Klaus Iohannis participa la Summitul Partidului Popular European,prin sistem videoconferinta

1
35

Joi, de la ora 12,00, seful statului va participa prin sistem videoconferinta la Summitul Partidului Popular European, anunta Administratia Prezidentiala.

Presedintele Iohannis participa, joi, si la videoconferinta cu membrii Consiliului European pe tema masurilor privind gestionarea pandemiei COVID-19, potrivit Administratiei Prezidentiale. Aceasta videoconferinta va avea loc la ora 16,00.

In videoconferinta Consiliului European, liderii statelor si guvernelor din Uniunea Europeana continua lucrarile privind raspunsul UE la pandemia de COVID-19. Intrunirea din 23 aprilie este cea de-a patra videoconferinta pe aceasta tema.

La videoconferinta din 26 martie membrii Consiliului European au convenit ca sunt necesare o strategie coordonata de iesire, un plan de redresare cuprinzator si investitii fara precedent. Liderii i-au insarcinat pe presedintele Consiliului European si pe presedinta Comisiei Europene sa pregateasca o foaie de parcurs si un plan de actiune care sa asigure bunastarea tuturor europenilor si sa permita revenirea UE la o crestere solida, durabila si favorabila incluziunii, bazata pe o strategie verde si digitala.

Citeste si ...  PSD si Ciolacu au refuzat, din nou, eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Aceasta foaie de parcurs privind ridicarea treptata a masurilor de izolare luate in urma pandemiei cauzate de coronavirus a fost prezentata de presedintele Consiliului European, Charles Michel, si de presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe 15 aprilie.

In foaia de parcurs se arata ca momentul oportun pentru a relaxa masurile de izolare ar trebui sa se bazeze pe o serie de criterii precum: diminuarea semnificativa si stabilizarea raspandirii bolii pe o perioada indelungata; existenta unor capacitati suficiente in cadrul sistemului de sanatate, tinand seama, de exemplu, de rata de ocupare a sectiilor de terapie intensiva si de disponibilitatea cadrelor sanitare si a materialului medical; o capacitate adecvata de monitorizare, inclusiv capacitatea de testare la scara larga pentru a detecta si a izola rapid persoanele infectate, precum si capacitatea de localizare si de urmarire.

Comisia si Consiliul au mai subliniat, in foaia de parcurs, ca, desi calendarul si modalitatile de ridicare a masurilor de izolare difera de la un stat membru la altul, este nevoie de un cadru comun, de o abordare europeana. Acest cadru comun ar trebui sa fie bazat pe coordonarea dintre statele membre si pe notificarea UE in momentul ridicarii restrictiilor.

Citeste si ...  Presedintele Klaus Iohannis : Romania va beneficia de fonduri considerabile, in mare parte nerambursabile

Foaia de parcurs prezentata de cele doua institutii la 15 aprilie are caracter de recomandare pentru statele membre si a fost adoptata in conditiile in care unele tari membre, printre care Austria, Spania, Danemarca si Cehia, au inceput deja sa ridice unele restrictii.

Cu prilejul aceleiasi videoconferinte, presedintele Consiliului European, Charles Michel, a prezentat patru prioritati ale strategiei de redresare: piata interna, o strategie de investitii masive, responsabilitatea si actiunile externe ale UE, rezilienta si guvernanta.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here