Nicolae Giugea : Prețul carburanților va elimina creșterea economică în anul 2022!

0
322

Deputatul Forta Dreptei, Nicolae Giugea, are astazi o declaratie prin care aduce in discutie pretul carburantilor.
“În aproape toate statele europene, guvernele au pus în aplicare măsuri eficiente pentru a stăvili creșterile amețitoare ale prețurilor la carburanți. Toți europenii au știut ce înseamnă să scapi din mână aceste prețuri, mai ales că traversăm o perioadă plină de multe alte provocări. La noi, Guvernul propune, nu știe încă foarte bine cum, să acorde 50 de bani pe litru doar unor categorii de transportatori, nu tuturor, deși carburanții s-au scumpit cu aproape 4 lei pe litru.” a declarat Nicolae Giugea.

“Plafonarea prețurilor la o valoare medie a anului trecut, concomitent cu o reducere a poverii fiscale pe aceste produse, adică diminuarea cotei TVA și a accizelor, pentru o perioadă limitată de timp. Statul avea aceleași venituri, vânzătorii de carburanți aceleași profituri, iar românii aceleași prețuri la pompă ca anul trecut.” a completat Nicolae Giugea in declaratia politica.

Va redam textul integral al declaratiei politice :
“Principalii beneficiari ai majorărilor cu peste 60% a prețurilor carburanților sunt Guvernul României și vânzătorii de benzină și motorină. Guvernul a încasat în primele luni ale anului venituri mai mari cu aproape 40% din TVA și cu aproape 10% din accize și se bucură ori de câte ori prețul la pompă se majorează. Distribuitorii de benzină și motorină își freacă și ei mâinile de fericire, căci profiturile s-au dublat și există șanse să crească și mai mult de atât. Cine sunt cei care pierd? Românii! Prețul exorbitant al benzinei și al motorinei a declanșat o degradare a puterii de cumpărare pentru românii de rând la fel de puternică precum cea din anii 90, când prețurile se majorau de la o zi la alta. Carnea, laptele, ouăle, uleiul sau pâinea și-au dublat prețurile, în timp ce Guvernul nu știe cum să onoreze promisiunea tichetelor de o sută și ceva de lei pe lună, acordate doar celor cu venituri foarte scăzute, de parcă angajatul cu salariul minim ar fi vreun mare bogătaș.

Orice elev care a absolvit gimnaziul știe că o creștere bruscă a prețurilor de consum determină o reducere drastică a cantităților consumate. Pe cale de consecință, România, țara care importă mai mult decât exportă, se va confrunta în scurt timp cu acumularea de stocuri pentru că populația nu are suficiente resurse financiare ca să le cumpere. De aici înainte știm cu toții că urmează stagnarea sau chiar scăderea economică, cu efecte devastatoare asupra tuturor echilibrelor economice. Ce au făcut cei responsabili pentru a opri acest tăvălug? Nimic.

În aproape toate statele europene, guvernele au pus în aplicare măsuri eficiente pentru a stăvili creșterile amețitoare ale prețurilor la carburanți. Toți europenii au știut ce înseamnă să scapi din mână aceste prețuri, mai ales că traversăm o perioadă plină de multe alte provocări. La noi, Guvernul propune, nu știe încă foarte bine cum, să acorde 50 de bani pe litru doar unor categorii de transportatori, nu tuturor, deși carburanții s-au scumpit cu aproape 4 lei pe litru. Ce să spun? Improvizații și soluții neprofesioniste, care vor împinge prețurile benzinei și motorinei și mai sus. Îmi este greu să înțeleg de ce, soluțiile propuse de mine și de colegii mei, pe care le-au îmbrățișat și mulți liberali și social-democrați, pentru stoparea creșterii prețurilor la carburanți sunt ignorate. Formula era foarte simplă, fără să se mai mute banii dintr-un buzunar în altul. Plafonarea prețurilor la o valoare medie a anului trecut, concomitent cu o reducere a poverii fiscale pe aceste produse, adică diminuarea cotei TVA și a accizelor, pentru o perioadă limitată de timp. Statul avea aceleași venituri, vânzătorii de carburanți aceleași profituri, iar românii aceleași prețuri la pompă ca anul trecut. Dacă în urmă cu o lună mai aveam îndoieli, acum am certitudinea că fără aplicare acestor măsuri de stopare a creșterii prețului la carburanți, România se îndreaptă cu pași repezi către stagnare sau, și mai rău, către recesiune economică.” a declarat Nicolae Giugea.

Declaratie Politica Nicolae Giugea 10 Mai 2022 by Jurnalde Craiova on Scribd

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here