Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă : Vă asigur, şi pe viitor, de sprijinul meu necondiţionat pentru identificarea şi soluţionarea tuturor problemelor cu care vă veţi confrunta anul acesta

0
35

La sediul Ministerului Apărării Naţionale, în prezenţa ministrului apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut loc vineri, 12 februarie, bilanţul activităţii Statului Major al Apărării pentru anul 2020.

Şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, i-a raportat ministrului apărării naţionale atingerea obiectivelor prioritare ale anului trecut, lecţiile desprinse din realizarea activităţilor specifice în context de pandemie şi principalele direcţii de acţiune stabilite pentru anul 2021.

În cadrul efortului naţional de limitare a răspândirii noului coronavirus, efectivele Armatei României au realizat peste 8.150 de activităţi specifice şi misiuni de sprijin şi intervenţie, implicând peste 14.000 de militari cu 1.000 de mijloace tehnice. Au fost subliniate efortul de instalare şi asigurare a funcţionării unor spitale destinate tratării pacienţilor COVID-19, precum şi sprijinul asigurat pentru transportul aerian intern şi internaţional de pacienţi şi echipamente medicale şi de protecţie sanitară. Personalul militar a participat şi în derularea campaniei de vaccinare prin înfiinţarea de call-center-uri, centre de vaccinare, centre de depozitare şi asigurarea însoţirii pentru transportul vaccinurilor.

„Ne-am implicat activ în sprijinul autorităţilor centrale şi locale pentru combaterea pandemiei. Aceste activităţi au presupus resurse şi timp, influenţând astfel evenimente planificate, în special în ceea ce priveşte instruirea, dar ne-am adaptat din mers şi am reuşit să ne îndeplinim obiectivele. Din cele 1.000 de exerciţii planificate, am reuşit să desfăşurăm cea mai mare parte”, a precizat generalul-locotenent Daniel Petrescu.

Obiectivul general al Statul Major al Apărării din anul 2020, de accelerare a procesului de consolidare a capacităţii operaţionale a armatei, va fi urmărit şi în cursul anului 2021, prin intensificarea acţiunilor pentru operaţionalizarea structurii de forţe.

Ministrul Ciucă le-a mulţumit militarilor pentru misiunea deosebit de dificilă pe care au avut-o în anul 2020: „V-aţi implicat total şi aţi participat cu toate resursele la efortul naţional de combatere a efectelor pandemiei COVID-19, aţi fost permanent alături de instituţiile statului şi de românii afectaţi de virusul SARS-CoV-2. În acelaşi timp, aţi reuşit să continuaţi să vă pregătiţi pentru îndeplinirea misiunii principale a Armatei României, apărarea ţării. Pentru toate acestea, vă mulţumesc!”

Generalul-locotenent Daniel Petrescu a concluzionat că 2020 „a fost un an în care am progresat foarte mult. Am revăzut planuri, am reorganizat şi consolidat structuri, am reuşit să creştem nivelul de încadrare în unităţile şi marile unităţi care sunt ţinte de capabilităţi, am susţinut participarea în teatrele de operaţii, în contextul instruirii batalioanelor şi contingentelor în condiţii de pandemie. Am asigurat prezenţa constantă NATO în regiunea Mării Negre, am constituit Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est şi am menţinut operaţionalizarea celorlalte structuri multinaţionale stabilite pe teritoriul României”.

Generalul-locotenent Daniel Petrescu a prezentat, de asemenea, ministrului apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, direcţiile de acţiune ale a Statului Major al Apărării pentru anul în curs: dezvoltarea capabilităţilor defensive prin continuarea procesului de înzestrare, operaţionalizarea structurilor multinaţionale constituite pe teritoriul ţării, dezvoltarea iniţiativelor pentru consolidarea prezenţei aliaţilor la Marea Neagră, respectarea angajamentelor asumate de România în plan militar, inclusiv prin participarea la operaţii şi misiuni în teatre de operaţii, creşterea rezilienţei şi a capacităţii de acţiune integrată la nivel naţional.

„Vă cer ca şi pe viitor să aveţi în vedere ca toate planurile concepute de structurile Statului Major al Apărării să fie ancorate în realitate şi coroborate cu resursele la dispoziţie. În 2021, aveţi misiunea să creşteţi calitatea învăţământului militar şi să identificaţi soluţii reale pentru a-i atrage pe români să îmbrace haina militară, la toate nivelurile. Avem nevoie, de asemenea, de o concepţie unitară asupra pregătirii rezervei active, dar şi a rezerviştilor voluntari.

Vă asigur, şi pe viitor, de sprijinul meu necondiţionat pentru identificarea şi soluţionarea tuturor problemelor cu care vă veţi confrunta anul acesta”, a spus ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, în încheiere.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here