Nicolae Giugea : Majorarea contribuției individuale la pensiile obligatorii administrate privat – Pilonul II

0
68
66 / 100

Deputatul Nicolae Giugea are 2 intrebari pentru Ministrul Finanțelor si Ministrul Muncii și Protecției Sociale in privinta contributiei la pensie.

Nicolae Giugea doreste un raspuns din partea celor doi ministri .. 

„Reforma sistemului public de pensii demarată prin Legea nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat urmărea ca, într-un termen de timp rezonabil, să se sustenabilizeze sistemul național al pensiilor, mai ales că după anul 2030 criza demografică din România se va accentua și mai puternic.

Din păcate, calendarul de creștere progresivă a contribuțiilor individuale la acest fond de acumulare a fost încetinit sau blocat în mai multe rânduri, fie sub pretextul crizelor financiare, fie al tranferului contribuțiilor, fie al deficitului major la Bugetul asigurărilor sociale de stat.
Ca urmare a acestor întârzieri de majorare a contribuțiilor, cuantumul pensiilor estimate pentru participanții la fondurile de pensii administrate privat vor fi mai mici cu aproximativ 22%, potrivit unor estimări ale Băncii Naționale a României. Astfel, efortul financiar va trebui susținut și în viitor tot din fonduri publice, prin intermediul Bugetului asigurărilor sociale de stat.

Având convingerea că veți dispune toate diligențele pentru a diminua impactul negativ al întârzierii majorării contribuțiilor la Pilonul II de pensii asupra pensiilor viitoare, vă solicit următoarele precizări:
– Când aveți în vedere să majorați și cu cât contribuțiile individuale ale participanților la fondurile de pensii administrate privat?
– În condițiile în care prin OUG nr.114/2018 Guvernul a scos peste 120 de mii de angajați din sectorul construcțiilor din categoria participanțiilor la fondurile de pensii administrate privat, când și dacă aveți în vedere să reintroduceți această categorie de angajați între participanții/beneficiarii de pensie acordată din Pilonul II?” a mentionat Nicolae Giugea in intrebarea pusa in plenul Camerei Deputatilor.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here