LIVE VIDEO Maia Sandu : Contăm pe sprijinul şi ajutorul României în aderarea la UE

0
200

La Chișinău are loc ședința comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României. Parlamentul de la București este reprezentat de președintele Senatului, Florin Cîțu, de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, de liderii de grup, de șefii de comisii și parlamentari de la toate partidele politice parlamentare.

„Am fost şi rămânem o ţară cu alegeri libere, în care oamenii au ştiut să apere democraţia şi nu au permis regimurilor autoritare să prindă rădăcini. Mulţi dintre cetăţenii noştri trăiesc, muncesc şi sunt integraţi în state membre ale Uniunii Europene. În ultimii 30 de ani am încercat să ne găsim calea firească. România a decis mai devreme să aleagă calea integrării europene şi a reuşit un parcurs de succes care constituie şi pentru noi un model. Evoluţia României ne-a încurajat şi ne-a dat speranţa că acesta poate fi un model de succes şi în Republica Moldova. După suişuri şi coborâşuri, cetăţenii Republicii Moldova au înţeles că modelul de dezvoltare ales de România este calea prin care şi moldovenii pot să se regăsească în lumea iubitorilor de libertate şi democraţie”, a afirmat Maia Sandu în discursul ţinut sâmbătă, în cadrul şedinţei comune a Parlamentelor Republicii Moldova şi României care se desfăşoară la Chişinău.

Liderul de la Chişinău a subliniat că evoluţiile din ultimele luni au determinat ţara să „accelereze” pe calea europeană. Sandu a subliniat că economia moldovenească este „conectată” la cea a UE, ţara lucrează la întărirea integrităţii instituţiilor publice, este angajată pentru reformarea justiţiei combaterea corupţiei, asigurarea libertăţii presei şi respingerea propagandei.

„Chiar dacă relaţiile politice dintre ţările noastre cu cunoscut urcuşuri şi coborâşuri România a întins mereu o mână de ajutor oamenilor din Republica Moldova. (…) Ne-aţi fost şi ne rămâneţi alături pe plan economic, politic, diplomatic, cultural şi educaţional, simţim acest sprijin şi în aceste zile grele, când războiul nea dat tuturor viaţa peste cap”, a adăugat Maia Sandu.

Aceasta a subliniat importanţa investiţiilor româneşti în ţara vecină, pe care spune că le doreşte „intensificate”, arătând că România este de mulţi ani cel mai important partener comercial al Republicii Moldova, dar şi susţinător pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Maia Sandu spune că pe drumul către UE, ţara pe care o conduce „contează pe sprijinul şi ajutorul României, relaţiile dintre cele două state fiind „la cel mai intens nivel din ultimii 30 de ani”.

„Astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie de sprijinul dvs. avem nevoie de susţinerea dvs pentru a păstra pacea în Republica Moldova şi a oferi siguranţă cetăţenilor noştri pentru a face faţă provocărilor fără precedent declanşate de războiul din Ucraina, pentru a continua eforturile noastre de transformare a ţării, pentru a rămâne parte a lumii libere, pentru a realiza proiectul generaţiei noastre, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Aderarea la UE nu este doar un vis frumos pentru noi, este şansa noastră de a rămâne o ţară democratică. Este şansa noastră de a rezista într-un context geo-politic tot mai complicat, este cea mai sigură cale spre stabilitate şi dezvoltare”, a afirmat Maia Sandu sâmbătă, la Chişinău, în şedinţa comună a Parlamentelor României şi republici Moldova.

Aceasta a afirmat că Republica Moldova contează pe sprijinul politicienilor români în sensul susţinerii în forurile europene a integrării în Uniunea Europeană.

„Vă rugăm că mergeţi în instituţiile europene, să contactaţi colegii dvs din statele membre ale UE şi să le spuneţi că Republica Moldova împărtăşeşte pe deplin valorile Uniunii Europene şi merită să aibă această şansă să devină parte a marii familii europene”, le-a transmis Maia Sandu politicienilor români prezenţi în capitala Republicii Moldova.

Preşedintele moldovean arată că şi cooperarea dintre Parlamentele celor două ţări va fi importantă pentru integrarea în UE a Republicii Moldova.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here