Premierul Nicolae Ciucă, întrebat dacă poate Guvernul interveni pentru a stopa creşterea preţurilor: Putem să ne întindem atât cât ne este plapuma

0
268

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că România nu trece printr-o perioadă uşoară, astfel că le-a transmis românilor să fie chibzuiţi. Întrebat dacă poate Guvernul interveni pentru a stopa creşterea preţurilor, premierul a transmis: ”Putem să ne întindem atât cât ne este plapuma”.

Nicolae Ciucă a declarat la Radio România Actualităţi că este bine ca românii să cunoască realitatea din punct de vedere economic şi le-a transmis că nu trecem printr-o perioadă uşoară.

„În urmă cu două săptămâni, poate chiar mai mult decât atât, am analizat această problemă a prețului carburanților și, sigur, am avut în vedere și evoluțiile care s-au întâmplat în urmă cu mai multe luni, atunci când, vă aduceți aminte, prețul la carburant a crescut în câteva ore, depășind 10-11 lei și contextul în care am simțit că trebuie să facem ceva a fost practic aliniat și cu acea ordonanță de urgență prin care ne-am propus și am și realizat instrumentul prin care să combatem specula. Practic, săptămâna trecută în ședința de guvern am dat sarcină miniștrilor de resort, mai precis Ministerului Energiei și Ministerului Finanțelor împreună cu instituțiile competente în acest domeniu să verifice care sunt elementele de preț la combustibil şi, totodată, să-mi prezinte care pot fi măsurile prin care să gestionăm impactul, efectele pe care le pot produce creșterile la prețul carburantului. Ulterior am avut o dezbatere și, sigur, analiză în cadrul coaliției. Am discutat pe baza unui dialog deschis și cu industria de profil, pentru că acest dialog l-am promovat încă de la preluarea guvernării și am considerat că este necesar să avem o abordare cât se poate de echitabilă față de toți jucătorii în domeniu și am ajuns la o concluzie clară că este nevoie de o măsură cât se poate de echitabilă și de onestă prin care să protejăm cetățenii, să protejăm economia și, de asemenea, să putem să luăm o măsură pe care ne-o permitem, pentru că aici discutăm de o serie întreagă de crize care afectează atât cetățenii, care afectează economia, care afectează viața noastră de zi cu zi și pe care guvernul trebuie să le gestioneze și să ia măsuri simultan și înlănțuite una după alta și chiar suprapuse. Şi în analiza care s-a făcut la nivelul specialiștilor am putut să luăm această decizie, ca, începând cu 1 iulie, pe o perioadă de trei luni de zile, împreună cu industria, așa cum am spus, să asigurăm o reducere a prețului la pompă cu 50 de bani și chestiunea aceasta se va vedea direct pe bonul fiscal, deducerea se va vedea pe bonul fiscal, fără să fie nevoie de alte artificii birocratice. Ministerul Finanțelor împreună cu Ministerul Energiei au identificat mecanismele necesare, ele urmează să fie puse în pagină procedural, astfel încât printr-un act normativ emis la nivelul Guvernului să putem să și reglementăm decizia pe care am luat-o astăzi”, a declarat Premierul Nicolae Ciucă.

„În primul rând, valoarea totală a acestei decizii este de 2 miliarde de lei. Guvernul a putut să identifice această sumă, adică 50%, respectiv 1 miliard de lei pe care putem să îl alocăm pentru măsura despre care vorbim și cealaltă jumătate să fi suportată de către producător, de către industria petrolieră. Am ținut cont și de exemplele și modelele care au fost aplicate în alte țări. Astăzi, în declarația de presă am menționat Spania și Franța. Este o formulă pe care au aplicat-o și acolo și, totodată, am ținut cont că într-o situație de criză este nevoie de măsuri echilibrate și putem să vedem în țările vecine ce se întâmplă atunci când intervii brusc cu măsuri care produc efecte nedorite în economia acestei activități specifice de asigurare a produselor petroliere și, fiind vorba de o piață liberă, știm cu toții că există și o reacție a pieței. Ca atare, am convenit și aș fi vrut cu toată dorința personală și dorința Guvernului să fi putut mai mult decât atât. Nu pot să vin în fața oamenilor și să anunț o măsură pe care nu o putem susține administrativ. În aceste momente este nevoie de onestitate și de transparență și să spunem oamenilor adevărul. Trecem prin această situație de crize succesive, multiple, deloc ușoare și avem nevoie de măsuri echilibrate, de măsuri care să ne mențină în stabilitate. Cred că mai important decât orice în momentul de față este să asigurăm stabilitatea și să asigurăm echilibrul din toate punctele de vedere. O abordare politicianistă în astfel de situații este total neproductivă și nu cred că cetățenii, românii merită să fie păcăliți, să li se inducă așteptări care ulterior să nu se întâmple. Am preferat de fiecare dată să vorbesc mai puțin, să apar mai puțin în expunerea aceasta media și să fac ceea ce am de făcut, pentru că o astfel de situație se gestionează cu foarte mult discernământ, cu foarte mult efort de echipă și cu oameni care înțeleg cu adevărat care este situația. Cred că mai presus de partea aceasta politică trebuie să punem responsabilitatea față de țară și responsabilitatea față de cetățeni. Nu cred că este momentul în care să abordăm un demers de concurență politică pe subiecte care sunt cât se poate de serioase și care impactează viața oamenilor”, a completat Premierul Nicolae Ciucă.

