Laleaua galbenă de stâncă a înflorit la Cazanele Dunării

0
197

Această lalea înflorește la începutul lunii aprilie și crește doar pe versanţii stâncoşi din rezervaţia naturală Cazanele Dunării și se pare că a fost observată pentru prima dată în anul 1884 de botanistul Vincze von Borbas care a publicat un material despre această floare în “Foaia Asociaţiunii Transilvania”, ziar ce aparea la vremea respectivă la Sibiu, avându-l ca redactor pe G. Barițiu.

Laleaua galbenă de cazane, cum este numită această specie unică în lume, este protejată prin Convenția de la Berna din 19 septembrie 1979 și prin Ordonanța de Urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naționale care trebuie conservate.

Există și o legenedă despre această lalea. Se spune că o fetița nu se înțelegea deloc cu mama sa vitregă. Alungată de-acasă, fetița s-a pierdut pe aceste meleaguri unde a plâns atât de mult încât lacrimile ei s-au transformat în lalele galbene.

Laleaua galbena de stanca

Cazanele sunt un sector din defileul Dunării la trecerea prin Munții Carpați. Au o lungime de circa 9 km. Fluviul este mărginit de pereți verticali, stâncoși. Cazanele Dunării și masivele Ciucarul Mare / Ciucarul Mic fac parte din Parcul Natural Porțile de Fier. Aproape de golful Mraconia, se poate observa, săpat in stâncă, chipul lui Decebal, statuia lui Decebal având dimensiunile de 55 m – inălțime și 25 m – lățime, cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa.

Sursa Informatia de Severin

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here