GUVERNUL CÎȚU a căzut. Moțiunea a trecut cu un număr istoric de voturi.

0
328
62 / 100

Pe 5 octombrie este ziua în care se decide soarta Guvernului Cîțu. Parlamentul dezbate și votează moțiunea de cenzură inițiată de PSD. Rămâneți pentru informații live pe tot parcursul zilei!

PSD a depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor. Jos Guvernul Cîțu”. Și parlamentarii USR PLUS și AUR au făcut un demers asemănător, însă a fost atacat la CCR. Membrii Birourilor Permanente au decis că moțiunea de cenzură a USR – AUR va fi dezbătută și votată după publicarea motivării Curții Constituționale, iar moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi dezbătută și votată marți, 5 octombrie, în plenul reunit al Parlamentului, începând cu ora 12:00.

Pentru ca moțiunea să fie adoptată și Guvernul Cîțu să fie demis e nevoie de 234 de voturi. USR și AUR au anunțat că votul lor va fi „pentru”. La nivel declarativ, 280 de senatori și deputați vor vota pentru demiterea Guvernului Cîțu.

Update

AUR propune un guvern de specialiști. Co-președintele AUR, George Simion, spune că formațiunea politică are o propunere de guvern de specialiști și vorbește chiar și de suspendarea președintelui Klaus Iohannis, în condițiile în care se cramponează de Florin Cîțu.

„Noi avem o propunere de guvern de specialiști. Sperăm să nu se mai cramponeze Klaus Iohannis de Florin Cîțu. Nu avem încredere nici în dl. Orban, nici în dl. Rafila. Suntem de acord cu alegerile anticipate. Mergem până la capăt. Dacă ne va ignora, ne vom gândi și la suspendarea lui Klaus Iohannis. Florin Cîțu este demis și trebuie să părăsească Palatul Victoria”, a spus George Simion., copreședinte AUR.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a transmis: ”Guvernul Cîțu a fost demis cu un scor fabulos – 281 de voturi! Este victoria voastră, a tuturor românilor!” El a postat și o magine cu mesajul ”Cîțu a fost demis! Am promis, am votat, l-am zburat”.

Guvernul Cîțu a fost demis. 281 de parlamentari au votat pentru moțiunea de cenzură. Votul a fost secret cu bile. Parlamentarii PNL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale nu şi-au exprimat votul, fie au fost prezenţi şi au anunţat că nu votează, fie au fost absenţi. Membrii Birourilor permanente urmează să se întrunească pentru verificarea şi numărarea voturilor exprimate. Pentru a trece moţiunea este nevoie de 234 voturi.

Premierul Florin Cîţu a afirmat că prin declaraţiile făcute la dezbaterea de la moţiunea de cenzură USR şi PSD au demonstrat că nu au un plan de guvernare după vot şi a reiterat că guvernarea va fi făcută tot în jurul valorilor liberale.

”A fost o dezbatere care a arătat clar cum stă România. USR se ceartă cu PSD în timpul moţiunii, ceea ce înseamnă că nu au un plan de guvernare după, nu ştiu ce se întâmplă. Întrebarea rămâne pentru USR: până la urmă votaţi moţiunea care spune că aţi fost incompetenţi sau mergeţi cu varianta imaginară că ar exista o altă moţiune care spune că sunteţi competenţi. Votul de azi arată clar că sunteţi de acord cu PSD şi asta va rămâne în istorie. (…) Dragi colegi, aşa cum am spus guvernarea va fi făcută tot în jurul valorilor liberale. Mergem mai departe”, a declarat Florin Cîţu, în plenul Parlamentului, în finalul dezbaterilor pe marginea moţiunii de cenzură iniţiate de PSD.

Update

Deputaţii şi senatorii au început, marţi, votul asupra moţiunii de cenzură iniţiate de PSD. Senatorii votează primii şi, apoi, deputaţii. Votul este secret cu bile. Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată este nevoie de 234 de voturi favorabile.

Florin Cîțu a luat, din nou, cuvântul. ”Mergem mai departe cu guvernarea făcută în jurul valorilor liberale!”, a zis premierul.

”USR se ceartă cu PSD, deci nu au un plan de guvernare. Întrebarea rămâne pentru USR: Votați moțiunea de azi care arată că sunteți incompetenți? Sau o moțiune imaginară în care dumneavoastră sunteți competenți? Guvernarea va merge tot în jurul liberalilor”, a spus Florin Cîțu.

Diana Șoșoacă vorbește de la tribună. Senatoarea a avut un discurs în stilu-i caracteristic de la tribuna Parlamentului.

Din nou, Dan Barna a luat cuvântul. „Miniștrii care au făcut bucăți de reforme au fost cei de la USR”, a spus acesta.

Ludovic Orban anunță că PSD și-a epuizat minutele pe care le avea.

