Premierul Ludovic Orban a anuntat ca Guvernul nu va putea creste pensiile cu 40%, avand in vedere ca situatia economica este una nefavorabila.

0
20

„Majorarea cu 40% ar fi fost foarte greu de facut, chiar in conditiile in care eram intr-o situatie economica favorabila. Suntem intr-o criza economica, criza care a fectat veniturile la bugetul de pensii, cat si la bugetul se stat se vede limpede ca majorarea cu 40% nu poate fi sustinuta financiar pentru ca ea genereaza un pericol grav pentru echilibrul financiar al Romaniei”.

De asemenea, intrebat daca se asteapta ca noua lege privind impozitarea pensiilor speciale sa fie declarata neconstitutionala, Premierul Ludovic Orban a precizat: ”Am vazut ca este atacata si aceasta lege. Mi-e greu sa spun ce va decide CCR. In ce ma priveste, consider ca principiul contributivitatii este principiul fundamental care va trebui sa stea la baza calcului pensiilor.

Problema pensiilor este foarte serioasa. (…) sistemul de pensii nu trebuie gandit pentru astazi, pentru moment, pentru a aduce voturi in alegeri, ci trebuie gandit sa fie stabil, sustenabil. Multe din initiativele astea vin in intampinarea unei nevoi reale, exista o profunda nemultumire in societate fata de pensiile care au fost calculate pe nedrept, profitand de anumite reglementari legale care au fost folosite in mod abuziv.

Este clar ca nu se poate continua asa, ca trebuie gasita o solutie in care sa se creeze un echilibru la nivelul tuturor pensiilor”.
Premierul Ludovic Orban s-a declarat un sustinator al pensiilor de serviciu pentru cadrele militare.

„Exista un grad de indignare in societate privind unele pensii. Este clar ca nu se poate continua asa, e clar ca trebuie gasita o solutie… inchei prin a spune ca incercam sa gasim o formula foarte serioasa ce sa elimine inechitatile astfel incat un numar foarte mare de oameni sa beneficieze de o pensie decenta.

Tot ce s-a intamplat in utlimii ani in care s-au dat pensii speciale unor parlamentari, sau unor alte categorii de persoane este un rezultat al PSD.Cei de la PSD au inventat aceste pensii speciale”, a spus Ludovic Orban.

„Ceea ce am spus e ca vom creste pensiile. Procentul cu care cresc nu poate fi anuntat public. Desigur ministrul a anuntat un procent, el stie cel mai bine.

Au scazut semnificativ incasarile la bugetul de pensii. E posibil ca anul asta sa nu avem crestere economici.

In conditiile astea nu iti poti bate joc de oameni si sa le promiti ceva ce nu le poti da.

Ministerul finantelor pregatelste raportul privind bugetul si starea economica. Vom lua deciyia de crestere a pensiilor, le vom creste si le vom creste cu o suma pe care putem sa o si platim.

Aici se fac prognoze pe termen mediu si lung si toate astea se compara cu veniturile bugetului statului. Nu auteam sa dam toti banii statului pe ajutoare sociale sau pensii. Trebuie investitii in oameni, in infracstructura, in cercetare, in oameni in inovare.

Trebuie sa creasca numarul pe angajati si salariul mediu pe economie ca sa creasca pensiile.

Sistemul de pensii trebuie gandit sa fie sigur si sustenabil pentru cei aflati la pensie astfel incat sa nu isi faca vreo grija”, a explicat premierul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here