Presedintele Romaniei Klaus IOHANNIS isi serbeaza astazi ziua de nastere. Presedintele implineste astazi varsta de 61 de ani

0
13

13 iunie este ziua de nastere a presedintelui Klaus Iohannis, care implineste astazi 61 de ani. Actualul sef al statului s-a nascut la 13 iunie 1959, la Sibiu, intr-o familie de sasi transilvaneni.
Presedintele Romaniei s-a nascut pe 13 iunie 1959 la Sibiu. Parintii sai sunt Susanne si Gustav Heinz Johannis, amandoi sasi transilvaneni. Acestia au emigrat in 1992, ca pensionari, din Sibiu in Germania, unde s-au stabilit la Würzburg, in Bavaria. Klaus Iohannis a declarat intr-un interviu ca familia Iohannis este atestata in Cisnadie din secolul al XVI-lea.

Tot el a declarat ca, atunci cand tatal sau l-a inregistrat ca nou-nascut, functionarul de la primarie a refuzat sa-i scrie numele cu „J”, asa cum a fost scris in familia sa de cinci sute si ceva de ani.
Mama sa este descendenta unei familii din localitatea Bradu, de langa Sibiu. Klaus Iohannis si-a petrecut vacantele copilariei la bunicii sai din Bradu, cu care mergea la fan si la restul activitatilor agricole. Presedintele a absolvit in anul 1983 studiile de fizica la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj.

Citeste si ...  Ian Pearson, presedintele Ford Romania : Ford a reluat programul de lucru in trei schimburi si anunta o investitie suplimentara de 30 de milioane de dolari

Dupa terminarea facultatii a fost mai intai profesor de fizica la Agnita, apoi la unele scoli din Sibiu, iar din 1989 la Colegiul National „Samuel von Brukenthal”. In anul 1997 a devenit inspector scolar general adjunct, iar intre 1999 si 2000 a fost inspector scolar general al judetului Sibiu.

Este casatorit din 1989 cu Carmen Iohannis (n. 2 noiembrie 1960), profesoara de limba engleza la Colegiul National „Gheorghe Lazar” din Sibiu. Carmen Iohannis, nascuta Lazurca, este descendenta unei familii romane unite (greco-catolice) din satul Santu, aflat in apropiere de Reghin. In perioada de interzicere a Bisericii Romane Unite de catre autoritatile comuniste, Carmen Iohannis participa la slujbele clandestine oficiate de protopopul Pompeiu Onofreiu in locuinta sa din strada Selarilor, slujbe la care a fost prezent si Klaus Iohannis.
Klaus Werner Iohannis este din 21 decembrie 2014 presedintele Romaniei.

In 1983 a inceput sa predea, fiind profesor la mai multe scoli din imprejurimile Sibiului, iar dupa cinci ani a ajuns sa predea la Liceul ”Samuel von Brukenthal”, pe care il absolvise, titularizandu-se aici, potrivit site-ului www.presidency.ro.
Dupa 15 ani de activitate ca profesor, Klaus Iohannis a fost numit in conducerea invatamantului local din Sibiu. A fost inspector scolar general adjunct (1997-1999) si apoi inspector scolar general in cadrul Inspectoratului Scolar al Judetului Sibiu (1999-2000).

Citeste si ...  Presedintele PNL, Ludovic Orban, saluta decizia conducerii DIICOT de infirmare a clasarii Dosarului 10 august.

Incepand cu anul 1990, a devenit membru al Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR), iar ulterior a devenit presedintele acestei organizatii, la conducerea careia s-a aflat timp de peste un deceniu.
A detinut patru mandate consecutive de primar al orasului Sibiu, din partea FDGR, fiind ales la scrutinurile din 2000, 2004, 2008 si 2012. A fost primar al Sibiului pana in decembrie 2014, cand a devenit presedinte al Romaniei.

In cel de-al doilea mandat de primar, Sibiul a devenit, in 2007, ”Capitala Europeana a Culturii”, fiind primul oras dintr-o tara nemembra a Uniunii Europene (UE) care a primit acest titlu inainte ca tara sa fie admisa oficial in UE, potrivit site-ului www.presidency.ro.

„Romania intra in Uniunea Europeana cu o capitala culturala europeana (…) Ne aflam la inceputul unui program care va prezenta Europei diversitatea culturala, lingvistica si religioasa a orasului nostru si felul in care aceasta diversitate culturala a Sibiului reprezinta, la scara unui oras, aceeasi diversitate culturala care este valoarea principala a Uniunii Europene”, declara, la 1 ianuarie 2007, Klaus Iohannis.

Citeste si ...  Document : Guvernul Romaniei lanseaza Planul national de investitii si relansare economica Recladim Romania. Principalele masuri ale planului de relansare economica !

Da o stea articolului !

 / 3 Privacy Policy
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here