Klaus Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas : România sprijină rezolvarea conflictului palestiniano-israelian

0
157

Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, a ajuns la București, unde a discutat cu Klaus Iohannis despre dezvoltarea cooperării politice, economice și comerciale, dar și domeniul afacerilor interne sau educație.

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți, 19 iulie 2022, la Palatul Cotroceni, declarații de presă comune cu Președintele Statului Palestina, Mahmoud Abbas.

Vă prezentăm în continuare declarația de presă a Președintelui României:

“Este o plăcere pentru mine să îl primesc astăzi la București, în vizită oficială, pe Președintele Palestinei, Excelența Sa domnul Mahmoud Abbas.

Prezența Domniei Sale în România stă mărturie foarte bunelor relații dintre țările noastre, fundamentate pe legături istorice și umane solide.

România are o lungă tradiție de sprijin pentru Palestina. Am avut contribuții solide, de-a lungul timpului, la întărirea capacității instituționale a Palestinei, inclusiv prin formarea în România a sute de experți care au influențat principalele domenii ale vieții sociale și economice palestiniene.

România dorește dezvoltarea și aprofundarea tuturor domeniilor de cooperare de interes comun.

Am discutat astăzi despre rezultatele proiectelor noastre de până acum și despre noile oportunități pe care le putem identifica.

Educația rămâne un domeniu prioritar atât pentru România, cât și pentru Palestina. Împărtășim viziunea privind valoarea investiției în resursele umane, cu impact concret, pe termen lung. În acest sens, autoritățile române au decis creșterea numărului de burse universitare acordate cetățenilor palestinieni. Sperăm, domnule Președinte, ca tinerii palestinieni să pună cunoștințele dobândite în România în folosul progresului țării dumneavoastră.

De aceea, astăzi va fi semnat, la sediul Guvernului României, noul Program bilateral în domeniul Educației.

De asemenea, tot astăzi va fi semnat un alt document de importanță deosebită pentru ambele părți. Este vorba despre Acordul între cele două Guverne privind cooperarea în prevenirea și combaterea criminalității organizate, a terorismului și a altor infracțiuni.

Am discutat și despre sprijinul constant acordat Palestinei în cadrul forurilor multilaterale, inclusiv la nivelul Uniunii Europene. Cel mai recent exemplu este reprezentat de eforturile României dedicate reluării finanțării Uniunii pentru Palestina, proces esențial pentru oferirea unei perspective de viitor cetățenilor palestinieni, în special tinerilor și categoriilor celor mai vulnerabile. România va continua, de asemenea, să sprijine lansarea negocierilor pentru un Acord de Asociere Uniunea Europeană – Palestina.

Am avut astăzi și un schimb de opinii aprofundat privind agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei.

Am prezentat Președintelui Abbas sprijinul multidimensional acordat de România Ucrainei, în domeniile umanitar, politic, economic, sectorial, inclusiv în ceea ce privește facilitarea exporturilor de cereale, pentru a combate eficient criza alimentară globală cauzată exclusiv de războiul Rusiei.

L-am asigurat, totodată, pe domnul Președinte că realizarea păcii în Orientul Mijlociu rămâne o prioritate pe agenda noastră externă. Am transmis întregul sprijin al României pentru rezolvarea justă și durabilă a conflictului palestiniano-israelian, prin negocieri directe, care să conducă la implementarea soluției celor două state, care să coexiste în pace și securitate.

Această formulă este unica variantă viabilă și capabilă să garanteze îndeplinirea aspirațiilor popoarelor celor două părți și respectarea dreptului internațional.

Am arătat apreciere față de implicarea Statelor Unite pentru crearea unui cadru favorabil reluării Procesului de Pace și am avut un schimb de opinii referitor la recenta vizită a Președintelui Biden în regiune. Am exprimat speranța că, pe baza implicării Statelor Unite și a unei abordări constructive față de Procesul de Pace, cu sprijinul partenerilor externi, situația de securitate regională se va putea ameliora.

Astfel, se va putea răspunde și nevoilor de securitate ale palestinienilor și ale israelienilor.

România, ca stat care are în mod tradițional relații apropiate de prietenie cu ambele state, este pregătită, la rândul său, să ofere sprijinul necesar.

Provocările regionale și globale actuale de securitate evidențiază, mai mult decât oricând, nevoia de echilibru, moderație și leadership vizionar pentru soluționarea conflictelor și a divergențelor regionale. Am îndemnat la implementarea unor acțiuni constructive – un îndemn în care România crede cu convingere și pe care îl transmite tuturor actorilor din Orientul Mijlociu, cu fiecare prilej. ”, a declarat președintele Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Abbas.

„Sunt fericit astăzi să mă întâlnesc cu dumneavoastră în România, țară prietenă. Doresc să vă mulțumesc pentru fermitatea poziției dvs. în sprijinirea păcii din Orientul Mijlociu și dreptului poporului palestinanian la demnitate și independență”, a transmis și președintele Mahmoud Abbas, în cadrul conferinței de presă.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here