Muzeul Olteniei : La Mulți Ani Craiova, 1 Iunie 1475 – 1 Iunie 2022!

0
296

Exponatul lunii Iunie, la Secția Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, este facsimilul, ce reprezintă prima atestare documentară a Municipiului Craiova.

La data de 1 iunie 1475, Cancelaria Domnitorului Basarab Laiotă cel Bătrân emitea un document prin care, jupânului Stance și fratelui său Badea, le era întărită proprietatea asupra satelor Făgețel, Cerașeni, Mușătești și jumătate din satul Cerbăreni, scutindu-i de slujbe și dăjdii.

În textul acestui document este menționat, în rândul martorilor, și jupan Neagoe de la Craiova.

page 3

Documentul este un pergament de mărimea 45 x 51 cm, păstrat la Arhivele Statului Bucureşti, transcris în volumul I din Documenta Roumaniae Historica, şi aflat, în facsimil, la Muzeul Olteniei.

Iată transcrierea documentului!
În Hristos Dumnezeu, binecredinciosul și binecinstitorul și de Hristos iubitorul și singur stăpânitorul Io Basarab voievod și domn a toata țara Ungrovlahiei, fiul lui Dan marele voievod, din mila lui Dumnezeu și cu darul lui Dumnezeu, stăpânind și domnind peste toată țara Ungrovlahiei, încă și părțile de peste munți Amlașului și Făgărașului și Herțegului. A binevoit domnia mea cu a sa bunăvoință, cu inima curată și luminată a domniei mele și am dăruit acest atotcinstit și cu frumoasă față și preacinstit, care este deasupra tuturor cinstelor și darurilor, mele, boierului domniei mele jupan Stance cu copiii săi și fratelui lui, Badea cu copii săi, ca să le fie Făcețelul tot și Cerbăreanii jumătate și Cerașenii toți, să ție Badea, iar Stance nici un amestec să nu aibă, pe care l-a cumpărat în zilele lui Radul voievod de la N pentru 2500 […].
Aceștia sunt martorii acestui domniei mele: jupan Dragomir al lui Manea, jupan Cazan al lui Sahac, jupan Neag și jupan Neagoe al lui Borcea, vornic, jupan Stanciul, jupan Neagoe de la Craiova, jupan Balea paharnicul […].
Și eu, Tudor, care am scris în anul 6983 <1475> luna iunie 1 zi.
Io Basarab voievod, din mila lui Dumnezeu, domn

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here