Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis: Eu, intreaga echipa a Romaniei, ne luptam sa obtinem de la UE o suma considerabil mai mare pentru urmatorul exercitiu bugetar

0
8

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a participat vineri, 19 iunie , la reuniunea Consiliului European, in format de videoconferinta.

Reuniunea a fost dedicata, in principal, discutarii Planului de relansare economica a Uniunii si Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027 revizuit, propuse recent de catre Comisia Europeana. De asemenea, au fost abordate procesul de negociere a relatiilor viitoare dintre Uniunea Europeana si Regatul Unit al Marii Britanii, precum si subiecte de politica externa.

Liderii europeni au avut discutii aprofundate cu privire la elementele incluse in pachetul de masuri de relansare economica propus de catre Comisia Europeana si despre viitorul buget al Uniunii Europene.

In cadrul acestor discutii, Presedintele Romaniei a subliniat faptul ca propunerile Comisiei Europene reprezinta o buna baza pentru ajungerea la un acord in vederea asigurarii resurselor pentru acoperirea nevoilor financiare substantiale din perioada post-criza COVID-19.

Presedintele Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul Romaniei pentru avansarea negocierilor privind obtinerea, cat mai curand posibil, a unui acord final privind viitorul buget multianual al Uniunii, subliniind ca acesta ar trebui sa fie substantial, echilibrat si capabil sa raspunda preocuparilor statelor membre.

Citeste si ...  Premierul Orban anunta „reanalizarea” modului de compunere si functionare a CCR dupa decizia CEDO in cazul Kovesi

Presedintele Romaniei a reliefat faptul ca, in actualul context pe care Uniunea il traverseaza, necesitatea unui buget european mai ambitios si mai consistent devine mai presanta si pe deplin justificata.

Presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca obiectivul principal al Romaniei este obtinerea unor alocari nationale cat mai mari atat pentru politica de coeziune, cat si pentru agricultura, in masura sa asigure indeplinirea principalelor noastre obiective de dezvoltare.

Presedintele Romaniei a reafirmat importanta acestor doua politici in cadrul viitorului buget european. Politica de coeziune si Politica Agricola Comuna sunt cele mai importante instrumente de investitii ale Uniunii care pot oferi solutii rapide si eficiente pentru actuala situatie de criza.

Referitor la politica de coeziune, Presedintele Klaus Iohannis a insistat pentru alocari cat mai importante pentru Romania si pentru asigurarea unui cadru mai flexibil si simplificat pentru punerea in aplicare a acesteia pentru adaptarea prioritatilor de investitii la nevoile tarii noastre. De asemenea, Presedintele Romaniei a pledat pentru mentinerea ratelor de cofinantare si prefinantare din actuala perioada financiara 2014-2020, inclusiv a regulii de dezangajare de n+3 ani.

Citeste si ...  Rares Bogdan, surpriza pentru toti romanii. Ce vom avea voie sa facem foarte curand.Anuntul il va face Nelu Tataru in curand ..

In ceea ce priveste Politica Agricola Comuna, Presedintele Romaniei a sustinut cresterea alocarilor pentru dezvoltarea rurala, avand in vedere nevoia de investitii pe termen lung pentru zonele rurale. Totodata, Presedintele Klaus Iohannis a pledat pentru continuarea procesului de convergenta externa a platilor directe, astfel incat sumele primite de fermierii romani de la bugetul Uniunii sa fie cat mai apropiate de cele din Europa de Vest. De asemenea, Presedintele Romaniei s-a pronuntat pentru eliminarea caracterului obligatoriu al mecanismului de plafonare a platilor directe.

Presedintele Klaus Iohannis a salutat propunerea Comisiei Europene privind infiintarea unui program nou si independent dedicat domeniului sanatatii – EU4Health, precum si propunerea de majorare a bugetului Uniunii Europene pentru instrumentul RescEU, care in timpul crizei COVID-19 si-a dovedit pe deplin utilitatea.

Cu privire la pachetul de relansare economica, Presedintele Romaniei a subliniat faptul ca toate statele membre au nevoie de sprijin financiar in acest proces de recuperare economica. De aceea, Presedintele Klaus Iohannis a sustinut ca este necesar sa se asigure un acces rapid si eficient la finantare pentru toate tarile din Uniune, pentru a le permite acestora sa diminueze daunele importante produse de aceasta criza.

Citeste si ...  Presedintele Klaus Iohannis : Nu vor urma 3 zile fara restrictii ! Nu voi ezita sa decretez iar Stare de Urgenta ..

In acest context, Presedintele Romaniei a subliniat ca, pentru tara noastra, este foarte importanta prevalenta componentei de granturi in cadrul alocarii totale pentru relansare economica, precum si o perioada extinsa in ceea ce priveste implementarea noului instrument de relansare economica.

Ulterior acestei reuniuni, Presedintele Consiliului European, domnul Charles Michel, va prezenta varianta revizuita a pachetului de negociere pentru viitorul buget al Uniunii pentru perioada 2021-2027 si pentru Planul de relansare economica, urmand ca, in cursul lunii iulie, sa fie organizata, la Bruxelles, o reuniune a Consiliului European pentru negocierea acestui pachet.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here