Nicolae Ciucă: România a fost şi va rămâne spaţiu de siguranţă şi linişte pentru valurile de refugiaţi ucraineni

0
270

Premierul Nicolae Ciucă a participat la prezentarea Raportului privind eforturile și realizările României în domeniul asistenței umanitare a refugiaților, al drepturilor copilului și al altor categorii vulnerabile pe anul 2022.

„Vă mulțumesc, Excelențele voastre, doamnelor și domnilor, bună ziua! Bine ați venit la sediul Guvernului României și doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa la activitatea dumneavoastră. Este o activitate care, practic, vine și radiografiază tot ceea ce s-a petrecut în anul 2022. Cred că este foarte important ca să subliniem că acest eveniment este unul în care se va discuta deschis despre tot ceea ce a întreprins România. Și aici nu mă refer doar la instituții, ci mă refer la toți actorii care au contribuit la aceste demersuri și, desigur, să analizăm ceea ce s-a întâmplat bine, ceea ce nu s-a întâmplat așa cum ne doream, să vedem care sunt învățămintele din tot ceea ce am realizat și să aplicăm în continuare în planuri, în activități și într-o coordonare mai eficiente. Așa cum a subliniat și domnul Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, sunt patru teme foarte importante.

Mă refer la coordonarea crizei umanitară a refugiaților din Ucraina, coordonarea luptei împotriva traficului de persoane, primul și cel mai amplu program guvernamental pentru siguranța și sprijinirea copiilor din grijă pentru copii și reforma în domeniul capacității legale a persoanelor cu dizabilități. Încă o dată, îmi exprim bucuria de a fi alături de dumneavoastră tocmai pentru că știu faptul că aceste domenii complexe, de altfel, aflate în coordonarea doamnei consilier de stat Mădălina Turza, au putut genera rezultatele despre care vom vorbi și pe care dumneavoastră le veți aprofunda în timpul acestei întâlniri. Și doresc să subliniez un aspect foarte important și anume acela al realizării unui parteneriat de excepție care s-a dezvoltat între Guvernul României, între autoritățile locale, agențiile Organizației Națiunilor Unite, misiunile diplomatice din România, societatea civilă și, nu în ultimul rând, mediul privat și cetățenii României, pentru că am avut nenumărate activități unde am putut să ne bucurăm de sprijinul individual al cetățenilor noștri.

Ucraina – a trecut aproape un an de la momentul izbucnirii conflictului din Ucraina, iar România a fost prezentă în linia întâi din primul moment și continuă să sprijine consistent efortul global al lumii libere pentru Ucraina și valorile democrației. Peste 3 milioane de cetățeni ucraineni ne-au trecut granițele în ultimele 12 luni dintre care peste 2,5 milioane au beneficiat de sprijin direct de la Guvernul României sau de la partenerii noștri, fie că vorbim de transport gratuit de hrană, îmbrăcăminte, adăpost, cazare pe termen lung, ajutor financiar de urgență, zeci de mii de intervenții și servicii medicale și sociale gratuite, acces la piața muncii și în școlile românești sau de garanția siguranței oferite de statutul de protecție temporară oferit de țara noastră. România a fost și va rămâne spațiul de siguranță și liniște pentru valurile de refugiați ucraineni. Ne-am asumat din prima clipă rolul de partener de încredere european și internațional, care nu numai că delimitează războiul de pace și stabilitate, dar a oferit și cele mai importanțe coridoare, la propriu și la figurat, de sprijin internațional pentru Ucraina, punând la dispoziție infrastructura noastră națională rutieră, feroviară, fluvială și maritimă. Solidaritatea noastră s-a transformat în sprijin concret și, în primul rând, pentru că am înțeles drama prietenilor și vecinilor noștri ucraineni. Pornind de la nevoia lor de ajutor, am generat o viziune și o strategie clară de răspuns la criza refugiaților, bazată pe două faze de intervenție: intervenția de urgență și cea de-a doua, răspunsuri pe termen mediu și lung pentru integrarea refugiaților, care a presupus o colaborare extinsă cu toți partenerii sociali de tip ”all society response”.

România a fost prima țară din Uniunea Europeană care a adoptat un plan național de măsuri de incluziune și protecție a refugiaților pe termen mediu și lung și a propus statelor europene un model de leadership și coordonare la nivel politic în domeniul integrării refugiaților, concretizat în „Platforma de la București”, care oferă spațiul de dialog la nivel înalt pentru această situație umanitară fără precedent. Am învățat și multe lecții în anul care s-a scurs pe fondul acestei crize fără precedent. Am văzut și testat limitele sistemului nostru de asistență și, uneori, ale capacității logistice sau de resurse umane. Și aici s-a văzut valoarea parteneriatului extins cu agențiile Organizației Națiunilor Unite, societatea civilă și mediul privat, pentru că împreună am putut fi complementari și a fost capabili să livrăm un răspuns coerent și eficient. Sunt convins că despre toate acestea doamna consilier va oferi mai multe detalii pe timpul dezbaterilor de astăzi. Războiul nu s-a încheiat, din păcate, iar noi vom continua să oferim sprijinul nostru Ucrainei și refugiaților. Însă acum, suntem în etapa în care trebuie să avem o abordare orientată pe măsuri de integrare temporară sau pe termen mediu și lung, în care refugiații ucraineni să poată trăi o viață independentă în țara noastră, integrați în câmpul muncii și copiii beneficiind de educație și viață socială.

