KLAUS IOHANNIS: Scenariul luat în calcul – şcoala începe pe 14 septembrie

0
19

Anul şcolar va începe în 14 septembrie, iar majoritatea elevilor va merge fizic la şcoală, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă, după o şedinţă care a avut loc la Palatul Cotroceni pe tema educaţiei, cu premierul Ludovic Orban şi mai mulţi membri ai Guvernului.

Klaus Iohannis a precizat: „Pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar. Pentru a ţine cont de impactul pandemiei în fiecare şcoală, în fiecare localitate, au fost elaborate trei scenarii în funcţie de numărul de bolnavi din localitate.

Aceste trei scenarii sunt: scenariul verde – în localitatea respectivă este mai puţin de o persoană în medie la mia de locuitori în ultimele 14 zile infectată cu Covid-19 -, scenariul galben – în care vorbim despre 1-3 persoane infectate în medie la o mie de locuitori în ultimele două săptămâni – şi scenariul roşu – care implică mai mult de trei persoane infectate cu Covid-19, pe zi, la mia de locuitori. Aceste scenarii se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în şcoală. În cazul scenariului verde se merge fizic la şcoală, la scenariul galben o parte dintre activităţi se vor desfăşura la şcoală, o parte în mediul online, iar la scenariul roşu şcoala se închide şi procesul educaţional se desfăşoară online. În scenariul galben, grădiniţele şi ciclul primar merg la şcoală, la fel şi clasele 8 şi 12, iar restul claselor se va stabili de conducerea unităţii de învăţământ cum vor merge la şcoală”.

Preşedintele ţării a menţionat că modul în care va funcţiona fiecare unitate şcolară va fi decis la nivel local.

„Decizia se descentralizează la nivel de judeţ şi, în funcţie de situaţia concretă, locală, se va decide dacă unitatea şcolară va funcţiona după scenariul unu, doi sau trei. Pentru fiecare şcoală în parte, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va lua decizia cu privire la desfăşurarea cursurilor. Majoritatea localităţilor din România vor intra pe scenariul verde: foarte puţine sau zero cazuri de infectare cu Covid-19. În acest moment, câteva sute de localităţi ar urma să intre în scenariul galben şi sunt doar 50 de localităţi care s-ar încadra în scenariul roşu.

Dacă numărul de cazuri creşte într-o localitate sau într-un cartier, şcoala se închide numai în zonele respective”, a arătat Klaus Iohannis, care a menţionat că municipiul Bucureşti se încadrează în acest moment în scenariul verde.

Preşedintele a spus că analizele efectuate de autorităţile locale vor fi detaliate, se vor face permanent şi se vor actualiza zilnic, iar decizia privind încadrarea şcolilor într-un scenariu sau altul se va lua în preajma zilei de 14 septembrie.

„Acum trebuie să revenim la normalitate. Nu ştie nimeni cum va evolua pandemia. Noi calculăm un scenariu în care şcoala va începe pe 14 septembrie. Dacă atunci vom avea multe cazuri de infectare cu Covid-19, evident că vom amâna începerea anului şcolar, pe baza recomandării specialiştilor şi a Ministerului Sănătăţii. Decizia va fi luată în apropierea datei de 14 septembrie”, a precizat Klaus Iohannis.

Şeful statului a menţionat că pentru perioada în care cursurile se vor desfăşura online, pentru părinţii care vor fi nevoiţi să stea acasă cu copiii, va fi pregătită o legislaţie care să le asigure veniturile şi timpul necesar educării minorilor.

Preşedintele ţării a mai spus că, prin forma online, se asigură dreptul la educaţie pentru fiecare elev, iar măsurile luate sunt deoarece nu se doreşte ca elevii să piardă un an şcolar sau un semestru în procesul educaţional.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here