Update

Votul de astăzi la moțiune nu este suficient pentru a poza în virgină, le-a transmis Sorin Grindeanu parlamentarilor USR. El spune că aceștia au „născut împreună cu liberalii, în beția Puterii, un zombie politic numit Cîțu”. Grindeanu cere USR să-și asume răspunderea guvernării alături de PNL.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a declarat că adoptarea moţiunii de cenzură în contextul actual reprezintă un gest de majoră iresponsabilitate. „Adoptarea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Cîţu în contextul actual este un act de majoră iresponsabilitate. Nu am văzut nicio opinie publică a celor care vor să îl demită pe Florin Cîţu că vor să guverneze, că vor ceva bun pentru români. Nu am văzut altceva decât o demagogie pură, o demagogie în care oameni care s-au oferit să se pronunţe direct în legătură cu măsurile Guvernului, care erau măsuri necesare chiar dacă au fost impopulare, nu au făcut altceva decât să pareze. Toţi parlamentarii responsabili astăzi vor vota împotriva acestei moţiuni”, a spus Fenechiu la moțiune.

Florina Presadă a spus că, în opinia sa, „singura diferență dintre Ponta și Cîțu e că Ponta mai avea haz la dezbaterea moțiunii și nu citea de pe foi ca un robot virusat”.

Update

„E târziu când ne-a chemat domnul Orban la microfon. Nu mai avem ce spune. Nu o să irosim nici o secundă pe Florin Cîțu. La revedere!”, a zis George Simion.

Dan Barna spune că PNL a „dat-o grav de gard”. „Suntem aici și vom vota moțiunea de cenzură”, a subliniat acesta.

Update

A luat cuvântul și Marcel Ciolacu, președintele PSD: „Faptul că eu vorbesc primul înseamnă că PSD a câștigat alegerile”. Aplauze din sală.

„Astăzi facem dreptate pentru români, Guvernul Cîțu va pleca acasă”, a spus președintele PSD. Din nou, aplauze. „Astăzi sper să nu vă cadă bilele de vot”, i-a spus Ciolacu lui Barna. „Iohannis ne spune relaxat că statul a eșuat. Așa este! (…) 12 tragedii și zeci de oameni care au murit nevinovați”, a mai spus Ciolacu. „Românilor le e frică să mai meargă la spital. Guvernarea voastră a eșuat! Trebuia să aveți grijă de români, voi ați eșuat. Tu, Florin Cîțu, ai eșuat, big time!”, a zis Ciolacu. „Toți vă urăsc, nimeni, dar nimeni nu vă mai crede. Nu sunteți wow, sunteți rupt de realitate și de problemele oamenilor. Ați ajuns cel mai detestat om din România. Acasă! Nu știți cât costă pâinea. Acum, pentru că nu ne aude nimeni, sunt curios ce consumați dvoastră”, a spus Ciolacu.

„Mă uit la domnul Barna. Aveți șansa astăzi să vă spălați păcatele. Votați la vedere moțiunea PSD. Trebuie să trimitem acasă acest Guvern, trebuie să salvăm România de un Guvern care a devenit un pericol. Azi, moțiunea PSD va trece cu un scor istoric. Florine, Superman, zboară acasă”, a conchis Ciolacu.

Update

Florin Cîțu a luat cuvântul, criticând USR în timpul dezbaterii moțiunii de cenzură. 

„Azi a murit moralitatea! Moțiunea este susținută și votată de USR. Dragi români, ați fost trădați! USR vrea să dea jos Guvernul din care face parte! Cu mine premierul, guvernarea nu e un joc de copii răsfățați. Nu acționezi în interesul românilor, pleci acasă! Trebuie să ne facem treaba pentru că ni s-a acordat încrederea. Sunt dezamăgit. USR vrea la guvernare cu un șef mai indulgent. (…) Vă cer scuze că am crezut în USR! Astăzi vedem adevărata față a USR!”

Florin Cîțu a vorbit și în limba engleză în discursul său. „Cu regret vă spun că ați votat un partid bipolar”, a mai zis Florin Cîțu, care a anunțat că urmează „o iarnă grea pentru toți românii”. „Responsabilitatea pentru tot ce urmează e a USR. La PSD… e de înțeles, dar la USR…”, a continuat Florin Cîțu.

Acesta a citat din moțiunea PSD în mai multe rânduri.

 

„Spitalele sunt la fel de nepregătite ca la începutul pandemiei – am citat din moțiune. Ministerul USR al Sănătății un incompetent, nu a pregătit valul 4. Asta spune PSD. Să recunoaștem greșelile, dar să nu le repetăm. Nu mai au ce căuta la guvernare. USR e iresponsabil și imatur. Concluzia e că am fost prea indulgent. Trebuia să îi fi demis pe toți mult mai devreme. (…) USR stă lângă PSD, unde îi este locul. Ce mă supără cel mai tare e că și-au bătat joc de sistemul de sănătate. Au avut bani, nu au pregătit valul 4”, a zis Cîțu. „Veți răspunde în fața românilor!”, a avertizat Cîțu. „Ați mințit și ați trădat!”, a continuat Cîțu.

RESPONSABILITATE – strigă Cîțu, „e ceea ce voiau românii”.

„I-ați dezamăgit pe români. Politica din România e pentru români, iar românii nu vă vor uita că în pandemie ați acționat pentru propriul interes”, a mai zis Cîțu.

