Klaus Iohannis: Romania este pregatita sa foloseasca aceste fonduri pentru reforme si investitii ! Romania isi securizeaza cele 80 de miliarde de euro de la UE!

0
21

Presedintele Klaus Iohannis a salutat joi seara, intr-o postare pe Twitter, acordul la care au ajuns liderii europeni cu privire la bugetul UE si fondul de redresare economica post-COVID-19 de 1824,3 miliarde de euro precum si cu privire la conditionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, dupa ce adoptarea pachetului de relansare a fost blocata initial de Ungaria si de Polonia.

“Acord important astazi prin deblocarea viitorului buget al Uniunii Europene si a pachetului de relansare economica. Romania este pregatita sa foloseasca aceste fonduri pentru reforme si investitii in sectoare cheie, in beneficiul tuturor romanilor“, a scris seful statului pe Twitter.

„Acord in privinta bugetului multianual si a Planului de relansare «Viitoarea generatie UE». Acum putem incepe implementarea si reconstruirea economiilor noastre. Planul de relansare crucial va stimula tranzitia ecologica si digitala”, a anuntat, prin Twitter, Charles Michel, presedintele Consiliului European..

In completare, purtatorul sau de cuvant a precizat ca au fost adoptate concluziile privind Cadrul Financiar Multianual si privind mecanismul de conditionare a fondurilor europene de crieteriul statului de drept.

Din cele 1.824,3 de miliarde de euro, Romania ar urma sa beneficieze de 79,9 miliarde de euro, fondurile avand ca surse de provenienta Mecanismul de Redresare si Rezilienta, Politica de Coeziune, Politica Agricola Comuna si Fondul pentru o Tranzitie Justa.

Cele 79,94 miliarde de euro de care va putea beneficia Romania vor fi distribuite astfel: 30,44 miliarde din MRR (reprezentand 4,52% din acest instrument), 28,22 miliarde din fondurile de coeziune (reprezentand 7,52%), 19,34 miliarde din politica agricola comuna (reprezentand 5,58%) si 1,94 miliarde din Fondul pentru o Tranzitie Justa (reprezentand 11,09%).

Sursa : Calea Europeana

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here