Ludovic Orban: Toti acesti bani, care vor veni pentru Romania, vor oferi o sansa la o viata mai buna pentru fiecare dintre cetatenii romani.

0
22

Romania a lansat joi planul pentru absorbtia fondurilor puse la dispozitie de Uniunea Europeana pentru revenirea din criza provocata de pandemie. Planul National de Redresare si Rezilienta este acum in dezbatere publica, iar presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca Romania trebuie sa se axeze pe investitii in sanatate, educatie, transport, energie si agricultura.

Presedintele Klaus Iohannis si Premierul Ludovic Orban au lansat, joi seara, Planul national de Redresare si Rezilienta, un proiect de peste 80 de miliarde de euro.

„Ma bucur sa fim astazi impreuna cu ocazia unui eveniment extrem de important pentru evolutia ulterioara a Romaniei. Suntem pe punctul de a intra in cea mai prolifica perioada de la aderarea noastra la Uniunea Europeana. Tara noastra, noi, toti romanii, in urmatorii ani vom beneficia de cel mai mare pachet de sprijin financiar pe care l-am avut vreodata la dispozitie si noi ne angajam sa il folosim integral pentru dezvoltarea Romaniei.

Presedintele Klaus Iohannis a realizat o performanta fara precedent in cadrul unor negocieri extrem de dificile, reusind sa asigure Romaniei in urmatorii ani un suport financiar consistent, care va fi un motor de modernizare, un motor de dezvoltare, un motor care sa permita cu adevarat Romaniei sa realizeze saltul in dezvoltare de care are nevoie si sa isi ocupe locul cuvenit in randul natiunilor dezvoltate ale Europei. Confruntati cu o criza fara precedent, liderii europeni au decis sa actioneze in comun, sincronizat, pentru ca recuperarea sa fie o recuperare comuna, pentru ca doar daca ne miscam toti impreuna si nu lasam pe nimeni in urma ne vom recupera rapid si vom deveni puternici.

Sigur ca decizia de a sustine acest efort de recuperare si de relansare economica la nivelul fiecarei tari a Uniunii Europene va depinde in schimb de capacitatea fiecarei tari de a implementa toate proiectele finantabile prin Programul National de Rezilienta si Recuperare. Nu o sa prezint in detaliu acest proiect de plan national de recuperare si rezilienta, acest lucru il va face cel care a muncit, a condus intreg procesul de elaborare a acestui proiect. Am sa ma refer, in schimb, la faptul ca acest Plan National de Recuperare si Rezilienta este doar un pilon de sprijin pentru dezvoltarea Romaniei in perioada urmatoare. Acest Plan National de Recuperare si Rezilienta trebuie vazut in complementaritate cu finantarile care vor fi asigurate in cadrul bugetului Uniunii Europene 2021-2027. Toate masurile, toate programele care sunt incluse in acest Plan National de Recuperare si Rezilienta sunt incluse in coordonare, in complementaritate cu celelalte surse de finantare de care va beneficia Romania in perioada care va veni.

Pe langa resursele financiare de peste 30 de miliarde de euro de care vom beneficia in cadrul Planului National de Rezilienta si Recuperare, vom avea la dispozitie peste 46 de miliarde de euro, pentru coeziune, pentru agricultura, pentru fonduri pentru o tranzitie justa. De asemenea, vom beneficia si de alte finantari, chiar in cursul acestei saptamani Comisia Europeana a decis alocarea catre Romania a unei prime transe de 3 miliarde de euro din Programul SURE, care este destinat finantarii masurilor active, masurilor de sustinere a companiilor si angajatilor din domeniile de activitate care au fost afectate de pandemie.

Romania mai beneficiaza de o alta axa de finantare, prin intermediul fondului de modernizare, cu resurse de aproximativ sase miliarde de euro care sunt destinate investitiilor in cresterea capacitatilor de productie a energiei, pe energie regenerabila, in modernizarea capacitatilor de productie in sistem de cogenerare, in sustinerea finantarilor in domeniul eficientei energetice, de asemenea sustinerea finantarilor pentru modernizarea retelelor de transport, fie a energiei termice, fie a gazului natural. Toate aceste resurse financiare de care beneficiaza Romania vor putea fi utilizate pentru dezvoltarea economica a Romaniei.