Trafic de persoane – În ceea ce privește lupta împotriva traficului de persoane, vreau să reafirm faptul că acest subiect rămâne o prioritate pe agenda mea și a Guvernului României. Faptul că prin această coordonare de la nivelul Cancelariei am reușit, anul trecut, să îmbunătățim ratingul de țară al României la nivelul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii este o recunoaștere a acestui angajament și a efortului depus în acest sens. Doresc însă să menționez foarte clar că nu ne vom opri aici. Am lucrat intens în anul 2022 să avem un nou mecanism de identificare și referire a victimelor traficului de persoane – primul acord guvernamental de formare a medicilor de urgență pentru a depista timpuriu victimele. Avem, pentru prima dată, un plan integrat de acțiune pentru a răspunde tuturor recomandărilor internaționale în acest domeniu și un grup de lucru special destinat prevenirii și combaterii traficului de persoane în rândul refugiaților din Ucraina. Sunt doar câteva dintre elementele unui amplu efort de coordonare și implicare a tuturor partenerilor, care va continua susținut, pentru că, așa cum am mai spus, avem toleranță zero pentru traficul de persoane.

Copii și dizabilitate – Mă bucur că, în ciuda tuturor elementelor complexe care au marcat anul 2022, nu am neglijat nevoia de a oferi siguranță copiilor și persoanelor cu dizabilități. Avem, iată, instrumentele de sprijin eficiente și utile pentru copii, precum numărul unic 119 pentru copiii neglijați, exploatați, abuzați. Ro-Alert, „Copil dispărut” şi, desigur, asigurăm peste 70.000 de ore de terapie gratuită pentru copii și un sistem prin care persoanele adulte cu dizabilități intelectuale nu vor mai fi deprivate de capacitatea legală. Adică, se pot angaja, se pot căsători, pot vota și pot decide asupra vieții lor, cu mai mult sau mai puțin sprijin.
Dragi colegi și parteneri, doamnelor și domnilor, anul trecut ne-a arătat că cei aflați la nevoie au nevoie de protecția, grija și atenția noastră. Am simțit cât de important este ca eforturile noastre să se unească, pentru ca ajutorul nostru să ajungă la timp la cei care îl așteaptă. Vreau să vă mulțumesc tuturor, pentru că împreună am reușit să construim noi punți între noi, punți pentru progres, evoluție și speranță în mai bine pentru toți oamenii.

Doresc, în nume personal, să mulțumesc întregului departament pe care doamna Turza l-a coordonat la nivelul Guvernului. Doresc să mulțumesc întregului mediu asociativ, mediului privat și cetățenilor români care au contribuit absolut din empatie și solidaritate la eforturile și la chemarea pe care noi am adresat-o de la nivelul Guvernului. Și, nu în ultimul rând, doresc să mulțumesc întregului mediu diplomatic prezent la București pentru implicare și, în mod special, reprezentanților Organizației Națiunilor Unite, pentru că au fost prezenți în România din primul moment, au rămas și continuă să asigure o colaborare deschisă și foarte complexă pe tot ceea ce înseamnă dinamica din România și dinamica din Ucraina, fiind nevoie ca de fiecare dată să ne adaptăm, să venim cu soluții noi și să putem să răspundem pe măsura așteptărilor și, totodată, să reușim să coordonăm – şi știu că nu este deloc simplu să punem laolaltă toate aceste instrumente, să putem să le aliniem într-un efort comun şi, în final, să putem să avem la dispoziție resursele, logistica și să îi facem pe oameni să simtă că într-adevăr pot să beneficieze de sprijinul vecinilor, de sprijinul prietenilor, de sprijinul organizațiilor internaționale.

Ca atare, vă mulțumesc încă o dată. Sunt convins că veți reuși să detaliați toate aceste aspecte, care ulterior se vor concretiza într-o revizuire și adaptare a planurilor și, desigur, o împărtășire a experienței în interiorul organismului internațional deja creat și care, de asemenea, are o contribuție substanțială la tot ceea ce facem noi aici. Vă mulțumesc și vă doresc succes în continuare!”, a declarat Premierul Nicolae Ciucă.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here