Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu omologul ucrainean: Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru fiecare crimă

0
294

Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru fiecare crimă și acțiune comise de forțele sale în Ucraina, a spus marți Premierul Nicolae Ciucă, după întâlnirea avută la Kiev cu omologul său ucrainean Denys Shmyhal.

„Mulțumesc pentru invitația de a vizita Ucraina în această perioadă de luptă eroică a poporului ucrainean pentru a respinge agresiunea declanșată în mod ilegal, nejustificat, neprovocat și deliberat de către Rusia. România condamnă în cei mai duri termeni încălcarea flagrantă de către Rusia a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, precum și a obligațiilor sale internaționale, conform dreptului internațional. Suntem alături de Ucraina în aceste vremuri dificile, pentru că securitatea Ucrainei înseamnă securitatea europeană și euroatlantică. Lupta Ucrainei este, de asemenea, lupta pentru apărarea valorilor și a libertăților noastre comune”, a afirmat Nicolae Ciucă, după întâlnirea avută la Kiev cu omologul său ucrainean Denys Shmyhal.

El a transmis condoleanțe pentru pierderea atâtor vieți omenești nevinovate și regret pentru distrugerile materiale uriașe din Ucraina.

„Întreaga lume ar trebui să vadă și să elogieze curajul poporului ucrainean de a-și urma liber propriul drum. Agresiunea rusă continuă zi de zi cu tot mai multe victime, ca rezultat al unor atacuri premeditate. Nu există suficiente cuvinte pentru a descrie atrocitățile din Bucha, Borodianka, Irpin și alte părți ale Ucrainei. Invazia rusă în Ucraina încalcă orice regulă a dreptului internațional și a dreptului internațional umanitar – contravine valorilor morale fundamentale ale umanității. Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru fiecare crimă și acțiune comise de forțele sale în Ucraina, care sunt condamnate covârșitor, în mod legitim, de comunitatea internațională. Trebuie să luăm toate măsurile posibile pentru a-i trage la răspundere și a-i pedepsi pe toți cei responsabili pentru proiectarea, finanțarea și implementarea acestui război ilegal de agresiune împotriva unui popor care, asemenea nouă, dorește pace, libertate și prosperitate. Aduc astăzi aici, cu mine, nu doar dovada solidarității Președintelui României, Guvernului și Parlamentului, dar și solidaritatea sinceră a fiecărui român”, a adăugat premierul român.

El precizează că România, încă de la momentul ocupării ilegale a Peninsulei Crimeea, în 2014, și până la agresiunea pe scară largă din zilele noastre, „a susținut ferm independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei”.

„Când spun integritate teritorială, fac referire la granițele Ucrainei recunoscute la nivel internațional. România va continua să depună toate eforturile în plan bilateral și multilateral, în cadrul tuturor organizațiilor internaționale și la toate nivelurile – politic, umanitar, economic și juridic – pentru a se asigura că dreptul internațional și principiile morale sunt din nou respectate, pe deplin, în regiunea noastră greu încercată. #StandWithUkraine s-a transformat într-un motto universal de recâștigare a libertății, într-un apel general pentru a-i ajuta pe cei aflați în dificultate. După cum știți, toți ucrainenii care au fugit din calea atrocităților comise de Rusia au fost și sunt bineveniți în casele, bisericile, școlile, adăposturile din România. Peste 820.000 de cetățeni ucraineni au trecut granița României. Ei au fost și sunt bineveniți în inimile și sufletele noastre. Doresc să vă asigur încă o dată că cetățenii ucraineni vor găsi sprijin în România, până când vor avea condiții prielnice să se întoarcă acasă, în țara lor. Guvernul României a adoptat numeroase măsuri pentru a asigura un tranzit rapid către și prin România, acces gratuit la servicii medicale și educaționale, precum și la piața muncii, pentru cei ce doresc să-și câștige traiul. La fel de important este și ajutorul acordat Ucrainei, iar în acest sens aș dori să subliniez disponibilitatea noastră de a veni în continuare în sprijinul țării dumneavoastră”, a menționat Ciucă.

El a amintit de hub-ul umanitar lansat la 9 martie, la granița cu Ucraina, pentru a eficientiza asistența umanitară acordată cetățenilor ucraineni.

„Am venit aici pentru a transmite un mesaj de disponibilitate de a ne îmbunătăți și avansa relațiile bilaterale la un nou nivel. Circumstanțele actuale ne arată cât de importante sunt legăturile româno-ucrainene în regiune. Am discutat despre modalități practice de consolidare a relațiilor economice, conectivitate fizică, interconectare în domeniul transporturilor și energetic. România a luat deja măsuri pentru a facilita tranzitul transportatorilor de marfă ucraineni pe teritoriul său, de a permite transportul produselor de origine animală și cerealelor din Ucraina și de a extinde capacitățile portului Constanța pentru mărfuri din țara dumneavoastră. După cum am discutat, trebuie, în continuare, să-i rugăm pe miniștrii noștri – ai energiei, economiei și transporturilor – să se reunească pentru a stabili toate acele detalii tehnice care să dezvolte infrastructura și să faciliteze tranzitul transportului de marfă. Cred că aceasta este o oportunitate excelentă pentru noi de a le spune că trebuie să se întâlnească și să găsească soluții împreună. De asemenea, România este profund interesată și angajată să contribuie la eforturile orientate către reconstrucția completă a Ucrainei și suntem pregătiți pentru a discuta în termeni concreți despre acest proces”, potrivit lui Ciucă.

El a vorbit și despre etnicii români din Ucraina, despre care a spus că s-au dovedit a fi, în primul rând, foarte buni cetățeni ai Ucrainei: „S-au implicat în efortul general de respingere a agresiunii ruse. Sunt convins că împreună ne vom asigura că identitatea lor culturală va fi păstrată în cele mai bune condiții”.

Declarațiile de presă susținute la Kiev au fost puse la dispoziția publicului din România miercuri.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here