Președintele României, Klaus Iohannis : România a adus o contribuție substanțială la consolidarea arhitecturii de comandă și control a NATO în zona Mării Negre

0
16

Romania va ramane un aliat credibil al Aliantei Nord Atlantice si un pilon de stabilitate si securitate, in contextul provocarilor si amenintarilor existente, a transmis, vineri, presedintele Klaus Iohannis, in mesajul adresat cu prilejul aniversarii a cinci ani de la infiintarea Comandamentului Multinational de Divizie Sud-Est si a Unitatii de Integrare a fortelor NATO pe teritoriul Romaniei.

Mesajul a fost prezentat de consilierul de Stat Mihai Somordolea in cadrul ceremoniei oficiale organizate cu aceasta ocazie.

„Apartenenta Romaniei la Alianta Nord-Atlantica si la Uniunea Europeana, precum si Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii asigura tarii noastre integrarea intr-un mediu de securitate stabil. Totodata, prin valorile pe care le promoveaza si care sunt asumate fundamental de societatea romaneasca, NATO a contribuit si la conturarea identitatii noastre ca natiune libera si democratica”, a afirmat Iohannis in mesaj.

Președintele României, Klaus Iohannis a mentionat ca apararea colectiva aliata inseamna constientizarea faptului ca securitatea fiecarui stat poate fi asigurata mai eficient impreuna decat separat.

„In planul apararii colective si al intaririi posturii de descurajare si aparare a Aliantei pe Flancul Estic, infiintarea, in urma cu cinci ani, a Comandamentului Multinational de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) si a Unitatii de Integrare a Fortelor NATO (ROU NFIU) a reprezentat un moment decisiv. Activitatea acestor unitati multinationale pe teritoriul Romaniei si integrarea lor in structura de forte a NATO demonstreaza solidaritatea statelor membre. Apararea colectiva aliata inseamna astazi, mai mult decat oricand, constientizarea faptului ca securitatea fiecarui stat poate fi asigurata mai eficient impreuna decat separat. Aceste doua entitati Aliate de comanda si control, care au atins nivelurile optime de operationalizare, aduc o contributie nationala esentiala la implementarea Planului de Actiune pentru ridicarea capacitatii de reactie a Aliantei”, a mai Președintele României, Klaus Iohannis.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here