Klaus Iohannis o întrevedere cu preşedintele Ungariei, Katalin Novák, în marja Summitului Formatului Bucureşti 9

0
454

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut vineri, 10 iunie 2022, o întrevedere cu Președintele Ungariei, Katalin Novák, în marja Summitului Formatului București 9 (B9), desfășurat la București.

Președintele României a reiterat felicitările sale cu ocazia preluării oficiale a mandatului de Președinte al Ungariei, la 10 mai 2022, exprimându-și deplina disponibilitate pentru aprofundarea dialogului și cooperării la cel mai înalt nivel cu partea ungară.

Având în vedere potențialul de cooperare deosebit între România și Ungaria, Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța cooperării pragmatice și în parametri corecți, în logica unui parteneriat strategic autentic și sincer, în spirit european, ghidat de principiile Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară (Timișoara, 16 septembrie 1996) și ale Declarației privind Cooperarea şi Parteneriatul Strategic româno-ungar pentru Europa secolului XXI (Budapesta, la 29 noiembrie 2002), de la a cărei semnare se împlinesc anul acesta 20 de ani.

Președintele României a reiterat importanța dialogului pentru rezolvarea tuturor aspectelor de interes în plan bilateral și pentru evitarea abordărilor unilaterale, care nu pot conduce la soluții durabile și eficiente. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat convingerea profundă a autorităților române privind faptul că persoanele aparținând minorităților naționale, ca exponenți ai societăților din care fac parte, contribuie la crearea și consolidarea unor punți de legătură între statul de cetățenie și statul a cărui origine etnică o au, având un rol important în promovarea și dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre acestea.

Subliniind importanța dezvoltării cooperării economice și sectoriale bilaterale, Președintele României a pledat pentru ca proiectele de interes să nu fie discriminatorii pe baza etniei, să nu se limiteze la anumite părți din teritoriul României și să fie conforme legislației române sau celei europene.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here