Nicolae Giugea : 9 mai este una dintre zilele emblematice care leagă istoria României de cea a Europei.

0
342

În fiecare an, pe data de 9 mai se aniversează Ziua Europei. Pe lângă această semnficaţie, 9 mai marchează şi Ziua Independenţei României şi a sfârşitului celui de-al doilea război mondial.

„9 mai este una dintre zilele emblematice care leagă istoria României de cea a Europei. Pe 9 mai 1877, Mihail Kogalniceanu, ministrul de externe de-atunci, citea în faţa parlamentului Declaraţia de independenţă faţă de Înalta Poartă.

Avea să urmeze un război sângeros în urma căruia România își câștiga independența și își croia drumul pe scena europeană.
Pe 9 mai 1945 se semnau documentele care marcau sfârșitul Celui De-Al Doilea Război Mondial, punându-se capăt celei mai cumplite conflagrații pe care omenirea a cunoscut-o.

5 ani mai târziu, pe 9 mai 1950 ministrul de externe francez Robert Schuman a propus o supraveghere mai strictă a industriei de armament, astfel că a apărut o autoritate comună care să controleze producţia de cărbune şi oţel. Propunerea este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene de azi.

Tripla semnificație a acestei zile care marchează și Independența României și nașterea Uniunii Europene ne arată că destinul țării noaste este unul european.” a declarat Deputatul PNL Dolj, Nicolae Giugea ..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here