Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că noul an universitar va fi unul extrem de complicat, în contextul pandemiei de coronavirus.

0
14

Prezent la Ateneul Român, unde a participat la ceremonia de deschidere de la Universitatea Națională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Klaus Iohannis a atenționat că acest an universitar va fi cel mai dificil ”din 1989 încoace”. „Va fi un an universitar altfel, foarte complicat, dar deja am putut să constat că se aşteaptă cu entuziasm şi sper să continue tot aşa. Un an universitar foarte bun tuturor profesorilor şi studenţilor!”, a declarat Klaus Iohannis, citat de Edupedu.ro.

”Astăzi (n.r. – joi, 1 octombrie 2020) marcăm începutul unui nou an universitar, acesta fiind fără îndoială cel mai dificil an universitar din 1989 încoace. Regulile de distanțare socială necesare îngreunează un proces educațional în care mentoratul are un loc central”, a adăugat șeful statului.

“Cu prilejul deschiderii noului an universitar, țin să aduc în discuție subiectul libertății academice și al dreptului la cunoaștere fără niciun fel de îngrădiri ideologizante, mai ales având în vedere că educația umanistă, care include artele, este o piatră de temelie a societăților noastre. (…) Libertatea de exprimare, dreptul la învățătură, toate sunt exersate și dezvoltate în mediul universitar, ceea ce contribuie semnificativ la asumarea lor în rândul întregii societăți. Afectarea acestor libertăți oricând, oriunde și prin orice mijloace de către entități retrograde este de neconceput și de netolerat”, a afirmat Iohannis.

Cele mai importante declarații ale președintelui Klaus Iohannis, la deschiderea anului universitar 2020-2021:
 • Sunt foarte bucuros că pot să fiu aici, la Ateneul Român, pentru a deschide oficial anul universitar
 • Va fi un an universitar altfel, foarte complicat, dar deja am putut să constat că se așteaptă cu entuziasm și sper să continue tot așa
 • Un an universitar foarte bun studenților și tuturor profesorilor!
 • Am ales să deschid anul universitar 2020-2021 alături de comunitatea academică de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”.
 • Alegerea mea este motivată de recunoașterea binemeritată care i se cuvine instituției dumneavoastră. Având o activitate bogată de-a lungul celor 70 de ani de existență, instituția a fost o pepinieră pentru multiple generații de actori, regizori, cineaști și tehnicieni în artele spectacolului.
 • Prin intermediul absolvenților săi, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică a modelat cultura recentă a României și a canalizat efortul creativ al unor personalități care au făcut cinste țării noastre pe plan internațional.
 • În semn de apreciere a acestei bogate activități a instituției, am decis acordarea Ordinului Meritul pentru Învățământ, în grad de Comandor.
 • Astăzi marcăm începutul unui nou an universitar, acesta fiind, fără îndoială, cel mai dificil an universitar din 1989 încoace.
 • Regulile de distanțare socială necesare în contextul crizei sanitare provocate de pandemia de COVID-19 îngreunează un proces educațional în care mentoratul are un rol central.
 • Sunt totuși convins că veți găsi modalitățile cele mai bune de a asigura atât calitatea actului educațional, cât și protejarea comunității academice de riscul contaminării cu noul coronavirus.
 • Anul acesta nu a fost greu doar pentru educația din domeniul artelor, ci și pentru actul cultural în general. Sălile de spectacol au fost închise luni de zile, iar măsurile menite să țină sub control epidemia nu vor permite revenirea deplină la normalitate în perioada imediat următoare.
 • Există o legătură indisolubilă între artele spectacolului și public. Apreciez în mod deosebit sacrificiul pe care îl face comunitatea artistică pentru a contribui la siguranța întregii societăți.
 • În același timp, sunt conștient că există o nevoie reală de sprijin pentru instituțiile de cultură, actori, regizori, cineaști și creatori de conținut media și tocmai de aceea mă aflu într-un dialog constant cu autoritățile guvernamentale responsabile pentru a găsi soluții adecvate acestui segment profund afectat de pandemie.
 • Împreună, Guvern, alte autorități, creatori din toate domeniile artelor și industriilor culturale și, nu în ultimul rând, mediul academic, aveți responsabilitatea de a gândi și a relansa domeniul cultural. Vom avea de remediat nu doar daunele provocate de pandemie, ci și unele decalaje de ordin sistemic, care au făcut ca în România consumul cultural să fie, în ultimul deceniu, cu mult sub media Uniunii Europene.
 • Post-pandemie, eforturile de relansare economică vor trebui să fie însoțite de un mai mare sprijin oferit culturii, atât de stat, cât și de mediul privat.
 • Acesta este mesajul de încurajare pe care doresc să-l transmit studenților Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică, precum și studenților din celelalte universități și facultăți de arte din România. Educația prin artă este, la urma urmei, un pilon esențial în construirea unei Românii cu adevărat educate.
 • Cu prilejul deschiderii noului an universitar, țin să aduc în discuție subiectul libertății academice și al dreptului la cunoaștere fără niciun fel de îngrădiri ideologizante, mai ales având în vedere că educația umanistă, care include artele, este o piatră de temelie a societăților noastre.
 • Democrația și pluralismul se bazează tocmai pe aceste principii și pe autonomia universitară, ca valori pe care, de altfel, s-a construit întreaga Europă modernă căreia îi aparținem.
 • Libertatea de conștiință, libertatea de mișcare și de asociere, libertatea de exprimare, dreptul la învățătură, toate aceste fundamente constituționale ale democrației sunt exemplificate, exersate și dezvoltate în mediul universitar, ceea ce contribuie semnificativ la asumarea lor în rândul întregii societăți.
 • De aceea, afectarea acestor libertăți, oricând, oriunde și prin orice mijloace, de către entități retrograde, este de neconceput și de netolerat.
 • Mediul universitar românesc trebuie să rămână și să se dezvolte ca un spațiu al libertății, deschis dezbaterii, în care puncte de vedere diferite, complexe și îndrăznețe să dea contur viitorului.
 • Respectând litera și spiritul Constituției, idealurile Revoluției Române de care vorbește primul ei articol, mă voi opune oricăror ingerințe politice menite să deturneze școala românească de la misiunea ei, aceea de a contribui la o Românie europeană prin valori și prin educație.
 • Nu există altă educație universitară decât cea autonomă, bazată pe valori cardinale precum libertate, toleranță, diversitate, încredere, respect, incluziune socială.
 • După 70 de ani de activitate remarcabilă, în care Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică a contribuit la consolidarea culturii românești și ne-a făcut mândri de reușitele unor nume de marcă ale teatrului și cinematografiei, se deschid tot mai multe posibilități comunității academice.
 • În anii următori, universitatea dumneavoastră va avea acces la programe europene de mobilitate, granturi și oportunități de colaborare europeană la care generațiile anterioare puteau doar visa.
 • Sper că universitatea dumneavoastră – care este deja renumită în întreg Sud-Estul Europei – va profita de acestea și va deveni un punct de reper global în domeniul artei și culturii.
 • Dragi studenți, vă felicit pentru opțiunea voastră și pentru reușita de a ajunge să studiați la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”. Sunt convins că veți continua o tradiție notabilă a performanțelor și că veți contribui – prin ideile voastre, prin spiritul vostru și prin dedicarea voastră – la progresul continuu al culturii românești.
 • Sper să vă descoperiți potențialul în anii care urmează și aștept să văd creațiile voastre în anii care vin.
 • Vă urez tuturor un an bun, plin de inspirație şi împliniri. Vivat, crescat, floreat Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”!
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here