Nicolae Giugea : Școala înseamnă dascăli și elevi, dar și infrastructură!

0
264

Deputatul Forta Dreptei, Nicolae Giugea, sustine in Parlamentul Romaniei o Declaratie Politica care o publicam si noi:
„Vă spun cu sinceritate că apreciez eforturile investiționale ale României, care merg prioritar către infrastructura școlară, în special în clădirile scorojite și fără utilități din mediul rural. O vorbă veche spune că ”mai bine mai târziu, decât niciodată”. Numai că, spre deosebire de alte domenii de activitate, școala are nevoie și de clădiri și de utilități și de dotări, însă ea nu se poate face fără dascăli bine pregătiți și fără elevi.

Nu cred că mai este vreun secret pentru nimeni că, în România, se comasează sau sunt închise anual sute de unități școlare din cauză că numărul de copii care ajung la vârsta școlară scade nemilos și sigur. Migrația părinților și a copiilor către o viață mai bună, în străinătate, și lipsa politicilor de stimulare a natalității nu oprește fenomenul degradării demografice a țării. Construim și modernizăm școli, dar pentru cine?

Școala are nevoie de dascăli bine pregătiți, dedicați meseriei, nu de suplinitori, pasageri prin cariera didactică. Nici aici România nu stă mai bine. Salarizarea nestimulativă din sistemul de educație a îndepărtat tinerii absolvenți, de obicei șefi de promoție ai facultăților sau școlilor pedagogice, de o carieră didactică. E și normal, atâta vreme cât un salariu de casier la supermagazim pare mai atractiv. Și, parcă nu ar fi îndeajuns, aproape 40% dintre dascălii valoroși pe umerii cărora încă se sprijină educația românească au împlinit sau vor împlini în următorii ani vârsta de pensionare și de ieșire din sistem.

Sunt profesor de foarte mult timp. Mi-am cunoscut fiecare student în parte și mi-a păsat de drumul în viață al fiecăruia. Cariera de dascăl e poate cea mai dificilă, pentru că ea nu îți permite greșeli. O greșeală a unui dascăl înseamnă un destin frânt.
De asemenea, cine crede că se poate face școală de calitate fără finanțare se înșală amarnic. Școala de calitate costă mult, dar fiecare leu investit în școală se întoarce înzecit sau însutit în societate. Soluțiile pentru școala românească nu sunt așa sofisticate. Salarii mai mari, de-a dreptul stimulative, se pot adopta chiar de anul acesta pentru toți dascălii români, în baza performanțelor lor profesionale. Salarii mai mari vor naște competiție și dascăli mai mulți și mai valoroși.

Conectarea școlilor la piața muncii va opri fenomenul nedorit al depopulării României de cea mai valoroasă resursă a țării – tinerii. Da, avem nevoie și de infrastructură, care, după mai bine de 30 de ani se va face grație finanțărilor uriașe care ne vin de la UE. Însă, dacă actualele autorități nu înțeleg cum să croiască șirul priorităților, atunci vor construi școli moderne, inteligente și bine dotate, care vor rămâne cu ușile închise din lipsa elevilor și a dascălilor.” a declarat Nicolae Giugea.

Declaratie Politica Nicolae Giugea 27 Aprilie 2022 by Jurnalde Craiova on Scribd

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here