Acesta a citat din dicționar ce înseamnă sinceritate. „România va avea un buget bun pentru 2022”, a spus Cîțu.

Update

Moțiunea de cenzură este citită de Romașcanu.

Update

În plen sunt prezenți 379 senatori și deputați. Pentru demiterea guvernului sunt necesare 234 de voturi. PSD, USR și AUR au 280 de parlamentari.

Programul de lucru a fost adoptat. Urmează să fie transmisă lista vorbitorilor.

Romașcanu (PSD) a cerut un moment de reculegere pentru victimele pandemiei: „Să nu uităm drama prin care trecem!”

Ședința a fost declarată deschisă. Ludovic Orban a spus că e cvorum.

„Lăsați premierul în pace! (…) Vă rog, ocupați-vă locurile, pentru a putea începe ședința”, a spus Ludovic Orban.

Ca de obicei, George Simion face live pe Facebook din Parlament:

Update 

Deputatul Iulian Bulai a transmis un mesaj înainte de votul pentru moțiune: „După corupție, instabilitatea politică este cel mai mare dușman al bunei guvernări. Este trist că trebuie să dăm jos un guvern de dreapta. Nu mi-aș fi dorit să ajungem aici. Totuși, plecarea lui Florin Cîțu este singura cale de a ieși din această criză. Astăzi voi vota transparent pentru moțiunea de cenzură. Cîțu trebuie să plece, PNL trebuie să propună un alt prim-ministru. Împreună trebuie să agreăm un calendar clar de reforme pentru a guverna din nou împreună!”

Năsui susține că moțiunea de marți va trece. Într-un mesja publicat pe Facebook, acesta a transmis: „După o lună de tergiversări, o moțiune va fi în sfârșit supusă la vot. Ea va trece. Numărul parlamentarilor care o susțin este prea mare să nu treacă. Chiar dacă vedem tentative de dare de mită pentru ca unii parlamentari să nu voteze. Chiar dacă unii se vor îmbolnăvi fix azi la moțiune sau vor avea urgențe justificabile. Marja de eroare este de 46 de parlamentari în plus față de cât e nevoie ca să treacă (PSD 157 de parlamentari, USR+ 80, AUR 43). E neplauzibil să lipsească sau să trădeze atât de mulți.

După moțiune, depinde de președintele Iohannis ce va alege să facă. Un scenariu este cel în care refuză să nominalizeze alt prim-ministru. Scenariu la care a făcut aluzie Florin Cîțu într-o conferință de presă când a zis că el nu pleacă nicăieri și, dacă trece moțiunea, să ne pregătim pentru un lung interimat. Sunt probleme mari constituționale cu acest scenariu. Dar probleme mari constituționale au fost și atunci când o majoritate în parlament a împiedicat votarea unei moțiuni. Nu mai putem bănui că există limite la ce va face PNL să se agațe de putere. Alte două posibilități scenariu este cel în care președintele Iohannis face totuși o propunere care să poată avea o majoritate. Fie fix aceeași majoritate care exista înainte să fie dinamitată de adoptarea programului corupt de cumpărare a primarilor și contracte pentru firme de partid, PNDL 3. Fie o majoritate cu PSD. Aici poziția USR+ este clară. Evident, o altă posibilitate este ca președintele Iohannis să-l forțeze tot pe Florin Cîțu ca prim-ministru. Conform unei decizii CCR, doar după ce pică o propunere. Astfel ar putea face o propunere neserioasă care să pice în parlament, după care să revină tot cu Florin Cîțu. În cazul ăsta, fie asigură voturile de la PSD, fie scenariul alegerilor anticipate devine posibil.”

Mihai Polițeanu va vota pentru demiterea Guvernului Cîțu. „Cîțu și PNL au pierdut total încrederea mea în cursul celor 9 luni de guvernare comună, timp în care au sabotat încrederea între parteneri, proiecte fundamentale promise românilor (reforma legislației electorale, repornirea luptei anticorupție, repararea legilor Justiției și codurilor penale, depolitizarea sistemului de educație, desființarea SIIJ, vaccinarea cu prioritate a categoriilor vulnerabile, cheltuirea eficientă și corectă a banilor publici etc), au atacat direct sau prin intermediari miniștri ai USR PLUS, au trăit în concubinaj cu PSD în special la nivel local și județean, au continuat pe cărările bătătorite de PSD în cheltuirea banului public. O reîntoarcere la guvernare a USR PLUS este posibilă, din punctul meu de vedere, nu doar după plecarea prim-ministrului Cîțu, ci și după asumarea clară a unui calendar de reforme care să ofere o garanție că speranțele românilor nu vor mai fi înșelate”, a transmis acesta, înainte de vot.

PNL va respecta cutuma ca președintele partidului să fie și propunerea de premier, declară Florin Roman. El spune că PNL a avut discuții cu mai mulți parlamentari și afirmă despre acuzațiile AUR că „între parlamentari au loc tot felul de discuții, mai mult sau mai puțin serioase”.

Dan Barna a făcut declarații de presă din Parlament și a precizat că Dacian Cioloș va fi propunerea de premier a USR.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here