Premierul Ludovic Orban la Uzina Ford Craiova : Prezenta mea la Ford este in primul rand pentru a arata aprecierea pentru decizia de repornire a activitatii ..

0
14

Premierul Romaniei , Ludovic Orban impreuna cu domnul ministru al apararii, Nicolae Ciuca, domnul ministru al economiei, Virgil Popescu, domnul ministru al transporturilor, infrastructurii si comunicatiilor, Lucian Bode, si cu domnul ministru Ionut Stroe, de asemenea cu domnul deputat Giugea au fost prezenti la Uzina Ford Craiova ..

„M-a bucurat foarte mult vestea ca Fordul reporneste productia. Inca din momentul in care am aflat ca Fordul reporneste activitatea, am comunicat managerului companiei, CEO-ului, ca voi fi prezent si prezenta mea la Ford este in primul rand pentru a arata aprecierea pentru decizia de repornire a activitatii, de asemenea pentru a avea un dialog pentru a stabili cele mai bune solutii de sustinere a companiei, a productiei de automobile in general si a industriei automotive din Romania, astfel incat aceasta industrie fundamentala pentru economia romaneasca sa poata sa isi mentina si chiar sa isi creasca rolul.

De asemenea, am venit pentru ca am auzit ca au fost extrem de inovativi si au avut solutii extrem de originale privitor la protejarea angajatilor si in fiecare sectie in care am fost, in sectia de caroserie si in sectia de motoare, am vazut aceste adaptari, aceste masuri care au fost luate tocmai pentru a proteja sanatatea angajatilor si pentru a se asigura conducerea companiei ca nu exista riscuri pentru angajati sa vina sa isi desfasoare activitatea in companie.

Am discutat de planul gradual de repornire a activitatii pana la capacitatea maxima; de asemenea, am discutat despre intentia extrem de curajoasa, mai ales in conditiile date, de introducere in fabricatie a unor modele noi, care sunt convins ca vor fi modele de succes, si, in mod clar, am discutat despre masurile pe care Guvernul poate sa le ia pentru a sustine nu numai compania Ford, ci industria automotive si economia in ansamblu.

Pentru ca obiectivul nostru cel mai important este, dupa ce vom depasi varful epidemiei si lucrurile vor tinde sa revina la normal, sa sustinem puternic economia, pentru a reveni cat mai rapid la nivelul anterior izbucnirii epidemiei.

Am apreciat in mod deosebit toate masurile, de la termoscanere pana la toate mesajele care sunt transmise si toate sfaturile si indicatiile, inclusiv indemnul de a purta masca e insotit de un zambet, pentru a-i da o conotatie psihologica pozitiva si multe alte adaptari care au fost facute si pe care, cu siguranta, inainte de a emite noi niste reguli privitoare la organizarea productiei, echipa de management de la Ford le-a luat si chiar reprezinta o sursa de inspiratie pentru noi.” a declarat Premierul Romaniei , Ludovic Orban.

Va prezentam conferinta de presa sustinuta de Premierul Romaniei , Ludovic Orban..

Reporter: Buna ziua, domnule premier. Voiam sa va intreb ce discutii sunt in momentul de fata in Executiv, dupa ce Curtea Constitutionala a stabilit faptul ca amenzile date in perioada starii de urgenta sunt neconstitutionale? Se discuta despre un proiect…

Ludovic Orban: Nu. Sunt amenzile care au fost incluse in ordonanta. Noi am marit amenzile pentru a creste gradul de conformare la reguli. Faptul ca s-a luat aceasta decizie a Curtii Constitutionale, sigur, trebuie sa asteptam motivarea, nu inseamna ca nu se mai dau amenzi, numai ca se dau amenzile la nivelul anterior ordonantei de urgenta.

Reporter: Sigur ca da. Dupa motivare, luati in considerare o amnistie fiscala sau un proiect de lege care sa conduca la stergerea acestor amenzi date?

Ludovic Orban: Vom face o analiza a situatiei platii incasarii amenzilor si, in functie de asta, vom lua decizia.

Reporter: Instantele ar putea sa fie supraaglomerate in urmatoarea perioada, tocmai de aceea va intreb.

Ludovic Orban: Acum am incredere ca, dupa data de 15 mai, si instantele isi vor relua activitatea.

