Ludovic Orban, mesaj la 30 de ani de la Mineriada: Magistratii trebuie sa gaseasca vinovatii.

0
13

Premierul Ludovic Orban trage un semnal de alarma si solicita magistratilor ca, „macar dupa 30 ani”, sa trateze dosarul Mineriadei „asa cum trebuie, sa faca limina si sa pedepseasca vinovatii”. Declaratia a fost facuta, astazi, la finalul ceremoniei de depunere a unor coroane de flori cu prilejul marcarii a 30 de ani de la „Fenomenul Piata Universitatii” si Mineriada din 13-15 iunie 1990, eveniment ce a avut loc in Piata Universitatii din Capitala.

„In urma cu 30 de ani, hoarde de mineri condusi de ofiteri de informatii din fosta Securitate au reprimat brutal o manifestatie care nu mai prezenta niciun pericol pentru cei care castigasera alegerile in Duminica Orbului. Aceasta reprimare brutala este cu atat mai grava, intrucat – repet – avusesera loc alegeri, era o putere instalata, manifestatia era departe de a mai crea vreun risc asupra celor care castigasera alegerile si, din punctul meu de vedere, ceea ce s-a intamplat arata ura viscerala pe care au avut-o comunistii care au confiscat Revolutia fata de oamenii care au lumina, care au primit lumina in minte, fie prin invatatura, fie prin credinta. Iar devalizarea acestei institutii fundamentale a Romaniei, care este Universitatea Bucuresti, practic, a fost o operatiune in care puterea proaspat instalata s-a delegitimat instantaneu si a aratat ca nu respecta in niciun fel libertatea, democratia, drepturile individuale si, mai ales, ca ii uraste pe aceia care gandesc cu mintea lor.

Citeste si ...  Premierul Ludovic Orban, anuntul momentului despre ALOCATII: Va trebui sa gandim un calendar

Ma bucur ca sunt aici. Am avut in urma cu ceva timp, nu foarte mult, o discutie cu domnul rector Preda, putin dupa alegeri, si mi-a spus de proiectul renovarii Universitatii. Nu am facut o promisiune foarte ferma, pana nu am niste minime garantii, nu-mi place sa ma angajez, dar am vorbit ca sa se accelereze documentatia tehnico-economica. Pot sa va spun ca am aprobat indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investitii – renovarea Palatului Universitatii. M-a invitat sa scriu in cartea de oaspeti, in Cartea de Onoare. Am zis ca o sa scriu legat de investitie; o sa vin si o sa scriu atunci cand se semneaza contractul de lucrari. Acela este, intr-adevar, momentul in care exista finantare, exista echipa care se poate apuca de lucru si este semnalul clar ca proiectul se va realiza.

Este un modest act din partea mea si a guvernului. Acest lucru ar fi trebuit sa se intample mai demult. Nu neaparat pentru faptul ca aceasta cladire este o cladire aflata in inima Bucurestiului, dar si pentru respectul fata de aceasta institutie fundamentala – repet – care este Universitatea Romana, care a creat, de-a lungul istoriei noastre, in special istoriei moderne, elitele care au dus Romania – cat au putut sa o duca fara interventie externa, – pe un drum ascendent, care sa ofere romanilor o adevarata perspectiva de viata demna si prospera.

Citeste si ...  Camera Deputatilor a adoptat legea care le interzice penalilor sa ocupe functii publice „Victorie in Camera Deputatilor pentru Fara Penali!”

Va multumesc si Dumnezeu sa-i ierte pe cei care au comis brutalitatile si crimele inimaginabile si sa ne aducem aminte cu drag de toti cei care au iesit in strada sa apere democratia, si care au fost brutalizati, unii dintre ei, omorati. Inchei prin a spune ca sa-i ierte Dumnezeu, dar nu se poate ca acest proces sa nu se finalizeze, procesul prin care trebuie condamnati cei care au fost vinovati, pentru ca altfel inseamna ca acceptam sa nu fie pedepsiti cei care comit crime, cei care ataca in mod violent integritatea fizica si ataca valorile fundamentale ale unei democratii. Eu cred cu tarie ca atunci cand procurorii care faceau ancheta impotriva studentilor nevinovati si a celor din Piata Universitatii vor disparea din Parchet – si lucrul acesta nu e departe – se vor gasi cu adevarat procurori si magistrati care sa duca la bun sfarsit acest proces, care inseamna un act de dreptate fata de romani si fata de toti cei care au fost victimele unei agresiuni neconstitutionale, nelegale, care a fost de o gravitate fara precedent.” a declarat Premierul Ludovic Orban…

Citeste si ...  Ludovic Orban, explicatii privind candidații PNL la parlamentare cu probleme cu legea sau integritatea ! Vizat a fost Liviu Voiculescu ..

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here