritatea si spiritul umanitar al cetatenilor, interventia integrata si rapida a autoritatilor, a societatii civile.

Peste 1 milion de ucraineni au venit la noi, iar toti cei care au decis sa ramana sunt sprijiniti prin accesul la locuri de munca, scoala, sanatate. Peste 30.000 de copii ucraineni sunt integrati in sistemul de invatamant romanesc.

La 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeana, romanii ofera imaginea unei societati dinamice, capabile de empatie, compasiune, spirit de sacrificiu.

O societate care a interiorizat pe deplin valorile fundamentale ale proiectului european si care isi doreste ca acestea sa fie respectate si in regiunile vecine Uniunii Europene.

Doamnelor si domnilor,

Traim timpuri decisive pentru destinul Uniunii Europene.

Prioritatile noastre de actiune viitoare si europeana trebuie sa fie pragmatice, pentru a putea raspunde astfel eficient si adecvat asteptarilor dumneavoastra, ale cetatenilor nostri, fie ca se afla in Romania, Germania sau in alta parte a Europei.

La un deceniu si jumatate de la aderare, Romania participa activ cu solutii, in beneficiul Europei, prin experienta si expertiza castigate in procesul sau de consolidare democratica.

Romanii se identifica pe deplin cu Uniunea Europeana, ca proiect politic, economic si social care a contribuit decisiv la modernizarea tarii noastre.

Avem cu totii responsabilitatea, de a sustine acest proiect, pentru ca ramane singura cale care poate sa asigure, pe termen lung, o Europa a pacii, prospera, eficienta, stabila si sigura.

Va multumesc pentru acordarea Premiului European Carol al IV-lea!

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here