Nicolae Giugea : Mitul companiilor de stat neperformante este fals!

0
188

Deputatul Forta Dreptei, Nicolae Giugea, are o declaratie politica prin care aduce in discutie companiile de stat.

„Tranziția la economia de piață prin care a trecut România în primele două decenii după căderea comunismului, a generat efecte negative la nivelul întregii societăți românești: șomaj, inflație și sărăcie absolută în rândul a milioane de familii, acumulări de datorii, falimente în lanț. Germenele neîncrederii românilor în performanțele companiilor de stat s-a sădit tocmai în acea perioadă tulbure.

Ulterior, companiile care au supraviețuit tranziției și care ar fi putut să se relanseze, au fost țintele predilecte de îmbogățire pentru toate partidele politice care s-au perindat pe la guvernare. Chiar dacă avem o lege veche de peste 10 ani, care obligă Guvernul să pună manageri de profesie în companiile de stat, conducerile acestor companii tot pe baza carnetului de partid continuă să fie numite și în anul 2022.

Ori, dacă tragem cu ochiul la statele dezvoltate din UE o să observăm că prezența companiilor de stat europene reprezintă un atuu, nu un handicap. Am putea să facem o listă foarte lungă a companiilor germane, franceze, italiene, olandeze sau austriece de stat, care sunt extrem de profitabile și reprezintă vârful competitivității la nivelul UE și la nivel global. Așadar, ideea că nu poți avea companii de stat care să se bată pe piață la fel ca un privat, care să urmărească profitabilitatea și competitivitatea, este complet falsă! Și în România există o listă de companii profitabile și competitive, care alimentează anual bugetul de stat cu zeci de miliarde de lei din profiturile obținute.

Dacă ne uităm la statele dezvoltate putem să observăm că statul reușește ca prin intermediul unor companii proprii să dea o mână de ajutor operatorilor economici privați ca să se dezvolte. De ce nu se poate și la noi? Aș da numai un exemplu în acest sens. Toți antreprenorii români au dificultăți în a-și finanța proiectele de dezvoltare. Băncile private se uită cu neîncredere la întreprinzăorul român sau cer condiții inacceptabile și dobânzi spoliatoare. Oare, o bancă de stat precum CEC Bank nu ar putea să acopere tocmai această nevoie de finanțare a firmelor private românești?

Acesta este numai un simplu exemplu care ne arată că o companie de stat poate să fie și profitabilă și competitivă și folosită ca instrument pentru dezvoltarea IMM-urilor românești. Alte exemple putem găsi și în sectorul energetic, industrial sau al transporturilor. Modele de bună practică, în a asigura un mixt între ceea ce trebuie și poate să facă statul ca să aducă bani la buget și să sprijine economia privată, găsim din plin în toate statele puternice. Sper ca guvernanții noștri să aibă înțelepciunea să le pună în practică și în țara noastră.” a declarat Deputatul Forta Dreptei, Nicolae Giugea.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here