Maghiarii fac plinul de carburant în Croația. Motorina, mai scumpă decât în România

0
104

Maghiarii iau cu asalt benzinăriile croate pentru că acolo carburanţii sunt mai ieftini, în timp ce polonezii se simt înşelaţi de cel mai mare benzinar care nu a majorat preţurile..

Când vine vorba de carburanţi în Europa de Est în plină furtună de inflaţie, nimic nu este simplu. În Ungaria, după ce guvernul a retras plafoanele de preţ, benzi­na şi motorina s-au scumpit atât de munt încât ungurii se duc acum să-şi facă plinul la maşini în ţarile vecine. Croaţia, de acum ţară membră a zonei euro, este un exemplu.

În Polonia, faptul că uriaşul PKN Orlen, compania de petrol şi gaze de stat care are cele mai multe benzinării, nu a majorat preţurile carburanţilor după ce guvernul a reintrodus TVA normal, de 23%, faţă de 8% cât a fost până la 1 ianuarie, a stârnit un scandal. Polo­nezii se simt înşelaţi, pentru că au dedus că până acum au plătit preţuri umflate artificial. Diferiţi analişti şi politicieni vorbesc de mono­pol şi chiar de practici de tip cartel la nivel internaţional. În plus, scriu ziarele, preţurile carburanţilor vor continua să crească.

Maghiarii au acum cei mai scumpi carbu­ranţi din regiune şi de aceea cei care locuiesc aproape de graniţe fug la vecini să-şi umple rezervoarele maşinilor. Se întorc acasă şi cu canistre şi alte recipiente pline cu benzină sau motorină, scrie Daily News Hungary, pre­luând postul public de televiziune din Croaţia.

Situaţia aminteşte de cea în care românii şi alţi vecini ai Ungariei fugeau să cum­pere benzină la benzină­riile ungare pentru a pro­fita de preţurile plafonate de acolo. Răspunsul gu­ver­nului maghiar a fost să interzică cetăţenilor străini să cumpere carburanţi la preţuri mici.

Plafoanele au fost ridicate la începu­tul lunii trecute deoarece acestea descurajau importurile, ducând la penurii de benzină şi motorină. Index.hu trecut în revistă preţurile la benzinăriile vecinilor – din Româania, Austria, Croaţia, Serbia, slovacia, Slovenia şi Ucraina – şi a con­statat că maghiarii plătesc cel mai mult din regiune.

Cel mai puţin plătesc ucrainenii. În Ucraina, un litru de benzină Euro 95 costă echivalentul a 1,34 euro. În Ungaria, acelaşi produs costă aproape 1,6 euro. Unul dintre şoferii maghiari intervievaţi de tele­viziunea croată la o benzinărie din Croaţia a povestit că de când face plinul acolo a economisit 50 de euro.

Dar ungurii se duc la vecini nu doar pentru a achiziţiona carburanţi, ci şi pentru a-şi face cumpărăturile în supermarketuri. Ei cumpără mai ales legume, carne şi bunuri de uz zilnic cum ar fi hârtia igienică şi deodorizant de toaletă. Toate acestea sunt mult mai ieftine în Croaţia decât în Ungaria.

Ungurii preferă Croaţia şi deoarece aceas­tă ţară a intrat de curând în spaţiul de liberă trecere Schengen. Jurnaliştii croaţi au trecut şi graniţa în Ungaria şi au constatat că singurele lucruri care se merită cumpărate de acolo sunt berea, câteva băuturi răcoritoare, mezeluri şi îmbrăcăminte. În Polonia, guvernul nu este adeptul plafonării preţurilor şi a ales să protejeze consumatorii de inflaţie mai ales prin reduceri de taxe.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here