Reporter: Buna ziua! Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, ne spunea, zilele trecute ca dupa 15 mai, clar nu vom reveni la o normalitate. Ne dadea si cateva exemple. Ne spunea ca atunci cand va trebui sa parasim localitatea, va trebui sa o facem doar daca avem probleme medicale, in interes de serviciu sau pentru sport individual. Domnul Vela, in schimb, in urma cu putin timp, a povestit romanilor ca pot sa plece din localitati, fara niciun fel de restrictie. E clar ca vorbim de doua declaratii contradictorii. Am vrea sa aflam parerea dumneavoastra si as /…/.

Citeste si ...  VIDEO Nelu Tataru vorbeste despre STAREA DE URGENTA: Daca avem zece mii de cazuri in trei-patru zile la nivelul intregii tari, se impune starea de urgenta

Ludovic Orban: Eu n-am pareri, eu va comunic decizii, dupa ce vom lua deciziile.

Reporter: Si as vrea sa ii sfatuiti pe romani pe cine sa asculte: pe domnul presedinte Iohannis sau pe domnul Vela? Multumesc!

Ludovic Orban: Multumesc! Eu comunic deciziile atunci cand ele vor fi luate. Suntem intr-o analiza, exista mai multe variante. Sigur ca ceea ce a comunicat presedintele este sigur. Deci ceea ce a comunicat presedintele este sigur. Daca vor aparea si alte motive temeinice de parasire a localitatii, evident ele vor fi incluse. Va repet, suntem intr-o analiza a acestor motive de parasire a localitatii. Cand vom lua o decizie, o vom anunta, iar aceasta decizie va fi cuprinsa intr-o hotarare a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, dupa declararea starii de alerta.

Reporter: Am inteles. Dar atunci cum comentati ceea ce spune domnul Vela?/…/ Ludovic Orban: Eu nu comentez… eu nu comentez ce spun colegii mei. V-am spus, eu aduc la cunostinta oamenilor, decizii.

Reporter: Doua intrebari scurte am pentru dumneavoastra, domnule prim-ministru. In primul rand, vreau sa va spun ca este un lucru bun ca ii ajutam pe fratii nostri din Republica Moldova, dar as vrea sa stiu pentru romani ce ati facut? Guvernul le-a dat romanilor masti de protectie sau ce a facut?

Ludovic Orban: Doamna, ce am facut pentru romani – asta e o intrebare la care mi-ar lua o saptamana ca sa va raspund.

Reporter: Raspundeti-mi pe scurt, va rog!

Ludovic Orban: Pai, nu pot sa va dau un raspuns pe scurt. Chiar aici, ne aflam, la Ford, unde exista oameni care au beneficiat de masurile care au fost adoptate de Guvern. Aproape fiecare cetatean a avut parte… Faptul ca nu au trebuit sa plateasca taxe si impozite la 31 mai, s-a amanat plata pana la 30 iunie, e tot decizia Guvernului; faptul ca peste 50.000 de IMM-uri beneficiaza de un program de garantare si de subventionare a dobanzii, tocmai pentru a mentine locurile de munca, pentru a avea capital de lucru si investitii. O multime de alte masuri au fost luate in beneficiul romanilor si cel mai important lucru este ca Guvernul a reusit sa apere sanatatea si viata romanilor.

Reporter: Si cea de-a doua intrebare. I-ati raspuns premierului Ungariei, Orban, folosind expresia ,,Vrabia malai viseaza,,. Considerati ca este o reactie puternica si demna a premierului Romaniei?

Ludovic Orban: Acum, nu sunt critic literar ca sa pot sa fac o analiza literara. Este o reactie la o intrebare care a fost pusa intr-un anumit context.

Reporter: Subiectul Ardealului este un subiect sensibil.

Ludovic Orban: Este un subiect, din punctul meu de vedere, intangibil.

Reporter: Un raspuns glumet din partea premierului Romaniei?

Ludovic Orban: Daca are altcineva alte intrebari, va rog! Daca puteti sa imi puneti intrebari legate de scopul vizitei mele, as fi si mai fericit. Nu cred ca acum o sa va raspund chiar la toate intrebarile pe toate temele.

Reporter: Buna ziua. Intrebarile mele au legatura si cu vizita dumneavoastra la Ford, dar si cu situatia din economie. Prima intrebare. Si Ford a avut mii de oameni in somaj tehnic. Prima intrebare este legata de perioada de somaj tehnic. Daca intentionati sa extindeti, pana la finele lunii mai sau si dupa data de 1 iunie, posibilitatea acordarii indemnizatiei de somaj tehnic din partea statului ?

