Mesajul Premierului Nicolae Ciucă cu prilejul Zilei Învățătorului

0
158

Ziua Învăţătorului este sărbătorită, în fiecare an, pe 5 iunie. Această zi a fost instituită, prin Legea nr. 289/2007, şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului românesc modern.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, astăzi, un mesaj, cu ocazia Zilei Învățătorului, în care a vorbit despre importanța dascălilor în învățământul de calitate, dar și despre generațiile formate până acum.

”Ne gândim, astăzi, cu emoție și nostalgie, la învățătorii noștri, care ne-au deschis calea către educație. Adevărate modele în comunitate, recunoașterea valorii lor este esențială într-o societate bazată pe cultivarea respectului față de dascăli.

Prin pricepere, răbdare și iscusință, au format generație după generație, au modelat caractere, învățându-i pe copii nu doar să scrie, să citească, ci și să-și iubească familia și țara, să deosebească binele de rău, adevărul de minciună, să-și ajute semenii la nevoie. Studentul care performează, azi, în universitate, profesionistul apreciat la locul de muncă, valorifică, în folosul său și al societății, în mare măsură, meritul învățătorului care i-a insuflat bucuria cunoașterii.

Învățământul trebuie să țină pasul cu trasformările prin care trece societatea și să-și mențină deschiderea către noi perspective. Rolul dascălilor în aceste perioade de transformare sociale și economice este esențial pentru reușita noastră. Vocația de a îndruma micuții elevi la început de drum trebuie să fie dublată de adaptarea la evoluția societății, schimbările tehnologice dar și de cele legate de dinamica procesului educațional.

Criza sanitară a trasat noi coordonate fiecărei profesii. Pentru procesul de educație ele au fost cu atât mai relevante, având în vedere provocarea trecerii în mediul online. Gestionarea crizei umanitare, consecință a agresiunii militare ruse din Ucraina, înseamnă și deschiderea școlilor, liceelor și universităților românești pentru copiii și tinerii refugiați în România. Sunt lăudabile mobilizarea și adaptarea rapidă a sistemului de învățământ, precum și generozitatea dascălilor români de a oferi sprijin și cunoaștere copiilor și tinerilor ucraineni. Ne-au arătat că solidaritatea poate îmbrăca forme atât de diferite și că reprezintă speranța că generațiile viitoare de adulți vor fi pregătite să dezvolte România. Este baza solidă pe care începem aplicarea proiectului de țară „România educată”, proces deschis tuturor celor care vor să contribuie, cu responsabilitate.

Vocația dascălilor rămâne, alături de politici guvernamentale coerente și de o finanțare adecvată, resursă importantă pentru un învățământ de calitate. Iar România a avut, are și va continua să aibă educatori, învățători și profesori cu vocație.

La mulți ani, doamnelor și domnilor învățători!”, se arată în mesajul transmis de premier.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here