Premierul Nicolae Ciucă, alături de omologul său ucrainean, Denys Shmyhal, au inaugurat joi, 10 noiembrie, un punct de trecere a frontierei la Vicovul de Sus, județul Suceava.
„Împreună cu prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal, am deschis punctul de trecere a frontierei Vicovu de Sus-Krasnoilsk, primul între Ucraina și Uniunea Europeană. Înseamnă facilități pentru tranzitul cetățenilor şi bunurilor, într-o perioadă în care mobilitatea capătă relevanță vitală pentru Ucraina.
Țara noastră a avut un rol esențial în asigurarea exporturilor de grâne din Ucraina și pentru stabilizarea fluxurilor agroalimentare la nivel european și global, perturbate de agresiunea Federației Ruse. Prin infrastructura din România cea feroviară, rutieră, prin porturile de la Constanța și Galați, au fost exportate peste 6,5 milioane tone de grâne din Ucraina. Avem în continuare în vedere deschiderea mai multor puncte de trecere a frontierei, eforturi integrate demersurilor realizate la nivel european.
Ucraina are nevoie de solidaritatea noastră, a comunității internaționale bazate pe reguli, care împărtășește aceleași valori: libertate, demnitate, dreptul suveran de a-și decide singur viitorul. România a fost alături de Ucraina încă din primele clipe ale declanșării agresiunii. Mulțumesc încă o dată cetățenilor români care au dat dovadă de empatie și solidaritate deplină!
Un rol deosebit de important în acțiunile noastre l-a avut comunitatea românească din Ucraina, care a dovedit constant că este loială statului ucrainean, și cea ucraineană din România. Avem responsabilitatea să asigurăm acel climat pentru exercitarea plenară și sustenabilă a drepturilor care le revin atât în România, cât și în Ucraina. Am convingerea că această chestiune va rămâne în atenția autorităților ucrainene și, așa cum ne-am angajat reciproc la Kiev, vom face ceea ce este necesar ca cetățenii români și cetățenii ucraineni să se bucure de drepturile care li se cuvin și de o parte și de alta a graniței.”, a declarat premierul Nicolae Ciuca.
„Deschiderea acestui punct de trecere a frontierei reprezintă o apropiere între statele noastre și confirmă drumul nostru spre integrarea europeană. Ne-am întâlnit într-o perioadă foarte dificilă pentru Ucraina, adică în perioada când agresorul distruge toată infrastructura critică a Ucrainei, mai ales că se apropie iarna. Suntem recunoscători părții române pentru susținerea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei. România ne susține foarte activ în lupta împotriva agresorului, România susține ideea formării unui tribunal internațional, România ne susține pe parcursul nostru spre viitor. Am fi foarte recunoscători părții române dacă ar recunoaște la nivel oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului și ne-ar susține în inițiativa noastră de a exclude Rusie din OCEMN (Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră). Suntem recunoscători părții române pentru disponibilitatea de a se încadra în reconstruirea Ucrainei, în special regiunea Novopetrovsk. Astăzi, împreună cu colegul meu, cu domnul prim-ministru Nicolae Ciucă, am deschis acest punct de trecere la frontiera noastră comună și după 24 februarie direcția spre Occident a devenit cea mai importantă pentru noi, anume, între această direcție am redirecționat exportul nostru, anume, spre Occident, în țările vecine au venit persoanele care au fost nevoite să părăsească țara. Anume, prin aceste frontiere se întorc cetățenii noștri acasă, prin aceste frontiere trec ajutoarele umanitare voluminoase din partea țărilor Uniunii Europene.
Deci, de aceea, lărgirea/deschiderea noului punct de trecere este o prioritate pentru guvernul Ucrainei. Deja am reconstruit un număr de puncte de trecere la granița cu Polonia, inclusiv în regiunea transcarpatică am reconstruit un punct de trecere cu Slovacia. Dar progresul cel mai mare l-am atins la frontiera ucraineano-română. De astăzi, va lucra aici un punct nou de trecere a frontiere Krasnoilsk – Vicovu de Sus. Deschiderea lui era prevăzută încă de acel acord interguvernamental din 2012, dar astăzi noi am realizat în practică acest proiect ambițios. Este primul punct de trecere a frontierei care a fost construit de la zero, din 1999 până acum. Cât de curând se reconstruiește și cât de curând se va deschide punctul de trecere Diakivți – Racovăț. Cât de curând va fi deschis și acest punct pentru traficul de transport. Am discutat și despre perspective. În perspectivă se planifică deschiderea încă a șapte puncte de trecere la frontiera noastră. De aceea, susținem inițiativa părții române de a crea un grup de lucru, de lărgire și dezvoltare a infrastructurii de frontieră la granița noastră comună.
E foarte important, că la acest proces va participa și Misiunea Consultativă a Uniunii Europene din Ucraina. Participarea lor va contribui la obținerea unor fonduri din Uniunea Europeană pentru dezvoltarea acestei infrastructuri. Dezvoltarea infrastructurii de frontieră va avea consecințe pozitive pentru Ucraina, fără echivoc. Va crește exportul spre România și alte țări ale Uniunii Europene. Se va mări volumul de mărfuri pe care le va obține Ucraina. Acest lucru va contribui și la intensificarea relațiilor economice dintre Ucraina și România. Sunt convins că împreună vom învinge inamicul și vom deschide o nouă etapă de dezvoltare. Și, la sfârșit, aș vrea să-i aduc sincere mulțumiri domnului prim-ministru, Guvernului României și întreg poporului român pentru susținerea necondiționată a Ucrainei. Aici avem expuse câteva tiruri cu ajutor umanitar, ajutor umanitar pe care România, chiar din primele zile ale războiului, ni-l oferă și continuă să ofere. E foarte important pentru noi că România ne oferă și generatoare, deoarece avem o criză energetică și cred că împreună vom trece această criză. Vă mulțumesc pentru atenție!”,a declarat Denys Shmyhal, premierul ucrainean.