„Am preluat guvernarea după o perioadă în care a trebuit să suportăm cu toții rigorile și limitările din perioada pandemiei. Am preluat, de asemenea, guvernarea după o perioadă de criză politică, vă aduceți aminte că au fost trei luni în care au avut loc o serie întreagă de dezbateri și de frământări și s-a decis realizarea acestei coaliții, pe care, sigur, foarte mulți oameni la vremea respectivă nu o vedeau cu mine ochi buni. Au considerat că un partid de centru-dreapta cu un partid de centru-stânga nu vor fi atât de compatibile să poată să realizeze această condiție. Sigur, trebuie să amintim și de UDMR și iată trei partide și-au asumat responsabilitatea pentru asigurarea stabilității și guvernării țării, care așa cum spuneam anterior, din punctul meu de vedere cel mai important obiectiv în momentul de față este asigurăm stabilitatea. Ca atare, ați surprins foarte bine faptul că atunci chiar nu ne așteptam la mai rău decât deja trăisem. Începuse criza energiei, părea să se rezolve, a fost acea ordonanță de urgență, prin care se încerca temperarea evoluției prețurilor la energie electrică și la gaze. Ori, tocmai, și în situația de astăzi, când am stabilit prețul la carburant, cam un fel déjà vu, cam tot în aceeași situație ne aflam și atunci, și după aceea n-a mai trecut mult și a început războiul din Ucraina, invaziei forțelor armate ruse, invazia neprovocată a forțelor armate ruse în Ucraina. Și, desigur, întreaga activitate a guvernului a fost centrată pe rezolvarea tuturor acestor situații zilnice, pentru că dinamica și evoluția acestor crize se schimba de la o zi la alta și a fost nevoie ca guvernul să își folosească toată capacitatea umană și materială, financiară să poată să facă față și să mențină echilibrul în aceste crize. Deci, soluțiile au fost identificate în așa fel încât să putem să asigurăm administrarea țării și totodată să gândim și proiectele care ne erau stabilite prin programul de guvernare. Vreau să fac o mențiune, atunci când am preluat guvernarea puțini ne-au crezut în stare să aprobăm bugetul până la sfârșitul anului și, totodată, să îndeplinim și țintele, și jaloanele, din PNRR, care erau, efectiv, neatinse. Am reușit într-o lună de zile să atingem aceste obiective, am avut bugetul aprobat, ceea ce a însemnat un obiectiv foarte, foarte, important pentru că nu știu ce am fi făcut dacă nu aveam bugetul aprobat la vremea respectivă”, a completat Premierul Nicolae Ciucă.

„De criză economică, la nivel național, am fi putut discuta dacă România se află într-o scădere economică, într-o pierdere economică, în comparație cu celelalte țări, or, tocmai că nu este așa. După perioada aceasta de pandemie, cu măsurile care s-au luat și la nivel național, și la nivel european, practic, PNRR este rezultatul unei decizii a Uniunii Europene și aici aș dori să fac o paranteză și să subliniez cât de important este să fim membri ai Uniunii Europene și să fim membri ai Alianței Nord-Atlantice, sunt umbrelele noastre de siguranță, sunt garanția noastră pentru programele acestea de oportunitate privind menţinerea stabilităţii despre care am vorbit – închid paranteza. Revenind la întrebarea dumneavoastră, suntem, prin măsurile pe care le-am luat, deşi nu ni s-au acordat şanse foarte mari, ţara cu cea mai mare creştere economică pe primul trimestru, faţă de trimestrul precedent; avem creştere economică de 6,4% faţă de perioada similară a anului trecut; avem o creştere a investiţiilor de 34%, informații publicate de către Banca Națională Română. Deci, s-au întâmplat lucruri care nu reprezintă obiective nemaipomenite, dar reprezintă dovada faptului că, totuși, au fost luate măsuri coerente și adecvate situației. Criza nu a fost generată de factori interni. Criza este una generalizată. Putem să vedem criză economică prin ceea ce se întâmplă în toate țările din Europa. Observăm că inflația a depășit așteptările în țări mult mai consolidate economic decât noi, vorbim de Germania, vorbim de Olanda…, a completat Premierul Nicolae Ciucă.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here