Parlamentul a decis ca mandatele primarilor să fie prelungite până la 1 noiembrie.

0
4

Camera Deputaților a aprobat astăzi proiectul de lege care prevede prelungirea mandatelor aleșilor locali până la data de 1 noiembrie. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților cu 204 voturi „pentru”, 3 „împotrivă” și 66 de abțineri.

Raportul Comisiei juridice a fost de adoptare. În ședința comisiei, dar și în timpul dezbaterilor în plen, liberalii au depus un amendament potrivit căruia data urma să fie decisă prin Hotărâre de Guvern, însă a fost respins.

Proiectul de lege prelungirea mandatelor aleşilor locali a fost aprobat vineri în Senat cu 100 de voturi „pentru” şi 28 de abţineri.

Marcel Ciolacu (PSD), Florin Roman (PNL), Alfred Simonis (PSD) și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) au depus joi proiectul de lege pentru prelungirea mandatelor aleșilor locali până pe 1 noiembrie.

Data alegerilor locale din acest an se stabileşte prin lege organică.

„Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 01 noiembrie 2020”, prevede proiectul de lege citat de Mediafax.

Citeste si ...  Raluca Turcan spune ca 'baronii' locali ai PSD vor amanarea alegerilor locale: Sa aiba mai multe sanse de a fi realesi prin erodarea PNL, aflat la guvernare

Totodată, potrivit proiectului, data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea votării.

De asemenea, se menționează că la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 listele de susţinători vor putea fi semnate şi depuse şi electronic.

Cei patru parlamentari arată că proiectul a fost depus având în vedere că, în contextul epidemiologic actual, alegerile pentru autoritățile administrației publice locale nu pot fi organizate în termenul prevăzut de legislația în vigoare, deoarece operațiunile pre-electorale și electorale nu pot fi realizate fără riscuri majore la adresa sănătății publice și fără încălcarea măsurilor dispuse de autoritățile medicale.

Pe 3 iunie, CCR a decis că legea inițiată de PSD privind prelungirea mandatelor aleșilor locali este neconstituțională, deoarece „consacră un paralelism legislativ nepermis”. De asemenea, Curtea Constituţională a hotărât cu majoritate de voturi că și ordonanţa de urgenţă prin care au fost prelungite mandatele aleşilor locali este neconstituţională.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here