Ministrul Vela a anuntat care e procedura pentru distribuirea Sfintelor Pasti si a Sfintei Lumini de la Ierusalim

0
41

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a prezentat acordul semnat intre Ministerul Afacerilor Interne si Patriarhie privind actiunile cu ocazia Pastelui. Prin acest acord a fost instituita procedura pentru distribuirea Sfintelor Pasti si a Sfintei Lumini de la Ierusalim catre toti credinciosii care doresc acest lucru.

„Painea binecuvantata, in forma de mici prescuri, stropita cu agheasma si vin, numita Paști, sfintita anul acesta in Joia Mare, 16 aprilie, dupa Sfanta Liturghie, va fi distribuita credinciosilor in zilele de vineri, 17 aprilie, si sambata, 18 aprilie, in intervalul orar 07.00 – 17.00, in toate parohiile din Patriarhia Romana, in locuri special amenajate, in afara lacasurilor de cult, de catre personalul angajat al bisericii si de catre voluntari, cu respectarea masurilor de protectie (masca sanitara, distanta sociala de 2 metri, marcata in fata locului special amenajat), similar magazinelor alimentare.

2. In Declaratia pe propria raspundere, la Locul deplasarii, credinciosul va face precizarea Pentru ridicarea Sfintelor Pasti de la Biserica (numele lacasului de cult) din zona de rezidenta a persoanei respective.

Citeste si ...  Raluca Turcan: Angajament PNL- niciun copil nu va fi lasat in urma!

3. Reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne (Politie, Politie de Frontiera, Jandarmerie, Pompieri si Politie Locala) vor asigura ordinea publica pe toata perioada distribuirii Pastilor.

4. Angajatii parohiei, membrii Consiliilor parohiale si voluntarii, in calitate de organizatori, vor asigura respectarea distantei sociale si a reglementarilor prevazute in Ordonantele militare pe perioada distribuirii Pastilor, avand ca semn distinctiv o banderola alba pe brat.

5. Pentru credinciosii bolnavi si cei peste 65 de ani, Pastile vor fi distribuite la domiciliu de catre voluntari, vineri si sambata (17 si 18 aprilie) sau in prima zi de Pasti (19 aprilie), incepand cu ora 06.00 dimineata, cu respectarea masurilor de protectie, masca sanitara si manusi.

6. Distribuirea Sfintei Lumini aduse de la Ierusalim in seara zilei de sambata, 18 aprilie 2020, in jurul orelor 19.00, se va face de catre voluntarii parohiilor si de catre echipajele de ordine publica si patrulele existente sub coordonarea MAI aflate in misiune (Politie, Politie de Frontiera, Jandarmerie, Pompieri, Politia locala, cat si cadrele MApN), incepand cu orele 20.00.

Citeste si ...  Ordonanta militara 11 : A fost ridicata carantina din orasul Tandarei

7. Credinciosii vor putea iesi in proximitatea casei, in afara curtii sau a imobilului in care locuiesc, respectand regulile de distantare sociala, astfel incat sa fie evitata aglomeratia si formarea grupurilor mai mari de trei persoane. In acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scara de bloc pot oferi Sfanta Lumina, primita de la voluntari, tuturor vecinilor.

8. In zonele carantinate, Sfanta Lumina va fi dusa cu ajutorul personalului Ministerului Afacerilor Interne de la Centrele episcopale la parohiile din zonele carantinate.

9. In noaptea de Inviere este permisa circulatia tuturor preotilor care distribuie Sfanta Lumina la casele credinciosilor, cat si a voluntarilor, care vor avea asupra lor Cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, masca si manusi de protectie.

10. Echipajele care actioneaza in posturile fixe si cele aflate la punctele de frontiera, aflate in misiuni coordonate de catre Ministerul Afacerilor Interne, vor oferi Sfanta Lumina persoanelor aflate in trafic (in baza exceptiilor de circulatie prevazute in Ordonantele militare anterioare) sau care tranziteaza frontiera.

Citeste si ...  Secretarul de Stat,Mihai Firica a reprezentat Romania la Consiliul UE – Sectiunile Cultura si Audiovizual

11. Cadrele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne, aflate in misiune in noaptea de Inviere, vor distribui Sfanta Lumina spitalelor, centrelor sociale si centrelor de carantina”, a precizat Vela.

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, susține o declarație de presă cu privire la organizarea sărbătorilor pascale.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, susține o declarație de presă cu privire la organizarea sărbătorilor pascale.

Gepostet von PNL DOLJ am Dienstag, 14. April 2020

 

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here