Premierul Nicolae Ciucă, la Colegiul Naţional Militar Tudor Vladimirescu Craiova: Să alegi să-ți servești patria de la această vârstă este o onoare și o dovadă de maturitate

0
736

Premierul României, Nicolae Ciucă, a participat, astăzi, la Craiova, la Colegiul Național Militar “Tudor Vladimirescu”, la festivitatea de deschidere a noului an școlar 2022-2023.
Colegiul Militar Național Tudor Vladimirescu din Craiova este chiar liceul militar pe care Premierul Nicolae Ciucă l-a absolvit în 1985, potrivit CV-ului său.

Discursul integral al Premierului Nicolae Ciucă la Craiova:

Sunt bucuros să fiu astăzi alături de tinerii care trec pragul Colegiului Militar Național Tudor Vladimirescu și să le urez bun venit celor care încep școala în uniformă.
Să alegi să îți servești patria de la o asemenea vârstă este o onoare și o dovadă de maturitate, mai ales în vremuri care ne obligă să ne gândim mai mult la țară și la securitatea noastră.

Știu câte emoții sunt adunate în sufletul fiecăruia dintre dumneavoastră, câte întrebări, câte speranțe, câte planuri și câte îndoieli vă trec acum prin minte. Le-am trăit și eu, aici, cu mulți ani în urmă. Le veți depăși cu ajutorul corpului profesoral de excepție, comandanților, colegilor și părinților. Nu ezitați niciodată să cereți ajutorul!

Urez ”Bine ați revenit acasă!” elevilor din anii mai mari, care știu deja ce înseamnă viața într-un liceu militar! Cu toții începeți noul an școlar în ”casă nouă”, într-o instituție de învățământ ce oferă facilități deosebite de studiu, de cazare, de instruire. Sunt dotări care, sunt sigur, vă vor ajuta să deveniți cetățeni și militari buni.

Dragi tineri,

Sunteți parte a unei generații care dovedește că știe, vrea și poate să facă performanță. Că este creativă, că obține rezultate remarcabile la olimpiade de studiu și stabilește noi recorduri în sport, că este implicată civic și social. Că se informează, pune întrebări și caută răspunsuri. M-am bucurat să remarc aceste calități la multe întâlniri avute cu tinerii. Continuați să fiți curioși, continuați să fiți curajoși, continuați să gândiți cu mintea voastră!

Pentru că știm cât de mare este potențialul generației voastre, venim cu soluții pentru a asigura fiecărui copil șansa la o educație de calitate și posibilitatea să se dezvolte în domeniile în care simte că poate și vrea să fie bun.

Știm că este nevoie de creșe, grădinițe, școli, licee, universități moderne. Și alocăm resurse pentru construcția unor noi astfel de unități școlare sau pentru modernizarea și extinderea celor existente.
Pentru ca niciun elev să nu fie lăsat în urmă, am dezvoltat programele destinate reducerii abandonului școlar și susținerii copiilor din medii defavorizate.
Sunt direcții pe care le vom dezvolta în noile legi ale educației. Proiectul ”România educată” așază învățământul românesc pe principii noi, care să asigure accesul la educație de calitate și să valorifice potențialul uman al României. Destinul României depinde esențial de creșterea performanței sistemului nostru de educație.

Doamnelor și domnilor profesori,
Aveți în mâinile dumneavoastră cea mai prețioasă avuție a unei țări: copiii. Dumneavoastră le sunteți lumina pe drumul cunoașterii! Modelați caractere, îi faceți să strălucească, să fie încrezători în potențialul lor, în știința lor de carte. Îi stimulați să-și dorească să știe mai mult, îi încurajați și le sunteți alături atunci când au nevoie. Îi faceți oameni, profesioniști, cetățeni, buni români. Munca dumneavoastră aduce beneficii greu de cuantificat generației tinere și societății românești. Pentru că un popor educat clădește o țară dezvoltată, ancorată în spiritul și valorile europene și euroatlantice, familii din care România cu mândrie face parte.

Doamnelor și Domnilor comandanți,
Pentru dumneavoastră, acest moment este familiar, pentru că ați urmat și dumneavoastră cursurile unui colegiu sau liceu militar. Dumneavoastră vă revine frumoasa datorie de a-i instrui pe cei mai tineri reprezentanți ai Armatei. Faceți-o cu înțelepciune și insuflați-le curajul, tenacitatea, perseverența și dorința de a nu da înapoi, de a nu renunța la obiectivele lor. A te alătura marii familii a Armatei presupune o mare iubire de țară, un mare respect pentru valorile și simbolurile naționale, dar și înțelegerea și acceptarea unui sistem bazat pe reguli, pe spirit de echipă, pe camaraderie. Îndrumați-i și ajutați-i să înțeleagă spiritul militar, camaraderia, curajul! Prin munca dumneavoastră, națiunea noastră prinde rădăcini mai puternice.

Dragi părinți,
Poate că nimic din ceea ce am spus până acum nu a domolit neliniștea din sufletul dumneavoastră. Și este normal. Lăsați cele mai de preț ființe pentru dumneavoastră în mâinile unor oameni despre care știți foarte puține și într-un loc pe care nu îl cunoașteți.
Vă asigur că sunt pe mâini bune! Nu le va lipsi nimic! Poate doar acea doză de alint pe care doar părinții o pot oferi copiilor lor.
Sunt convins însă că echipa de profesori și comandanți îi va însoți cu dedicație pe tineri în tot acest drum frumos care le va fi bază solidă pentru viitoarea carieră. La finalul anilor de liceu, sunt sigur, veți fi mândri de ceea ce au devenit copiii dumneavoastră.

În încheiere, aș dori să vă urez dumneavoastră, dragi tineri, dar și tuturor copiilor și elevilor care încep astăzi noul an școlar, mult succes și experiențe frumoase!
Doamnelor și domnilor educatori, învățători, profesori și tuturor celor implicați în activitatea didactică le doresc multe realizări!
Iar pe părinți aș dori să-i asigur că personal cunosc cele mai multe din problemele pe care le au fie în a-și susține copiii la școală, fie în viața de zi cu zi. Lucrăm, în Guvern, pentru a privi cu toții mai optimiști către viitor.

Tuturor, sănătate și un an școlar cât mai bun!

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here