Ludovic Orban: Da, intentia Guvernului este de a extinde perioada somajului tehnic dincolo de perioada starii de urgenta.

Citeste si ...  Premierul Romaniei , Ludovic Orban, de Ziua Romanilor de Pretutindeni: Comunitatile din afara granitelor intregesc neamul!

Reporter: Si pentru toate /…/.

Ludovic Orban: Vom stabili daca pana la 1 iunie sau pana la 15 iunie, inca n-am luat decizia. O sa luam decizia, in functie de evaluarea situatiei.

Reporter: Cea de a doua intrebare era legata de intentia Guvernului anul acesta sau pe viitor, daca exista o intentie de a achizitiona produse fabricate in Romania, fiind la o uzina auto, daca intentionati sa cumparati masini fabricate in Romania sau daca institutii ale statului vor achizitiona produse fabricate in Romania?

Ludovic Orban: Da. Ce sa va raspund? Da. Acum va dati seama ca am anumite limite in a da acest raspuns, dar recomand romanilor sa cumpere masini fabricate in Romania. Mai mult decat atat, consider ca epidemia nu trebuie sa creeze motive ca sa nu iti cumperi masini, ci, dimpotriva, chiar si in conditiile epidemiei, mai degraba trebuie sa iti cumperi masini. Le recomand sa isi cumpere masini, pentru ca in masina ta esti in siguranta, din punct de vedere epidemiologic. Masina mea e cam veche si intentia mea este de a cumpara o masina, evident, fabricata in Romania.

Reporter: Si ultima intrebare: pe cand estimati ca vor fi reluate in Romania…

Ludovic Orban: M-ati intrebat si de institutiile statului si de… Cu siguranta ca in toate procedurile trebuie respectate regulile europene privind achizitiile publice, dar produsele companiilor care produc in Romania sunt competitive si eu consider ca pot fi achizitionate si pot sa castige orice procedura competitiva in conformitate cu legea. Este recomandabil pentru orice institutie si orice companie a statului roman, deruland proceduri competitive, sa opteze pentru astfel de produse fabricate in Romania.

Reporter: Ultima intrebare: cand estimati ca vor fi reluate in Romania toate activitatile economice, in special cele care sunt acum oprite prin ordonantele militare si prin decret?

Ludovic Orban: In cel mai scurt timp posibil. Ca va fi la 1 iulie, la 15 iulie, vom elimina toate restrictiile care vizeaza activitati economice. Probabil vor ramane foarte putine. Ca atare, obiectivul nostru este nu numai sa reporneasca economia, ci si sa contribuim printr-un program economic extrem de serios la o recladire a economiei, la dezvoltarea de noi companii, la dezvoltarea in domenii in care exista oportunitate, la fructificarea tuturor situatiilor, inclusiv pe piata europeana, pe pietele internationale, pentru a putea dezvolta domeniile de activitate in care Romania poate fi competitiva.

Reporter: Domnule premier, o intrebare scurta: vor putea iesi romanii la picnic in afara localitatilor dupa 15 mai? Si, daca da, in ce conditii? Multumesc.

Ludovic Orban: Vom prezenta public aceasta informatie, cand se va lua o decizie.

Reporter: Va intreb in contextul in care domnul Vela a primit pe pagina de Facebook mai multe intrebari in sensul acesta si a dat anumite raspunsuri care nu au fost foarte clare.

Ludovic Orban: Eu va dau un raspuns. Cand sunt convins de ceva si ca va face obiectul unei decizii, spun lucrul respectiv. Ce pot sa va spun acum? Motivele pentru care se va permite parasirea localitatii nu sunt inca stabilite in forma finala, pentru ca, inca o data va spun, evaluam riscul epidemiologic legat de fiecare tip de deplasare. Cand o sa finalizam evaluarea, cu siguranta vom anunta aceste masuri.

Reporter: Deci nu exista inca un raspuns.

Ludovic Orban: Pai nu v-am spus? Decizia se va lua de catre Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta printr-o hotarare, dupa declararea starii de alerta. Sigur, decizia se va lua, cel mai probabil, in ultima zi in care ne vom afla in starea de urgenta care instituita prin decretul presedintelui, aprobat de parlament.

Reporter: Referitor la primul raspuns pe care l-ati dat dvs. in legatura cu amenzile: „se va reveni la amenzile anterioare”. In baza a ce? Se va da o noua ordonanta?

