Presedintele Klaus Iohannis : Nu vor urma 3 zile fara restrictii ! Nu voi ezita sa decretez iar Stare de Urgenta ..

0
83

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Palatul Cotroceni, in ultima zi de stare de urgenta, inainte de relaxarea unor restrictii:

„De maine intram intr-o noua etapa, pentru ca incetarea starii de urgența nu echivaleaza, din pacate, cu finalul epidemiei. Din punct de vedere medical, avem ceva semnale pozitive, dar trebuie sa constientizam cu toții ca pericolul reprezentat de acest virus este departe de a fi trecut. Ce am facut pana acum s-a dovedit eficient si am reusit sa ținem epidemia sub control. In continuare sunt insa necesare masuri pentru revenirea la o viața mai apropiata de normalitate, dar in aceleasi condiții de maxima siguranța.

Astazi, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgența declara starea de alerta si va institui toate reglementarile obligatorii prin care vor fi menținute masurile de prevenție. Am vazut discuții in spațiul public legate de intrarea in vigoare a noii legi privind starea de alerta abia de luni, iar unii politicieni, care se dovedesc total iresponsabili, alimenteaza ideea de vid legislativ.

Dragi romani, nu vor urma trei zile fara reguli si restricții! Reintoarcerea brusca la situația de dinainte de pandemie este imposibila. Virusul nu ține cont de acte administrative, iar renunțarea prematura la toate regulile care s-au dovedit bune ar insemna o grava eroare. Avem un cadru legal in vigoare si in baza lui vor fi luate toate deciziile pentru ca inclusiv in urmatoarele trei zile sa pastram toate regulile necesare pentru ca sanatatea si viața cetațenilor sa nu fie puse in pericol.

Intrarea in starea de alerta aduce cu sine riscuri noi si responsabilitați suplimentare pentru toți cei care isi vor relua, intr-o forma sau alta, activitatea. Distanțarea sociala, munca de acasa acolo unde este posibil, respectarea tuturor normelor de igiena, purtatul mastii de protecție sunt esențiale pentru a putea controla si in continuare epidemia.
Fara aceste masuri si reguli, fara responsabilitatea fiecaruia dintre noi, lucrurile pot usor degenera. Si vreau sa fiu foarte clar: Daca situația se va inrautați si datele vor arata un numar galopant de infectari, care va duce la supraaglomerarea spitalelor, atunci nu voi ezita sa declar din nou stare de urgența! Sa nu compromitem, asadar, tot ce am realizat pana acum cu mari sacrificii!

COVID-19 este o boala greu de combatut tocmai pentru ca oamenii ii pot infecta pe ceilalți fara sa dezvolte simptome si fara sa fie constienți de riscul pe care il reprezinta pentru semenii lor. Aceasta particularitate a bolii, care nu ne permite sa stim sigur cine e infectat si cine nu, arata cat de important este sa purtam toți masti in spațiile publice.

Pastrand distanțarea sociala si purtand masca ne protejam pe noi insine, ii protejam pe cei de langa noi si le usuram munca medicilor, cei aflați in linia intai. Este fundamental sa ințelegem ca facem aceste lucruri nu de teama amenzilor, ci pentru ca sunt spre binele nostru si al celor de langa noi. Nimeni nu poate spune cu precizie cand vom depasi aceasta pandemie. Ce stim insa cu siguranța este ca depinde de fiecare dintre noi sa facem ca acest lucru sa se intample cat mai repede”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here