Nicolae Ciucă : Romania ramane un „partener dedicat” in NATO si vrea consolidarea apararii regionale

0
164
61 / 100

Premierul Nicolae Ciucă s-a intalnit, marti, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Sunt onorat să fiu din nou aici, la Cartierul General al NATO. Este o oportunitate importantă să discut cu dumneavoastră chestiuni legate de securitatea euroatlantică. Daţi-mi voie să subliniez încă o dată sprijinul nostru pentru toate eforturile pe care le depuneți la conducerea NATO, în ciuda timpurilor dificile şi tensionate.

Totodată, permiteţi-mi să subliniez că România va rămâne un aliat dedicat, contribuind substanţial la misiunile şi operaţiunile NATO. Intenţionăm să continuăm şi să intensificăm rolul nostru în cadrul Alianţei, prin contribuţii concrete. Pentru că avem aici prezentă mass-media militară, daţi-mi voie să vorbesc în limba română.

Menționez că astăzi am discutat cu secretarul general numeroase probleme de importanță majoră, inclusiv despre pregătirile pentru summit-ul de la Madrid, de anul următor, în care se va adopta viitorul concept strategic al Alianței. De asemenea, l-am asigurat pe secretarul general că România va continua să își respecte angajamentul de a asigura două procente din Produsul Intern Brut pentru Apărare. Și, de asemenea, România intenționează să contribuie activ și semnificativ la dezbaterile privind conceptul strategic al NATO și, desigur, misiunile în care Alianța va fi angajată.

Totodată, în discuțiile avute, ne-am axat cu precădere cu situația privitoare la securitatea din jurul Ucrainei și de la Marea Neagră. Actuala comasare de trupe rusești este semnificativă, neprovocată și nejustificată. Nu putem înțelege cum măsurile și acțiunile NATO și ale Ucrainei pot fi considerate provocări. În momentul de faţă, evaluăm, în cadrul Alianței, implicațiile acestei situații. Este de la sine înțeles că NATO își va apăra toți membrii, deoarece angajamentul nostru de apărarea colectivă rămâne piatra de temelie a Alianței. Având în vedere toate acestea, am discutat cu secretarul general Stoltenberg cum am putea să ne consolidăm securitatea într-un mod mai eficient.

Evoluția actuală a securității confirmă încă o dată nevoia de a întări acțiunile de descurajare a amenințărilor și de apărare pe flancul estic și la Marea Neagră într-o manieră coerentă și echilibrată. În același timp, dincolo de axarea pe mai multă prevenție și apărare, cred că trebuie să aibă loc o detensionare a situației.

Așa cum s-a menționat săptămâna trecută de către NATO și aliații săi, orice nouă agresiune împotriva Ucrainei va avea consecințe serioase. Permiteți-mi să reafirm sprijinul acordat de România Ucrainei în ceea ce privește suveranitatea și integritatea teritorială în interiorul granițelor sale recunoscute la nivel internațional. Dreptul oricărui stat de a-și alege liber politica externă este un principiu fundamental al suveranității, iar NATO sprijină ferm acest principiu.

Am convenit astăzi cu secretarul general că politica actuală a NATO, de a preveni și de a apăra, rămânând, totodată, deschiși la dialog, este încă validă. Alianța și-a stabilit canale de dialog cu Federația Rusă și a lansat numeroase îndemnuri la dialog. Dar, pentru ca acest dialog să fie eficient, avem nevoie de o detensionare a situației. Domnule secretar general, vă mulțumesc foarte mult pentru această întâlnire și sper să avem o cooperare fructuoasă în viitor.” a declarat Nicolae Ciucă.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here