Citeste si ...  Stefan Stoica, presedintele PNL Dolj : Avem candidatii cei mai buni, oamenii care pot castiga atat CJ Dolj, cat si Primaria Municipiului Craiova

Ludovic Orban: Daca a fost declarat neconstitutional un articol al unei ordonante de urgenta care a modificat o ordonanta de urgenta anterioara, declararea ca neconstitutional a articolului respectiv poate sa fie interpretata ca o revenire la vechile amenzi. Deocamdata, trebuie sa vedem exact despre ce e vorba, ca noi nu avem decat o comunicare din partea Curtii Constitutionale. Cand vom avea si motivarea, atunci vom fi inteles cu adevarat care sunt toate consecintele constitutionale, legale, juridice ale acestei decizii a Curtii Constitutionale. Am spus si mai repet: mi se pare o decizie anticonstitutionala, impotriva ordinii de drept, data in favoarea celor care, minoritate evidenta fiind, nu au respectat regulile, cateva zeci de mii de romani, si data in dispretul milioanelor de romani care au respectat regulile, s-au comportat responsabil si au contribuit la mentinerea in niste limite rezonabile a raspandirii coronavirusului. Aceasta decizie este aproape un indemn la anarhie, e un indemn la nerespectarea legilor, a regulilor. Eu nu pot sa inteleg cum poate o Curte Constitutionala sa dea o asemenea decizie.

Reporter: Spuneti-mi, va rog, domnul premier, ce se intampla daca si starea de urgenta devine neconstitutionala, ce solutii aveti?

Ludovic Orban: Cum sa devina neconstitutionala starea de urgenta? Este inscrisa in Constitutia Romaniei. Acum eu nu cred ca se poate ajunge chiar pana in situatia in care Curtea Constitutionala sa rescrie Constitutia. Constituta este clar adoptata prin referendum. Suntem din ce in ce mai hotarati sa gasim solutii pentru a schimba prevederile constitutionale si legale care reglementeaza activitatea Curtii Constitutionale. Pentru ca este clar ca trebuie schimbate, daca au dus la o asemenea componenta a Curtii Constitutionale care sa transforme Curtea Constitutionala intr-un inamic al Constitutiei si intr-un instrument de interpretare subiectiva a Constitutiei, de cele mai multe ori impotriva interesului general. Ultima intrebare, daca imi permiteti.

Reporter: Referitor la elevii de clasele a VIII-a si a XII-a, care vor sustine examenele de finalul de an, cine garanteaza ca elevii nu se vor infecta? Sunt foarte multi parinti ingrijorati. Ce garantii exista ca acesti elevi vor fi in siguranta?

Ludovic Orban: Noi avem o legislatie, copiii s-au pregatit ani buni pentru aceasta forma de examinare. Atat examenul de evaluare, fostul examen de capacitate, cat si examenul de bacalaureat constituie probe in baza carora evolueaza cariera ulterioara a elevilor. In baza examenului de evaluare se fac, practic, inscrierile la licee si, normal, in functie de rezultatele obtinute atat in cei patru ani, cat la examen, copiii pot sa aiba acces sau nu in anumite licee. De asemenea, examenul de bacalaureat e important in cariera universitara pe care doresc sa o urmeze aceia care se duc la facultate. Practic, copiii s-au pregatit pentru aceste examene si, prin lege si prin tot ceea ce au facut ca si pregatire, aceste examene le influenteaza evolutia ulterioara. Ca atare, eu sunt convins ca, pana la urma, si parintii vor intelege ca exista un risc minor. Noi o sa luam toate masurile posibile: dezinfectarea scolilor, nici un copil nu va intra fara masca, supravegherea copiilor, o sa fie un numar mic de elevi in clasa, astfel incat sa se poata respecta toate distantele. Suntem gata sa luam si alte masuri, de exemplu am vazut forma asta de separare prin intermediul plexurilor, care permite izolarea persoanelor. Deci, vom lua toate masurile pentru a elimina riscurile de infectare a elevilor. Profesorii, de asemenea, vor purta masca. Deci nu cred ca exista riscuri si nu cred ca parintii trebuie sa se teama de aceste examene, pentru ca vom incerca sa organizam in perioada de dupa 2 iunie si examenele de asemenea maniera incat sa reducem la maxim orice risc de infectare a elevilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here