Ministrul Mediului recunoaște că defrișările ilegale de păduri sunt la cote înalte

0
235

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, admite că tăierile ilegale de copaci nu sunt complet „ţinute sub control” în România, dar subliniază că acestea au fost semnificativ reduse, inclusiv datorită implicării societăţii civile.

„Ar fi o exagerare că sunt ţinute sub control pentru că ar însemna să controlăm complet acest fenomen (al tăierilor de arbori – n.r.). Nu aş putea să spun că există un control total, dar pot să afirm fără exagerare că au fost reduse, şi nu este doar meritul ministerului, este şi meritul ONG-urilor care au venit de foarte multe ori în sprijinul ministerilui şi în sprijinul autorităţilor de control. Este şi meritul sutelor de mii de cetăţeni care folosesc SUMAL şi folosesc Inspectorul Pădurii ca să verifice acele transporturi pe drumurile publice”, a afirmat ministrul Mediului, miercuri, la Euronews România.

Tanczos Barna a mărturisit că şi el foloseşte aceste instrumente de control atunci când merge în teritoriu şi că în ultima perioadă nu a găsit niciun transport ilegal pe principalele artere rutiere.

„Modul de operare acuma este la volum, unde marja aceea poate să mai fie o soluţie pentru cei curajoşi, dar acolo unde se constată că există o diferenţă, acolo se confiscă, pe de o parte, lemnul. Pe de altă parte, dacă trece de o anumită cantitate, se confiscă şi mijlocul de transport. Deci trebuie să fii chiar curajos să încalci legea pe drumurile publice, pentru că dacă eşti prins rişti să rămâi fără maşina de câteva zeci de mii de euro”, a precizat Tanczos Barna.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here