Nu am sa ma feresc sa vorbesc despre alegeri. Din pacate, o lunga perioada de timp, din Romania singurele lucruri bune si singurele informatii pozitive care veneau catre partenerii nostri europeni veneau din partea presedintelui Romaniei. Oficialii europeni s-au obisnuit sa aiba numai surprize neplacute din partea fostelor guverne. De un an de zile lucrurile s-au schimbat si Guvernul contribuie alaturi de presedinte in a face surprize frumoase partenerilor nostri europeni.

 

Suntem intr-un parteneriat extrem de solid si puternic, care nu are alt scop decat acela de a creste influenta Romaniei in deciziile care se iau la nivel european, decizii care sunt in interesul general al cetatenilor Uniunii Europene si, de asemenea, de a putea fructifica toate oportunitatile care sunt puse la dispozitia Romaniei in concertul european. Nu este indiferent cine va castiga aceste alegeri, pentru ca efortul de accesare a acestor resurse financiare este un efort care nu poate fi facut de oricine. E suficient sa ne uitam la rata de absorbtie de pana in 4 noiembrie ca sa vedem ca cei care au guvernat inaintea noastra aproape parca nu si-au dorit sa foloseasca fondurile europene pentru a imbunatati viata romanilor. Schimbarea este evidenta in materie de abordare a relatiei cu institutiile Uniunii Europene doar dupa ce noi am preluat guvernarea.

 

Nu este simplu sa absorbi bani europeni, trebuie sa ai proiecte solide, serioase, trebuie sa generezi o dinamica in intreaga societate, pentru ca absorbtia fondurilor europene nu depinde numai de guvern, ci depinde de un ansamblu institutional si depinde, practic, de administratiile locale, de universitati, depinde de organizatii neguvernamentale, de organizatii patronale, de organizatii profesionale, depinde de beneficiarii individuali, care au capacitatea de a genera proiecte, astfel incat sa poata sa beneficieze de proiectele finantate de la nivelul Uniunii Europene.

 

Efortul de a transforma Romania in bine, de a dezvolta, de a modernizat Romania va trebui sa fie un efort de ansamblu al intregii societati, pentru ca merita. Toti acesti bani, care vor veni pentru Romania, vor oferi o sansa la o viata mai buna pentru fiecare dintre cetatenii romani. Nu exista om care sa nu poata sa beneficieze de pe urma absorbtiei acestor fonduri europene, indiferent ca este vorba de un intreprinzator, ca este vorba de un reprezentant al unei profesii liberale, indiferent daca este vorba de un angajat sau de un om care isi cauta un loc de munca, indiferent daca este vorba de un angajat in sectorul public al carui venit depinde de dezvoltarea economica a tarii, indiferent daca este vorba de un parinte sau un bunic a carui pensie poate creste numai pe baza cresterii numarului de angajati si pe baza cresterii salariului mediu in economie.

Obiectivele noastre prin acest Plan National de Rezilienta si Recuperare si prin toate celelalte programe finantate din fonduri europene este sa ii sustinem pe toti aceia care merita o sansa de dezvoltare, sa ii sustinem pe toti aceia care au proiecte serioase si, mai ales, efectele acestor finantari sa se vada printr-o crestere a calitatii vietii pentru fiecare dintre romani.

Inchei prin a spune ca suntem pregatiti sa punem in practica un plan de dezvoltare fara precedent, extrem de ambitios, dar, mai ales, bine pus la punct, care are in spate un plan de implementare si, mai ales, care are asigurate resursele financiare si, mai ales, capabilitatile necesare pentru implementare.

Implementarea acestui program va presupune inclusiv reforme ample ale statului roman, modernizarea statului, digitalizarea statului, cresterea calitatii competentei in sectorul public, o imbunatatire a comunicarii intre institutiile guvernamentale si toti ceilalti actori institutionali sau actori sociali, un efort comun in parteneriate, pentru a reusi implementarea unor proiecte complexe, care urmeaza a fi finantate. Va garantez ca tot acest efort va merita; in urmatorii ani vom avea parte de o dezvoltare accelerata, iar proiectul extrem de ambitios pe care ni-l propunem il putem realiza impreuna.” a declarat Premierul Ludovic Orban…

 

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here