Premieră în România: CJ Bihor si Primaria Oradea cumpara avioane pentru „o mai buna conectare cu restul tarii, dar si cu Europa”

0
117

Un nou protocol a fost încheiat între Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea, pentru înființarea unei companii aeriene.

Protocolul prevede, printre altele, operarea cu două aeronave, de noi curse Oradea – București și curse între Oradea și unul sau două aeroporturi internaționale din vestul Europei.

„Sunt domenii importante în care colaborarea dintre Primăria Oradea și Consiliul Județean își spune cuvântul, pentru că aceasta duce la dezvoltarea orașului și a județului într-un ritm accelerat. În cazul de față, a avea un aeroport care să ne conecteze cu capitala țării mult mai bine și cu hub-uri europene exact asta înseamnă, o dezvoltare și condiții mai bune pentru investitori, pentru turiști și pentru comunitatea locală”, a precizat primarul Oradei Florin Birta.

„De ce e bine să facem această companie aeriană locală? Suntem un oraș mediu din România care are în zona de influență a aeroportului aproximativ un milion de locuitori pe care se poate baza și pe care trebuie să îi deservească. Suntem un oraș și un județ în care operarea zborurilor este la limita de rentabilitate și depinde de politicile comerciale ale companiilor și de contextul global, iar rămânerea totală la hazardul pieței aeronautice nu este o soluție pentru dezvoltarea orașului. Am decis că este oportun, urmărind modele de conectare ale altor orașe mici din Europa la hub-uri aeriene, să înființăm această companie. Vom achiziționa sau închiria două aeronave de până la 75 de locuri fiecare cu care vom opera zboruri spre diverse destinații. Urmărim o scădere a prețurilor pe rutele respective, întrucât cele actuale nu sunt deloc mici”, a declarat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Potrivit acordului, noua companie va opera minim trei zboruri pe zi, în zilele lucrătoare, și minim două zboruri pe zi, în zilele nelucrătoare, pe ruta Oradea – București. Totodată, va avea minim un zbor pe zi, în zilele lucrătoare, spre un hub aerian european important, care să asigure conectarea către cele mai importante destinații din Europa și din lume.

„Pentru a trece la un alt nivel de dezvoltare economică, trebuie să fii conectat la hub-uri aeriene mari din Europa”, a precizat Ilie Bolojan.

El a mai adăugat că scopul companiei aeriene nu este să intre în competiție cu celelalte companii low cost, ci să asigure o conectivitate de bază, către capitala țării și înafara țării. Mai mult, potrivit lui Bolojan, noua companie ar urma să aibă prețuri mai accesibile, pe ruta Oradea – București, față de cele din prezent. Președintele CJ a mai adăugat că dacă Oradea își consolidează aeroportul, cu siguranță va atrage și alte companii aeriene care să opereze de aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here