Liderul Fortei Drepte cere intervenția Avocatului Poporului! Ludovic Orban : Ordonanța de creșterea a fiscalității este neconstituțională!

0
237

Ludovic Orban a declarat că a înregistrat un memoriu prin care cere Avocatului Poporului atacarea la CCR a ordonanței 16, prin care guvernul Ciucă a crescut fiscalitatea în România.

Explicând că ordonanța este neconstituțională, Orban a ținut să precizeze că, prin ordonanță simplă, adoptată în baza legii de abilitare, nu pot fi modificate prevederi ale unor legi organice.

“Am înregistrat un memoriu prin care cer Avocatului Poporului atacarea la CCR a ordonanței 16, prin care guvernul Ciucă a crescut fiscalitatea în România.
Fundamentez solicitarea mea cu argumente solide privind neconstituționalitatea ordonanței. Prin ordonanță simplă, adoptată în baza legii de abilitare, nu pot fi modificate prevederi ale unor legi organice.
Este încălcată libertatea economică, garantată de articolul 45 din constituție, prin interdicțiile și limitările privind actiitatea microîntreprinderilor. De asemenea este încălcat dreptul la muncă prin prevederile legate de taxare a contractelor part-time, care îngrădesc dreptul la muncă și care au dus efectiv la încetarea peste 100.000 de contracte de muncă.

Constituția garantează egalitatea în fața legii. Prevederile legate de modul de plată a contribuțiilor pentru persoanele care obțin venituri din activități economice, pentru persoanele angajate în construcții și agricultură și pentru persoanele care înregistrează venituri din contracte part-time instituie discriminări evidente pentru acești cetățeni, ducând la încălcarea art. 16, alin. (1):„ Cetățenii sunt egali în fața legilor și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări”.

Un alt articol din constituție încălcat este cel legat de justa distribuție a sarcinii fiscale prin modul injust de stabilire a unor regimuri fiscale în baza unor criterii total subiective.
Doar Avocatul Poporului poate să declanșeze controlul de constituționalitate pentru ordonanțele adoptate de guvern, până la dezbaterea și adoptarea lor de către parlament. Este obligația celor care conduc instituția să apere drepturile și libertățile cetățenilor români și să se implice pentru eliminarea prevederilor vădit neconstituționale din actele normative adoptate de guvern.

În anul în care am condus guvernul, Avocatul Poporului a atacat la CCR multe ordonanțe ale guvernului, de multe ori fără motive serioase. Îi cer să facă la fel și acum, când există temeiuri foarte solide.”, a scris Ludovic Orban pe reteaua de socializare.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here