Premierul Orban a inaugurat Muzeul Naţional Brătianu în Vila Florica

0
36

Premierul Ludovic Orban a spus, duminică, la inaugurarea Muzeului Naţional „Brătianu”, că odată cu readucerea în proprietatea statului a Vilei Florica, „românii vor avea un loc unde să se întâlnească cu istoria”.

„Mulțumesc mult pentru acest album. Cred că locul acestui album este aici, la Muzeul Național Brătianu și, dacă tot mi l-ați făcut cadou, îl las aici. Prima donație. Sărut mâna, bună ziua! Am o mare satisfacție sufletească să pot să fiu astăzi prezent aici la un moment extrem de important.

Locul în care Brătienii au luat decizii fundamentale pentru țară, locul în care au gândit propășirea națiunii române, locul, ca să spunem așa, de pelerinaj al reprezentanților marilor puteri, mai ales în ajunul Primului Război Mondial, care veneau la Ionel Brătianu încercând să obțină intrarea României în război și care, de fiecare dată, plecau descumpăniți, că după ce credeau că s-au înțeles cu Ionel Brătianu, Ionel Brătianu le punea niște condiții suplimentare pentru România.

Locul în care s-a făcut istorie pentru România redevine, căci este firesc în orice țară civilizată, redevine un loc în care oamenii care vin aici să regăsească istoria, să regăsească momente din viața publică, dar și din viața privată a marilor noștri înaintași care au pus piatră de temelie pentru România modernă, pentru România mare, pentru România democratică. Vreau ca acest moment să fie și un moment de continuitate în zidirea unei Românii puternice, zidire care, atât în trecut, cât și în prezent, poate fi făcută de români și poate fi făcută de Partidul Național Liberal.

În urmă cu 145 de ani, în casa lui Mazar Pașa se puneau bazele Partidului Național Liberal, prin reunirea fracțiunilor de orientare liberală care coexistau la momentul respectiv, pentru construcția unui partid modern, unui partid pro-european, unui partid pro-civilizație, unui partid care s-a asociat cu toate momentele importante ale istoriei moderne a României.

Astăzi se împlinesc 145 de ani de când mari oameni de stat au pus bazele unei construcții politice care a asigurat o evoluție a României la care puțini ar fi sperat vreodată și care ar fi dus România mult mai devreme în rândul marilor națiuni dezvoltate dacă nu ar fi existat momentul 1947, care a adus un regim împotriva voinței oamenilor, un regim care a blocat dezvoltarea naturală și firească a României, ținând România într-un spațiu al întunericului și al lipsei de respect față de viața și drepturile oamenilor. De 30 de ani, noi, liberalii, am venit aici, la Vila Florica, să sărbătorim aniversarea datei de înființare a Partidului Național Liberal.

Anul trecut am pățit un lucru la care nu m-aș fi așteptat niciodată: baronii PSD din județ ne-au interzis să venim la Vila Florica pentru a sărbători aniversarea partidului. Și, dacă vă aduceți aminte cei care ați fost în urmă cu un an, am si spus ceva atunci, iată că parcă Dumnezeu ne-a oferit această ocazie ca după un an de zile, la aniversarea a 145 de ani să reușim ca Vila Florica, care a fost administrată atâta timp de Consiliul Județean Argeș, că Vila Florica, unde organigrama personalului care se ocupa de administrarea Vilei Florica conținea mai mulți chelneri decât muzeologi pentru a organiza petrecerile noii nomenclaturi care întinau memoria acestei extraordinare zidiri a Brătienilor, iată că și prin intermediul unui proiect de lege, și prin intermediul unei… ca să spun, unui concurs de împrejurări care a readus în proprietatea statului și în administrarea Ministerului Culturii Vila Florica, dar și prin intermediul unei activități laborioase a unor oameni entuziaști, care trebuie să știți că, practic, din 4 mai până în 22 mai au reușit să facă tot ceea ce se vede astăzi în Muzeul Brătienilor – Vila Florica.

Iată că putem să dăm românilor un loc în care să se întâlnească cu istoria, un loc în care pot cunoaște viața înaintașilor noștri care au pus cărămidă după cărămidă pentru evoluția României și pentru transformarea României într-un stat modern. Aș spune câteva cuvinte despre colegii mei. Mi-am dorit din tot sufletul, sunt convins că astăzi nu ar fi fost loc în grădină pentru acest eveniment de deschidere a Muzeului Național Brătianu.

Le cer scuze colegilor mei că am restrâns la maximum prezența reprezentanților PNL pentru a respecta regulile. După cum vedeți, delegația care a participat la inaugurarea muzeului este formată din opt persoane, pentru că aceasta este regula privitoare la spații închise, să nu ne reunim mai mult de opt oameni, și din cauza asta practic nu am ales să fie prezenți astăzi decât acei oameni care au fost direct implicați în acest proces de readucere a Vilei Florica în panteonul instituțiilor de cultură din România, prin inaugurarea Muzeului Național Brătianu.

Sunt convins că ei sunt alături de noi, toți aceia care recunosc rolul fundamental jucat în istoria României de familia Brătianu și Partidul Național Liberal sunt alături de noi și vor veni aici să se reculeagă, să regăsească istoria și să vadă de unde au venit și cum au trăit aceia care au luat decizii fundamentale pentru România. La mulți ani, Partidul Național Liberal!”, a spus Orban

Prim-ministrul Ludovic Orban a participat, duminică, la inaugurarea Muzeului Naţional „Brătianu”, care are sediul în Vila Florica, fosta reşedinţă a familiei Brătianu din Ştefăneşti.

Rolul Muzeului Naţional „Brătianu”

Muzeul Naţional „Brătianu” va fi în subordinea Ministerului Culturii și va funcționa în imobilul „Vila Florica” Ansamblul conacului Brătianu – Florica, situat în localitatea Ştefăneşti, judeţul Argeş.

Potrivit legii de înființare, promulgată de președintele Klaus Iohannis în ianuarie, muzeul va avea următoarele obiective: „aducerea în atenţia publicului a figurilor marcante ale familiei Brătianu, a contribuţiei acestora la cultura şi istoria românilor, respectiv formarea României Moderne şi a României Mari; organizarea unui departament de documentare – bibliotecă, care să deţină colecţii de cărţi, publicaţii şi cataloage ilustrând bibliografia privind viaţa şi opera membrilor familiei Brătianu, studii de specialitate, monografii, albume, fotografii, alte documente; publicarea de studii, cataloage şi albume, ca rezultat al cercetărilor întreprinse”.

Muzeul va avea ca obiectiv și achiziţionarea de documente, obiecte cu caracter documentar, lucrări pentru colecţia Muzeului.

De asemenea, va fi creată o secţie de activităţi de pedagogie muzeală pentru copii şi tineret cu scopul stimulării creativităţii acestora; organizarea de activităţi menite să contribuie la aprofundarea şi mediatizarea, de o mai mare amploare, a informaţiilor despre istoria familiei Brătianu şi a locurilor unde aceasta a trăit.

Legea prevede ca activitatea Muzeului să fie finanţată din subvenţii acordate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii şi din venituri proprii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here